Befejeződtek az 1848. március 15-éről szóló nagyszabású, látványos magyar film, a Most vagy soha! forgatásának soproni felvételei. A stáb több mint két hetet töltött a nyugat-magyarországi városban, ahol számos akció-és üldözési jelenetet rögzítettek, köztük azt a nagyon látványos momentumot, amikor Petőfi Sándor és Szendrey Júlia az emeleti albérletükből az ablakon át kiugorva menekülnek a nyomukba járó osztrák titkosrendőr és martalócai elől. Ennek felvétele már amiatt is izgalmasra sikerült, mert a felvételt készítő operatőrnek együtt kellett ugrania a színészekkel, illetve kaszkadőrökkel a magasból, hogy székbeszegező képsorok születhessenek.

061.hu

A budapesti Dohány utcát „megformáló” soproni utcát aprólékos műgonddal igazították az 1848-as állapotokhoz, aminek megfelelve teljes hosszában beborították sárral a területet, amit a stáb ott tartózkodása alatt két alkalommal is végre kellett hajtani.

Mindkétszer három napig tartott a utca berendezése, majd levonulás után két napig a takarítás, amit az nehezített, hogy a szemerkélő eső tovább dagasztotta a sár mennyiségét. A sártenger mellett a helyiek már csak azért sem ismertek rá pár napig a Tűztorony mögött húzódó hangulatos belvárosi utcájukra, mert az a felvételek idejére több mint 50 statiszta közreműködésével hamisítatlan zsibvásárrá alakult át utcai árusokkal, vaskos cégérekkel, szekerekkel, kordékkal, galambokkal és kóbor kutyákkal.

Május közepére ugyanakkor minden ide tervezett jelenetet sikerült rögzíteni, ami köszönhető volt a soproniak, illetve a helyi városvezetés kedvességének, segítségének és teljes körű támogatásának. A stáb innen Esztergomba, majd Komáromba megy tovább, és folytatja az augusztus végig tartó forgatási munkálatokat.


A film 86 napot felölelő forgatása többezres statisztériát vonultat fel, a jeleneteket részben a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumnál, az Andrássy úton, a Budai Várban, valamint Sopronban, Esztergomban és Komáromban rögzítik. A forgatás döntő, a 19. század közepi Pest és Buda emblematikus helyszíneit, épületeit megjelenítő hányada a fóti NFI Stúdióban felépült életnagyságú díszletvárosban zajlik majd, ahol többek között korhű, méretarányos formában kapott helyet a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája, a Nemzeti Múzeum előtt elterülő sáros vásártér, és az körülötte lévő utcák, sikátorok, illetve a várost kettészelő Duna és az akkoriban azon átívelő hajóhíd is.

A főszereplők kiválasztását hosszú casting folyamat előzte meg. Petőfi Sándort Berettyán Nándor a Jászai Mari-díjas színész, míg a lánglelkű költő feleségét, Szendrey Júliát Mosolygó Sára formálja meg.