A Monty Python-tag John Cleese főszereplésével forgatott Waczak szálló (Fawlty Towers) című brit televíziós sorozatot választották meg minden idők legjobb szituációs komédiájának a brit komikusok, vígjátékírók és színészek.

MTI, 061.hu

Az 1970-es években futott széria annak ellenére utasította maga mögé vetélytársait, hogy mindössze két évad – 12 epizód – készült belőle – írta a BBC News. A főleg vígjátékokat sugárzó Gold angol televíziós csatorna felmérésében több mint száz hivatásos komikust faggattak ki kedvenc sitcomjaikról, azon belül is kedvenc jeleneteikről, és hogy az egyes szériákból melyek voltak a kedvenc vicceik, mondataik. A felmérést egy olyan új sorozat felvezetéseként készítették, amely régi és új sitcomokat fog elemezni. A brit komikusok kedvencei közé tartozik továbbá a Fekete vipera, A hivatal és a Father Ted is.

A Waczak szállót a BBC készített és először a BBC2 sugárzott 1975-ben. A történet a kitalált Waczak szálló nevű hotelben, a devonshire-i Torquayben, az „angol riviérán” játszódik. Annak ellenére, hogy a sorozatból csak két évad, illetve 12 rész készült, a későbbi hasonló sitcomokra gyakorolt hatása máig tart. A forgatókönyvet John Cleese, a Monty Python csoport oszlopos tagja és Connie Booth írta, akik a főbb szerepeket is játszották.

Bill Cotton, a BBC szórakoztató részlegének vezetője szerint az első évad volt a motorja a BBC azon törekvésének, hogy az új ötleteket bátorítva új szórakoztatási formákkal kísérletezzenek. Állítása szerint, amikor elolvasta az első forgatókönyveket, semmi mulatságosat nem talált bennük, de bízott abban, hogy a zseniális komikus Cleese tudja, mit csinál, és zöld utat adott a sorozatnak. Szerinte a nézettségi adataikra nagy figyelmet fordító kereskedelmi csatornák a forgatókönyvek alapján sosem engedték volna legyártani a műsort. A sorozat legnépszerűbb karakterét (Cleese mellett), a spanyol pincér Manuelt alakító Andrew Sachs tavaly hunyt el.

Fotó: MajorTen