Mintegy 100 kiállító részvételével adventi Iparművészeti vásár nyílt szombaton a Várkert Bazár aulájában. Az esemény december 17-ig az adventi hétvégéken várja az érdeklődőket. Minden hétvégén más-más kiállítókkal, illetve alkotókkal találkozhatnak a látogatók, ezért érdemes többször is felkeresni a vásárt.

„Az ember azt adja, amit tud (…) mindig adni kell”

– idézte Márai Sándor szavait Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvény fővédnöke a vásár szombati megnyitóján.

Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége, a Regõczi Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvény fõvédnöke az idei szalonjellegû adventi iparmûvészeti vásár megnyitóján a Várkert Bazárban 2023. december 2-án
MTI/Hegedüs Róbert

Mint mondta, ilyenkor, decemberben ajándékok után kutatunk: a lényeg, hogy eltaláljuk az ízlést, a vágyat és a stílust. Herczegh Anita szerint a Várkert Bazárban nyíló Iparművészeti vásár változatos “kincseket” ajánl azoknak, akik valami különlegeset, egyedit keresnek. Az itt fellelhető tárgyak nagy gonddal és komoly szakmai odadással készülnek, a magyar alkotók ízlését és keze munkáját dicsérik. A meglepetés tudatos, gondos kiválasztása méltóságot ad az ajándékozásnak. Aki adventben gondolkodva szeret, annak sosem mindegy, hogy milyen üzenete van annak, amit vásárol – hangoztatta. A hagyományos Iparművészeti vásáron a legkiválóbb magyar iparművészek alkotásaiból válogathatnak az érdeklődők – mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese, kiemelve, a vásár ideje alatt workshopok is lesznek, amelyeken különféle ajándéktárgyakat készíthetnek a látogatók, és személyesen is lehet találkozni az iparművészekkel. A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek köszönhetően az idén a látogatók birtokba vehették a teljeskörűen felújított Csikós udvart, amely a Budavári Palotanegyed szabadtéri adventi eseményeinek ad otthont. Ott látható Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztő tolmácsolásában az a fotókiállítás, amely a Kárpát-medence hagyományos ételeit mutatja be, amelyeket a helyszínen meg is lehet kóstolni.

Kiállító standja az idei szalonjellegû adventi iparmûvészeti vásár megnyitóján a Várkert Bazárban 2023. december 2-án. MTI/Hegedüs Róbert

Sikota Krisztina hangsúlyozta, a legkiválóbb magyar iparművészek munkái nemcsak a vásáron láthatók, hanem a Hauszmann Program által felújított épületek belső tereiben is, például a Szent István-teremben, amelyen a hazai iparművész mesterek legjobbjai dolgoztak. Elmondta azt is, hogy a Hauszmann Programban még olyan nagyszabású épületek fognak megújulni, mint a József főhercegi palota, a Honvéd Főparancsnokság vagy a Budavári Palota teljes épületegyüttese. Közlése szerint a Várkapitányság örömmel követi az iparművészszakma utánpótlásának nevelését. A Hauszmann Alapítvány és a Kisképző együttműködésében, ebben az évben kétéves ingyenes képzés indult a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban. Szöllősi Rita iparművész, divat- és ékszertervező, az Iparművészeti vásár művészeti kurátora azt mondta: az 1800-as években közkedvelt volt Magyarországon az iparművészeti vásár megrendezése. Emlékeztett arra, hogy 2018-ban kezdődött az Iparművészeti Múzeum felújítása, azóta ad otthon a Várkert Bazár az eseménynek. Szöllősi Rita szerint a kortárs művészek és az érdeklődők ilyen módon való személyes találkozása hungarikum.

 

Forrás: MTI