Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 801
 •  
  801
  Shares

2020. március 13-án, a Gyömrői úti HIT Parkban lép fel Pajor Tamás és az Amen. A Mindörökké AMEN 30+ című koncert ahogy kell, a rendszerváltás környékén alakult zenekar slágereire fókuszál, és persze magára a hitre, megmutatva, hogy nem a divat, hanem az Isten mondja meg, hogy ki vagy. Pajor Tamással beszélgettünk. 
 
PZL – 061.hu
 
Azt mondtad egyszer, hogy az Amennel szerettél volna spirituális látásmódot hozni a mába. Funkyval ez talán nehezebb, mint olyan zenékkel, amelyek afféle atmoszférikus, teátrális világa van. Az „atmoszférkusabb” zenékben nem volt meg az az életöröm, ami az Amennek mindig is a sajátja volt? 
Egyrészt az Amen zenéjét én semmiképpen nem szűkíteném le a funkyra. Ez egy eklektikus igényes zenei felépítmény, amelyben kétségtelenül domináns elem a funky, de van benne bőven rock, blues, pop, rap, sőt atmoszférikus zene is, ha úgy tetszik. De értem a kérdést. A ritmusközpontú, erős lüktetésű funky zene alapvetően afroamerikai tánczene és általában kisebb mértékben párosul filozófikus üzenetekkel, pláne nem olyan bőbeszédű formában, ahogy azt mi csináljuk. Ennek ellenére mi, az Amen zenekar mégis döntően abból indultunk ki, hogy milyen zenét tudunk élvezettel előállítani és hitelesen képviselni. És így jött létre az évek során ez az eklektikus slágerzene. Egyébként nem csak hozzám, de kiváló alkotó társaimhoz, pl. Szentkirályi Gyurihoz, ifj. Balogh Ferihez vagy Fejes Zolihoz is közelebb áll a melodikus, életvidám megközelítés és a kihegyezett ritmusképletek, mint például a sötétes tónusú, baljóslatú vagy dekadens, élettagadó hangulatot sugárzó zenei arculat. Szerintem ez így sokszínűségében, sőt az egymással sokszor összeférhetetlen elemeket magába foglaló formájában hasonlíthatatlan és nagyszerű. Persze nem utolsósorban az így közvetített spirituális üzenet egy plusz felhangot kap, az aktualitást. A középkorias vallásossággal, a komolykodó nagyotmondással való szakítás közelebb hozza ebben a formában a ma emberéhez az ég legmélyebb üzenetét is.

Fotó: Horváth Péter Gyula

 
Sokszor úgy szabadulunk meg a rosszkedvtől, hogy meghallgatunk egy búbánatos popdalt, viszont az Amen mintha azt sugallná: a szomorúság “tilalmas erdőben” van. Azért lehet néha rosszkedvünk? Az Amen tagjainak lehet rossz kedve?
Naná. Miért lenne tilalmas? Egyszerűen csak jobb kitörni belőle, mint benne maradni. Másrészről pedig különbség van a rosszkedv és a boldogtalanság, valamint a jókedv és a boldogság között. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a szóelemzésbe, a boldogság inkább már transzcendens fogalom. Egy rosszkedvű ember is lehet boldog, egy boldog ember is lehet rosszkedvű, hovatovább: egy jókedvű ember is lehet boldogtalan és egy boldogtalan is lehet jókedvű.
 
Újra a HIT Parkban lép fel a zenekar, aminek egy sor praktikus és költséghatékony vonatkozása is van, de az Amennek pont az lenne a lényege, hogy nem befelé, a  gyülekezet felé szól, hanem térítő jelleggel kifelé. Így aztán jórészt eleve azoknak játszol, akik már megtértek.

Ez nem így van. A korábbi koncertjeinken is nagy számban vettek részt nem hívő vagy más világnézetű barátaink. Őket ezúttal is nagy szeretettel várjuk, miként a hívőket is. A helyszín kiválasztásánál ezúttal valóban döntő szerepe volt annak a tényezőnek, hogy az 5000 és 10 000 fő közötti tömeg befogadására alkalmas csarnokok piaca mondhatni egy szereplőre szűkült a Hit Parkon kívül. Az ő ajánlatuk viszont nem tudott meggyőzni arról, hogy ott rendezzük meg a koncertet.

Fotó: Horváth Péter Gyula


A Hit Gyülekezete korábban a liberális SZDSZ-szel ápolt jó kapcsolatot, majd később bizonyos szintig partnerségre lelt a konzervatív magyar kormányban. Hogy érzed, a keresztény konzervatív irányból nagyobb a fogadókészség az Amenre vagy a gyülekezetre, vagy inkább az egykori liberális  világból?
Mi mindig is az árral szemben úsztunk, akkor is, most is. Az általam vallott konzervativizmus bibliai, ennélfogva minden korszellemmel szemben áll. Viszont minden ember, személy irányában szeretettel nyúl ki. Konfrontálódik a világban lévő rosszal, de empátiával közelít az egyes ember felé. Ez politika, sőt világnézettől függetlenül mindenkit megillet. Az más kérdés, hogy a személyes világlátásom nyilván közelebb áll ahhoz, amit konzervatívnak szoktak nevezni, noha e táborral is van számos vitapontom.
 
Volt egy 25 éves nagykoncert is a HIT Parkban, és most itt van a 30. Miben tér majd el a 30? Szóval, hogy meglehetősen ritkán lép fel a zenekar, így aztán mindig csak ünnepi nagykoncerteket adtok…

Azért volt közben egy elég nagy volumenű Fénykor lemezbemutató koncert, amiről elég sokat cikkezett a sajtó és jó néhány vidéki fellépésünk is volt, de valóban ritkán lépünk fel. A mostani koncert, melynek elnevezése 30 +, – lévén egy picit már túl vagyunk a 30-on – talán abban különbözik a korábbiaktól, hogy több dalt játszunk zenekarunk legemblematikusabb időszakából, a 80-as 90-es évek fordulója környékéről.

Fotó: Horváth Péter Gyula

 
Jó fél éve jelent meg a versesköteted az Európa gondozásában. A zenének közismerten erős a térítő ereje, de vajon a verseknek is az? Volt olyan, aki a könyv hatására kereste fel a gyülekezetet, vagy olyan, akinek a zene túl harsány volt, de így könyvben olvasva a szövegeket, verseket közelebb került a világodhoz?
Remélem lesz ilyen, mert ez a legfontosabb cél. Az irodalom egy picit más műfaj, bár én mindig valahol a kettő, vagyis a zene és az irodalom határán igyekeztem mozogni. Mindenesetre érdekes, sőt jó érzés papírról olvasni a szövegeimet, dalverseimet, és hála Istennek ezt nem csak én mondom.
 
Néhány éve önálló ested volt a Dohány utcai zsinagógában. Volt egyeztetés, hogy mi az, amit szabad a színpadon, mi az, amit nem?
Szerintem egy bizonyos érettség után ez nem szükséges, és nem is volt ilyen. Az ember érzi ezt.
 
Ha egy katolikus templomba hívnának, akkor is mennél?

Attól függ, majd meglátjuk.

Fotó: Horváth Péter Gyula

 
Dalt írtál az abortuszról Váradi Méri címmel. Volt már olyan, aki a dal hatására végül megszülte a gyermekét?
Hát, ezt nagyon várom! Ez egy életmentő dal, és éppen ezért készült. Azért, hogy évek múlva találkozhassunk olyan gyerekekkel, akiknek az édesanyja e dal hallatán döntötte el, hogy megtartja őket. Ráadásul készül egy nagyszabású angol nyelvű verzió, amiről most többet nem árulhatok el.
 
Viszont mi van azokkal a nőkkel, akik elvetéltek? Valahogy ők mindig kimaradnak, amikor az abortusz szóba kerül. Mintha nekik nem is lett volna nagy fájdalmuk. Van-e valami általános magyarázata a gyülekezetnek arra vonatkozólag, hogy mit gondoljon egy hívő nő arról, ha elvetélt?
Ez érdekes kérdés, még nem gondolkoztam rajta. Most így hirtelen annyit tudnék mondani, hogy természetesen az ő fájdalmukkal is együttérzek, már amennyiben tudok. Ugyanakkor az ő helyzetüket egy fájdalmas és tragikus kényszer szülte, nem pedig egy rossz emberi döntés. Mi ezzel a dallal azokat a hölgyeket illetve környezetüket szerettük volna helyes irányba motiválni, akik épp e döntés előtt állnak. Ezt semmiképpen nem a vád, a kárhoztatás, hanem az együttérzés hangján tesszük ebben a dalban. Ugyanakkor a tényt le kell szögezni: az emberi élet a fogantatástól datálódik. Az első 24 órában a kromoszómák kialakítják azt az egyedi és semmi másra nem hasonlító alakzatot, amely a személyiség létrejöttének kezdőpontja. Nem tudunk egy későbbi pontot megjelölni az idővonalon, amikor is az emberi entitás létrejönne. Természetesen ez a téma rengeteg más területet is érint, amelyeket ez a dal nem törekszik bemutatni, hiszen ez egy dal, nem pedig szociálpszichológiai tanulmány.
 
Az ember visszatekint az életére, találhat összefüggéseket, amelyek csak évtizedek múlva állnak össze rendszerré. Előfordul, hogy mostanában is „leesnek” bizonyos dolgok? Vagy a hit szempontjából az ilyesmik afféle „összeesküvés elméletek?
Az összeesküvés elmélet kifejezést most mellőzném, mert a pro-kontra asszociációk nem férnének bele egy ilyen típusú válaszadásban. Az viszont biztos, hogy az idő múltával az ember egyre nagyobb rálátást kap a saját életére és ez nagyobb megtörtséget, ennélfogva fejlettebb együttérző készséget, belátást is létrehoz és talán egy kicsivel nagyobb bölcsességet is a jövőre vetítve.
 
Lesz-e új Amen-lemez?
Tervezünk új Amen lemezt, amely már lehet hogy az év végére meg is jelenik.
 
Vezető kép: Horváth Péter Gyula
 
A koncert Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/events/177636606794017/

Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 801
 •  
  801
  Shares