Idén 85 éves Quincy Jones, a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere, Michael Jackson legsikeresebb albumainak megálmodója. Az évforduló alkalmából két nagyszabású koncert lesz Európában, az egyik Budapesten, a Sportarénában, július 16-án. A magyar fővárosban Quincy Jones tiszteletére színpadra áll a legendás basszusgitáros, énekes és zeneszerző Richard Bona, a világ egyik legelismertebb jazz-énekesnője, Dee Dee Bridgewater és Alfredo Rodriguez kubai zongorista-virtuóz is. Fellép a magyar származású, világhírű roma jazz-gitáros Andreas Varady, ott lesz a Budafoki Dohnányi Zenekar és a fiatal sztár, Radics Gigi is énekel. Quincy Jones a világ legjobb hangjai közé sorolja Gigiét, akit 2012-ben személyesen hívott meg a Montreux-i Jazz Fesztiválra fellépni, és azóta is tartják a kapcsolatot. Vajon milyen érzés Quincy Jones „mentoráltjának” lenni és mivel készül az énekesnő a budapesti koncertre? Radics Gigivel beszélgettünk.

L.T. – nullahategy.hu

Amikor a Megasztár-szereplésedet látva Quincy Jones meghívott téged, hogy lépj fel Montreaux-ban, milyen gondolatok kavarogtak a fejedben?
Először nem hittem el, hogy ez tényleg megtörténik, hogy a világ egyik leghíresebb producere érdeklődik irántam. Váratlanul érkezett egy email, amiben azt olvastam tágra nyílt szemekkel, hogy Michael Jackson egykori producere, Quincy Jones nem gondolta volna, hogy egy tizenöt éves lány még valaha könnyeket tud csalni a szemébe, és gratulál a tehetségemhez. Értetlenül álltam a monitort bámulva és édesapámtól kérdezgettem, hogy „ez vajon nem kamu?”. Aztán, egyeztetve a menedzsmenttel, kiderült, hogy valóban Quincy Jones szeretne látni. Csodálatos érzés volt.

Fotó: Radics Gigi Official

Egyáltalán tudtad tizenöt évesen, hogy ki az a Quincy Jones?
Őszintén szólva először csak annyit tudtam, hogy ő az, aki Michael Jacksonnal dolgozott. Aztán átböngésztem a sztárok névsorát, akikkel közös produkciói voltak és a dalokat, amelyeket neki köszönhetünk. A lélegzetem is elállt, hogy ez a fantasztikus ember meghívott engem, a 15 éves Radics Gigit Magyarországról, hogy a Montreaux-i Jazz Fesztiválon énekeljek. Olyan volt, mint egy álom.

Milyen volt az első találkozás?
Tizenhat órányi autóút után megérkeztünk Svájcba és rögtön a próbára vezetett az utam. Amikor felmentem a színpadra, megfogtam a mikrofont és vettem egy nagy levegőt, hogy énekelni fogok, megjelent a hátam mögött Quincy Jones és azt kérdezte: te vagy „Dzsidzsi Radiksz”? El sem tudtam hinni, hogy egy ekkora legenda mint ő, felismer és tudja a nevemet. Elképesztő lehetőséget jelentett ez nekem olyan fiatalon.

Adott szakmai tanácsokat? Próbált terelgetni, hogy mit hogyan csinálj?
Egyáltalán nem. Azt hiszem, ő akkor csak élvezte, hogy hallhat engem élőben. Az egyik, édesapám által készített videón látszik is, hogy mennyire figyel rám és mélyen meghatódik attól, ahogy énekelek. Később egy Billboard interjúban is beszélt rólam, azt mondta, hogy olyan vagyok, mint a fiatal Aretha Franklin, csak még nem beszélek angolul. Azóta ez utóbbit is pótoltam.

Fotó: Radics Gigi Official

Tartjátok a kapcsolatot?
Természetesen. Többször jártam is már nála vendégségben a családommal. Nagyon örült, hogy végre már meg tudtam szólalni és értettem is angolul.

Miről beszélget az ember Quincy Jonessal?
Kicsit olyan ő, mint egy nagyon kedves nagyapa, akinek fantasztikus élményei és emlékei vannak, amikről szívesen mesél. Azt hiszem, egy év is kevés lenne, ha az összes sztoriját végig szeretné hallgatni az ember, mindig csodálatos történeteket idéz olyan sztárokról, mint Frank Sinatra, Ray Charles vagy Aretha Franklin. De beszélgetünk hétköznapi dolgokról, művészetről, közéletről, politikáról is.

Milyen ember Quincy Jones?
Nagyon kedves és szeretetreméltó ember, ráadásul rendkívül szórakoztató. Igazi profi, a munkájában messzemenően maximalista, de közben hihetetlenül alázatos. Nemrég meghívott a privát születésnapi partijára, amelyet viszonylag szűk baráti és családi körben ünnepelt. Igazi világsztárok között töltöttem az estét, beszélgettem például Stevie Wonderrel is. Olyan volt, mintha valami 4D-s moziban töltöttem volna az estét.

Azt mondod, nagyon kedves és alázatos ember, de biztos te is olvastad a Quincy Jonesszal december táján készült interjút, ahol több világsztárról is „leszedte a keresztvizet”, beleértve Michael Jacksont vagy éppen Paul McCartney-t. Ez a szókimondó stílus is hozzátartozik a személyiségéhez?
Igen, nagyon őszinte ember. Valószínűleg nem az volt a célja, hogy rosszat mondjon ezekről a sztárokról, csak egészen egyszerűen megkérdezték, ő pedig elmondta, hogy mit gondol. Nem szépítette a dolgokat, de nem is feketített be senkit. Elmondta, amit gondol és kész. Valóban erős nyilatkozatokat tett olyan emberekről, akiket egy világ imád, de szerintem ő ezt megteheti. A zenében ő az isten.

Kép: Radics Gigi facebook

Eddig még nem nagyon dolgoztatok együtt, a budapesti koncert ürügyén viszont ennek is eljön az ideje. Azért eddig is volt szó szakmáról, ugye?
Több tanácsot is kértem tőle a karrieremre, tanulmányaimra vonatkozóan, mindig szívesen fogadom az ötleteit és meglátásait. Jobb tanácsadót keresve sem találhatnék magamnak. Azt gondolom, hogy ő úgy próbál nekem segíteni, hogy rendszeresen vendégül lát különböző estélyeken és társasági eseményeken, most pedig meghívott fellépőként a budapesti koncertre.

Mivel állsz színpadra Budapesten, a Get Closer által szervezett születésnapi koncerten?
Három számot fogok énekelni, az egyik Quincy kérésére egy saját dal lesz, előadok egy musical részletet és egy duettel is a színpadra állok majd. Quincy Jones választotta a dalokat, de azt hiszem, bármit ajánlott volna nekem, örömmel vállaltam volna.

Izgulsz?
Nagyon. Az egész világ látni fogja, hiszen felvétel készül, az albumot pedig később az egész szakma hallja majd.

Fotó: Radics Gigi Official

Mostanában sok időt töltesz a családoddal együtt Amerikában. Ez munka, vagy pihenés?
Egy kicsit talán mindkettő. Szeretünk a tengerentúlra utazni, mindig jól érezzük ott magunkat, tehát szívesen megyünk Amerikába, akár pihenni is. Persze ha már ott van az ember, akkor egy kicsit énekelget is, akkor meglátogat egy-két stúdiót, így újabb és újabb embereket ismer meg, lassan alakulnak a dolgok.  Nyelvet tanulok, énekórára járok, kapcsolatokat építek. Sosem azzal a szándékkal utazom el, hogy többet nem akarok visszatérni, de nyitott vagyok az új lehetőségekre. Itthon már nagyon sok mindent elértem, amire vágytam és amit lehetett. Természetes, hogy szeretném kipróbálni magam a nagyvilágban is.

Az X-faktor mentori széke is a vágyaid között volt?
Tulajdonképpen igen, bár nem gondoltam, hogy ilyen hamar, alig 22 évesen elérkezik ez a pillanat. Kaptam is néhány beszólást, hogy „hogyan merészelek” ilyen fiatalon, szerintük tapasztalatok híján másokat mentorálni. Én viszont úgy gondolom, hogy hatéves korom óta énekelek, rengeteget tapasztaltam és nagyon sok mindent át tudok adni a következő generációnak.  Természetesen nekem is új feladat volt a mentori pozíció, de nagyon pozitív élményét jelentett, ezért vállaltam el újra. Óriási dolog másoknak tanácsot adni és látni az eredményt, amelyet egy kicsit a magaménak is érzek. Ahogy az X-Faktorban a mentoráltakra, úgy rám is számos kihívás vár még a közeljövőben, így át tudom érezni a helyzetüket.