Bemérve a mérhetetlen címmel nyílt meg Gyarmathy Tihamér centenáriumi kiállítása a Pesti Vigadóban kedden.

MTI

A tárlat a 20. század egyik legkövetkezetesebb magyar absztrakt festőjének, Gyarmathy Tihamérnak (1915-2005), a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagjának állít emléket. A tárlat a Kállai Ernő bioromantika elméletére és “Új világkép” programjára épített, “elvont művészetként” jellemezhető pályaívet mutatja be a negyvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig.

A válogatás a művész szülővárosa, Pécs múzeumának 1985-ben átadott, mintegy 130 darabot kitevő kollekción kívül más közgyűjtemények és magángyűjtők műtárgyaira, valamint az örökösök által őrzött dokumentumokra támaszkodik. Célja nem a monografikus teljesség, hanem az alkotó sokoldalúságának bemutatása. Így az életmű már ismert szegmensei mellett teret ad a zománc és kerámia munkáknak, a kísérleti filmnek.

A Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja, a Kossuth-díjas alkotó műveiből rendezett kiállítás megnyitóján Fekete György, az MMA elnöke kiemelte: Gyarmathy Tihamér tíz éves szünet után tér vissza az akadémiára. Mint mondta, ez szimbolikus lépés, amellyel tartoznak azoknak a nagy alkotóknak, az akadémia alapítóinak és későbbi tagjainak, akik hitelét megteremtették és fokozatosan megteremtik.

Szeretettel emlékezett vissza az alkotóra, aki, mint mondta, nem a konfrontációt kereste, hanem az együttlét öröme, az együttérzés vezette. A művésznek a kiállításon látható szobájáról elmondta, arról tanúskodik, hogy hogyan ível át valakinek a szelleme korokat, stílusokat, műfajokat, kontinenseket és évszázadokat.

A kiállítást megnyitó Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja kiemelte: Pécsett nem múló megbecsülésnek örvend Gyarmathy Tihamér művészete Martyn Ferencével és most már Martinszky Jánoséval együtt, akik az elvont művészek kevés tagot számláló csoportjának tagjai voltak.

Felidézte: Gyarmathy Tihamér 70 éves korában Pécsnek, pontosabban a Modern Képtárnak adományozta 125 művét, amelyek a mostani tárlat alapját adják.

A Magyar Művészeti Akadémia(MMA) és a pécsi Janus Pannonius Múzeum kiállítása május 8-ig látogatható.