Csalódás lett a Majmok bolygója –Lázadás rendezőjének Rupert Wyattnek Az elrabolt világ című rozsdazónákban forgatott retro sci-fije. Olyan, mint egy Derek Jarmen-féle Pet Shop Boys videoklip 1987-ből, de a raszteres képeivel még a U2 Achtung baby világát is beidézi, és mindent, ami kilencvenes évek, és némileg rokonítható a 12 majom világával.

PZL – 061.hu

Követhetetlen a történet, ráadásul az első egy órában gyakorlatilag nem történik semmi, logikátlan szituációk füzére az egész, és úgy tűnik: borítékolható a film totális kudarca. Érthetetlen, hogy 2027-ben játszódó történetben miért kell újsághirdetések közé rejteni a titkos üzeneteket. Ez jó poén volt az ötvenes évek hidegháborús kémfilmjeiben, de 2027-ben valószínűleg már nyomtatott sajtó sincs, nyilván a dark web világban üzennének egymásnak a lázadók, nem pedig tabloid lapokban, és postagalambokkal (!). A film sehogy nem akar összeállni, pedig nem különösebben bonyolult a történet…. 2027-ben szikla formájú űrhajókkal rovarszerű lények foglalták el és igázták le a Földet, és kényszerítik behódolásra  a világ népeit. A föld alatt élő rovarlények teljes kontroll alatt tartják a civilizációt, mindenkibe poloskát ültettek.

Ahogy az lenni szokott, vannak, akik fellázadnak a parazita megszállók ellen, és előkészítenek egy akciót. Ennek az előkészítésnek szenteltek kb. másfél órát, a többi maga az akció és a következmény. Ez így logikus lenne, de a film ezt az egyszerű, meglepetések nélküli vonalvezetést sem tudja rendesen elmesélni, olyan a képi világa, mint a kilencvenes évek végi elektro-pop videoklipjeit látnánk, és mintha nem is Rupert Wyatt rendezte volna, hanem egy elsőfilmes huszonéves srác, akinek a forgatókönyve valahogy átcsúszott a Filmalap gondos kezei között. Az Elrabolt világban természetesen minden metaforikus, mintha az egykori KIrály utcai Gólyában álmodta volna meg két ellenzéki flashmob között néhány filmművészetire járó diák. Lázadj fel a diktatúra és a zsarnokságnak behódoló kollaboránsok ellen.

Rajtakaptál, nincs történet, csak egy kamu sztori, nincs a filmnek fókusza sem, nincsenek főszereplői, vagy ha vannak, nem sikerült a rendezőnek felhívni rájuk a figyelmet, és nem sikerült megszerettetni a nézőkkel. A rémlényeknek nincs olyan profi anatómiai rendszere, mint mondjuk az Alien-szériáknak. Van, amikor rovarszerűek, aztán van, amikor olyanok, mint a Muppet-showból a Manamana. Vagy a botra szerelhető felmosórongy. A lényeg, hogy cseppet sem félelmetesek.

A filmzsánerről eszünkbe juthat District 9, csak ez Elrabolt világ kimondottan low-budget, Chicago rozsdaövezetében forgatták, és hiába a lírai szoció világ, a látványtervező nem épített fel egy áramvonalas ellenvilágot, minden olyan, mintha egy elekro metál klip hangyás, monoszkópos, CNN-es montázsa lenne, aminek unásig ismert a szemiotikája. Többször is elhangzik a filmben, hogy a forradalom lángjához elég egy szál gyufa. Ha a gyufa kreativitás szimbóluma is egyben, akkor ezúttal a gyufafej foszfora nedvességet kapott, és nem gyulladt meg.

Elrabolt világ
amerikai sci-fi
rendezte: Rupert Wyatt
Szereplők: Vera Farmiga, John Goodman
bemutató: március 21.