Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 72
 •  
  72
  Shares

Idén a koronavírus-járvány miatt a költészet napi rendezvényeket az online térben tartják. A Magyar Napló Kiadó József Attila életművével foglalkozó Irodalmi Magazinját teszi elérhetővé, az Örkény Színház versmondó akciót indít, a Magyar Versmondók Egyesülete pedig egész napos online programot hirdetett meg. 

061.HU ÖSSZEÁLLÍTÁS

A költészet napját 1964-től minden évben április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük Magyarországon. Idén azonban irodalmi estek, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, színházi előadások helyett online tartalmakkal készülnek az intézmények, rendezvények.

Magyar Versmondók Egyesülete

A Magyar Versmondók Egyesülete egész napos online programot hirdetett meg a költészet napjára szombaton mintegy száz külföldön élő magyar mond majd verset a Facebookon. “Világméretű költészet napi összefogást hirdetett Lutter Imre és a Magyar Versmondók Egyesülete április 11-ére, a költészet napjára” – olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, “A világ vagyok” címmel, József Attila A Dunánál című versének idézetével indítják el szombaton az online programot, amelyben kétórás bejelentkezések közben csaknem száz külföldön élő magyar mond majd verset. A világ különböző részein élő magyarok, a karantén miatt elzárva, saját otthoni környezetükben vállalták, hogy elmondanak egy általuk választott magyar verset. A klasszikus és a kortárs irodalom gyöngyszemeit hallhatják a nézők, akik bekapcsolódhatnak és kommentelhetnek. Mint írják, bejelentkezik versmondó a Vajdaságból, Szerbiából, Szlovéniából, Erdélyből, Szlovákiából éppúgy, mint Angliából, Skóciából, Németországból, az Egyesült Államok és Kanada számos államából és Ausztráliából is. A közvetítések szombaton délelőtt 10 órakor indulnak Lutter Imre Facebook-oldalán, ahol kétóránként következnek az újabb versblokkok, amelyekben versfilmek és a Nemzeti VERSeny versklipjei is helyet kapnak. Az utolsó, hatodik élő bejelentkezés egy verses kívánságműsor lesz, este 8 órától, amelynek keretében a nézők előre kérhetnek verset, amelyet a versmondó művész tolmácsol, vagy mutat be filmen. A szervezők az online rendezvénynél százezres nagyságrendű látogatószámra számítanak.

Magyar Napló Kiadó

A Magyar Napló Kiadó József Attila életművével foglalkozó Irodalmi Magazinját teszi elérhetővé a magyar költészet napján. A József Attila életművét és munkásságát bemutató lapszámot április 11-én 10 és 18 óra között lehet letölteni a magyarnaplo.hu oldalon.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Folyamatosan frissülnek a PIM digitális tartalmai, számos újdonsággal – játékkal, ritka hangfelvételekkel, online gyereksarokkal, filmekkel, pályázatokkal – készülnek a múzeum munkatársai áprilisban, amikor a költészet napját ünneplik rendhagyó módon a múzeum különböző online csatornáin, a múzeum weboldalán, a Facebook-, Instagram-, YouTube-csatornáin. A múzeum munkatársai költészetnapi játékot indítottak a PIM Facebook-, illetve Instagram-oldalán, amelynek keretében a szervezők minden nap közzétesznek két verset egy adott tematikához kapcsolódóan, és erre várják az olvasók reakcióit. József Attila születésnapja alkalmából kisfilmek jelennek meg a PIM ONline TV-n, melyek a költő születésének 100. évfordulóján, 2005-ben megrendezett Eszmélet című tárlatról készültek. A 12 perces kisfilmek segítségével idézik meg a költő életének fontosabb mozzanatait, korát, környezetét. A virtuális tárlaton a hagyaték tárgyai, kéziratok, a költő könyvei, személyes dokumentumok és archív felvételek szerepelnek. A zenei aláfestést Bartók művei adják.

ENEMVÉ

Április 11-én este, a költészet napján tartotta volna a Várkert Bazár az aktuális havi ENEMVÉ – Nagy Magyar Versek estjét. Ez az előadás a veszélyhelyzet okán már nem valósulhatott meg, azonban szombaton a #várkertonline program keretén belül három alkalommal jelentkeznek azokkal a versekkel, amelyek az esten is elhangzottak volna. Fullajtár Andrea Szálinger Balázs Evolúcióját, Elek Ferenc Varró Dániel Email-jét, Kamarás Iván pedig Tandori Dezső Riport-túl című versét adja elő.

PagonyFeszt Otthon

Mivel a Tavaszi PagonyFeszt elmarad a gyerekkönyvkiadó más formában, de bemutatja legújabb könyveit a szerzők, illusztrátorok társaságában. Április 11-én szombaton 10 órától Mórocz Adrienn bábos-mesés könyvbemutatóját követhetik az érdeklődők – bemutatkoznak a legújabb Pagony könyvek: Marék Veronika: Boribon mackói, Berg Judit: Sári születésnapja, Kiss Judit Ágnes: Babaróka esti meséi, és Lackfi János: Életem első könyve című kötetek. 11 órától Agócs Írisz, a Maszat- és Sári könyvek illusztrátora ad élőben vicces rajzleckéket. 13 órától ismét Mórocz Adrienn mutat be könyveket Czernák Eszter: Zoé középsős lesz – Sárkányovi 2., Szentendrei Judit: Mézes cukrászda (süteményreceptekkel), és Szabó Borbála (Ne) legyél (mindig) rendes! című műveit. 14 órától pedig Dániel András író, illusztrátor mesél a legújabb kuflis könyvéből, majd kreatív foglalkozást tart.

Martonvásári Színjátszók Közössége

A Martonvásári Színjátszók Közössége hétfő óta a tagjai által készített versvideókból tesz közzé egyet minden nap, szombaton pedig online tartja meg II. Versnagykövet gálaműsorát, ahol a tavalyi szavalóverseny helyezettjeinek versvideóit, valamint a tagok közös verselését láthatják az érdeklődők. Az online vershét zárásaként Prieger Zsolt pénteken Litauszky Lilla színművésszel, szombaton Törőcsik Franciska színművésszel beszélget költészetről és a mindennapokról.

Ludwig Múzeum

A budapesti Ludwig Múzeum minél több új tartalommal szeretné tartalmas kikapcsolódásra hívni a közönséget – olvasható az intézmény tájékoztatójában. A Lumú honlapján elérhető #múzeum otthonról elnevezésű új menüpontban sok más mellett a korábbi kiállításokhoz készült videóinterjúk és tárlatbemutatók, a múzeum több mint 800 tételes gyűjteményéből készített tematikus válogatások, és a gyűjteményi művészekkel készült portréfilmek érhetők el. Egy helyen megtalálhatók a múzeumpedagógusok által kidolgozott fejlesztőprogramok és más új oktatási célú anyagok is. Az új menüpontban megtalálható az intézmény blogja is, valamint egy új sorozat, amelyben ismert előadók zenei, irodalmi, tudományos-performatív reflexiói hallhatók bejelentkezéseken, szobakoncerteken, felolvasásokon keresztül. A Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás egyelőre csak virtuálisan nyílik meg, a kapcsolódó microsite-on a tárlat hátteréről, a munkafolyamatról, a projektben résztvevő művészekről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Örkény István Színház

A költészet napja alkalmából indítja útjára az Örkény Színház társulata a Vers csak neked elnevezésű akcióját, amelyre csütörtöktől a színház honlapján, péntektől telefonon is lehet jelentkezni. A színház közleménye szerint az akció résztvevői kiválasztják kedvenc költőjüket, majd a társulat egyik tagja attól a költőtől ad elő verset telefonon keresztül. Az akció június 21-ig tart, addig a társulat 25 tagja minden nap telefonál. A tervek szerint az akcióval mintegy 2500 magányos vagy csak élőszóra vágyó embert érnek majd el. Emellett az Örkény Színház és a Müpa közös közvetítéssel jelentkezik szombat este 7 órakor: újra látható a Nyugat 2008–1908 című előadás 2008. február 14-i felvétele. Az Örkény Színház produkciója, a Nyugat első lapszámának 100. évfordulóján idézte meg az “arkangyalok összeesküvését”, az író- és költőnagyságok műveit, gondolatait, és a szenvedélyt, amiből a legendás folyóirat összeállt. A darabot Mácsai Pál rendezte. A közvetítés elérhető a Müpa weboldalán és színházunk Youtube csatornáján.

Vígszínház

A Vígszínház Facebook oldalán online közvetítés formájában ünnepel. Idén az egyik legnagyobb magyar költő, író, újságíró, Márai Sándor születésének 120. évfordulójára emlékeznek. A társulat tagjai a korábban a nézők által beküldött versekből válogatnak, és ezeket adják elő szóban és megzenésítve.

József Attila Színház

A József Attila Színház művészei a költészet napja alkalmából hat napon keresztül rendhagyó formában mutatják be kedvenc verseiket. Mint írják, „ahogyan minden vers különleges és egyedi, úgy az előadásmódjuk is az lesz, de egy mindenképpen közös bennük: barátaink soha nem látott módon és stílusban szavalnak, így miattuk és értük mindennap okunk lesz premiert ünnepelni.”

Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának művészei Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című meséjét olvassák föl. A mű minden fejezetét másik művész adja elő, a mese – az író jogörökösének engedélyével – április 30-ig érhető el a színház YouTube csatornáján. A legnagyobb videómegosztón a színház egyik sikerprodukcióját, Örkény István Tóték című darabját – Bezerédi Zoltán rendezésében – április 14-ig láthatják a nézők.

Veszprémi Petőfi Színház

Izgalmas kezdeményezést indított a Veszprémi Petőfi Színház is – a társulat tagjai Petőfi-verseket mondanak fel mobiltelefonjukra és erre buzdítják közönségüket is. A legjobban sikerült előadásokat díjazzák. Kellerné Egresi Zsuzsanna ,a teátrum igazgatóhelyettese elmondta, hogy előadások híján a színház életben tartása a szervezők célja ezzel a kezdeményezéssel a közeledő költészet napja jegyében. Mint mondta, eddig a társulat fele csatlakozott már a kezdeményezéshez, köztük sokan olyanok is, akik nem színészként dolgoznak a színházban. Hozzátette, hogy élénk az érdeklődés a nézők részéről is. A nézők által készített, szabadon választott Petőfi-verset tartalmazó hangfelvételt a titkarsag@petofiszinhaz.hu e-mail címre kellett elküldeni. A szavalatokat a színház Facebook-oldalán is közzéteszik, a legjobban sikerült előadásokat pedig az oldal látogatóinak szavazata alapján díjazzák.

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára

A magyar költészet napja megünnepléséhez a kialakult rendkívüli helyzetben rendhagyó módon csatlakozik programjaival április 11-én a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A DEENK két magyar verset, egy kortárs és egy klasszikus művet dolgoz fel minivideók bemutatásával. Áfra János kortárs debreceni költő versét helyi slam poetry előadók, a DebreSlam ismert arcai és hangjai adják elő a könyvtár felkérésére. Karácsony Gyöngyi, az egyetemi könyvtár főigazgatója szerint fontos, hogy “élővé” tegyék az írott szavakat, ezt szolgálja a könyvtár mostani kezdeményezése is. A könyvtár és munkatársai évek óta hagyományosan csatlakoznak az országos Posztolj verset kampányhoz úgy, hogy az egyetemi közösség bevonásával az élettudományi könyvtár üvegfalára írhatták fel a hallgatók kedvenc verseiket. A koronavírus-járvány miatt idén ez a kezdeményezés is átalakulva, online formában valósul meg – tette hozzá. Áfra János azt mondta, a járvány idején különösen fontos minden olyan kezdeményezés, amely reményt ad, esetleg kimozdít a melankóliából. “Ehhez a projekthez kifejezetten olyan szövegeket választottak a szervezők, amelyekben a természet megújulásán, az újrakezdés lehetőségén van a hangsúly” – jegyezte meg. Az Áfra-vers mellett a könyvtár Facebook-oldalán a DEENK munkatársai és gyermekeik április 11-én közösen szavalják el József Attila tavaszról szóló versét.

Viselj versmaszkot!

Viola Szandra költő versmaszkokkal tiszteleg a magyar irodalom szempontjából jelentőségteljes nap előtt. Mint mondja, a jelenlegi helyzetből is meg kell próbálni a lehető legjobbat kihozni egy kis kreativitás segítségével. A versmaszk egyébként nem előzmény nélküli, Viola Szandra munkásságában ugyanis már számos alkalommal kapcsolta össze az irodalmat a divattal és más művészeti ágakkal, készített verstetkót, verskarácsonyfadíszt és a nevéhez kapcsolható a „testverselés” nevezetű hibrid művészeti ág is, amelyben fotóművészet, tánc és irodalom egyesül. Mivel a magyar költészet napját József Attila születésnapján ünnepeljük, ezért főleg tőle igyekezett idézeteket válogatni, elmondása szerint az is szempont volt, hogy a versek, ha távolról is, de kapcsolódjanak a jelenlegi helyzethez, vagyis a felelősségtudatra, a bátorságra, az összefogásra emlékeztessenek. Az egyedi designnal ellátott maszkokat pólóra vasalható fólia segítségével készítette otthonában a költőnő és közösségi média oldalain egy játékban sorsolja ki. A játék egészen április 11-ig tart, a résztvevőknek pedig kommentben kell idézniük kedvenc verseikből.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 72
 •  
  72
  Shares