Az elmúlt száz év magyar történelmének számos olyan aktája volt, amelyek évtizedekig  különleges trezorokban porosodtak. Az 1990 előtti ügynökakták egy részét ma sem ismerjük, de már eljutottunk odáig, hogy az 1956-os eseményeket, és az azt követő zűrzavaros időszakot úgy mutassák be a magyar filmek, hogy ne kelljen számzár és egyéb kód a megfejtésükhez. A Trezor című film tehát több szempontból szimbolikus, ahogy szimbolikus maga a bemutató dátuma is: 2018. november 4. Bergendy Péter alkotását  19:45-kor a Duna Televízióban láthatjuk.

061.hu

A Trezor című történelmi thrillerben egy mackós kell ahhoz, hogy feltörjék a belügyminisztérium földalatti trezorját, amiben nem azt találják meg a szabadságharcot eltipró, a szovjet tankokat hazánkba hívó kommunisták, mint amire számítottak. A széf tökéletes szimbólum, legyen szó irodalomról (lásd: Lengyel Péter Macskakő című regényét vagy éppen a ma divatos szabaduló szobákat vagy horrorfilmeket), hiszen van valami, ami őrzi a titkot, van egy kulcs, egy kód, aminek segítségével feltárul maga a titok. Köbli Norbert forgatókönyvíró (Félvilág, A vizsga, Szabadság – Különjárat) ismét talált egy remek sztorit, ami több önmagánál, ami többet mond rólunk, mint amik a történelemkönyvekben szerepelnek.

A történet szerint – amely év elején 13 napig forgott többek között a Kőbánya alatti pincerendszerben és a Vasas Művelődési Házban – a belügyminisztérium kommunistái nem tudnak bejutni saját trezorjukba, oda, ahol a bizalmas iratanyagaikat őrzik, ugyanis a forradalom véres és zűrzavaros heteiben a kulcsok elvesztek. Miután az oroszok még kézigránáttal sem tudtak behatolni oda, végül egy mackós bankrablót, Beck Jánost (Anger Zsolt) kérik fel arra, hogy nyissa ki. De hogy mi van valójában az ajtó mögött, hogy milyen játszma veszi kezdetét, hogy milyen feltörhetetlen ajtó zárul rá majd az országra? Kiderül majd vasárnap este a Dunán, a Trezor című történelmi thrillerből, amelyben olyan kiváló színészek játszanak még, mint Scherer Péter, Tasnádi Bence, Hámori Gabriella, Elek Ferenc és Bezerédi Zoltán.

Trezor
magyar történelmi film, thriller, 75 perc, 2018
bemutató: 2018. november 4.  19.45
Szereplők: Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Hámori Gabriella, Varga József
vágó: Király István
zeneszerző: Pacsay Attila
forgatókönyv: Köbli Norbert
rendezte: Bergendy Péter