A világ 104 országából több mint 1500 filmet neveztek az alkotók a pénteken kezdődő 4. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra – számolt be róla Esók Nóra fesztiváligazgató az M1 délelőtti műsorában. 

MTI

A gödöllői fesztivál még fiatal rendezvény, idén tartják meg negyedik alkalommal, de tavaly már több mint százezren vettek részt a programokon, és idén is hasonló érdeklődésre számítanak – fűzte hozzá a fesztiváligazgató. A fesztivál kiemelt médiatámogatója, akárcsak tavaly, az M5 kulturális csatorna lesz. Dér Ágnes, a csatorna igazgatója emlékeztetett arra, hogy fő feladatuknak az ismeretterjesztést tartják, és a legnézettebb tartalmaik között szerepelnek az ismeretterjesztő filmek. Médiatámogatóként a tavalyi fesztivál szinte minden magyar alkotójának produkcióját műsorra tűzték az elmúlt évben, és idén is ezt tervezik.

A csatorna vasárnap élő stúdióval jelentkezik a fesztiválról. Igyekeznek megszólítani minél több alkotót, és ízelítőt adnak a filmekből is – mondta el Dér Ágnes. A hétvégére időzített háromnapos fesztivál egyik “slágeralkotója” David Attenborough, akinek csapata három filmmel is nevezett. A mustra teljes programja a godollofilmfest.com oldalon olvasható – tette hozzá Esók Nóra. 

A fesztiválon vetített munkákat komoly szakmai hátterű zsűrik értékelik és díjazzák. Az M5 ebben az évben is átadja különdíját. Dér Ágnes kifejtette, hogy idén is valami különlegeset keresnek, nem a produkciók technikai felszereltségét nézik, hanem az ebben a tekintetben kevésbé elkényeztetett magyar alkotókra koncentrálnak és olyan történetekre, amelyekben különleges, egyéni látásmód érhető tetten. A május 25. és 27. között zajló filmfesztivált számos családi program kíséri, és kiállításokkal is várják az érdeklődőket.

MTI Fotó: Kovács Attila