Ady Endre által dedikált, jelentős irodalomtörténeti értéket képviselő kötetet árvereznek el az Abaúj Antikvárium és Könyvlap keddi könyvaukcióján, Budapesten. A Földessy Gyula irodalomtörténésznek címzett kézírásos bejegyzésben az olvasható, „Drága Gyulám, köszönöm, hogy megakadályoztál szépnek indult versem megírásában – 1914 IX/11 Adybandi“.

MTI

Az antikvárium közleménye szerint A Minden-Titkok versei című kötet első kiadásának címlapján az alábbi, Földessy Gyula (1874-1964) Kossuth-díjas irodalomtörténésznek címzett kézírásos bejegyzés olvasható, „Drága Gyulám, köszönöm, hogy megakadályoztál szépnek indult versem megírásában – 1914 IX/11 Adybandi“.

Földessy Gyula 1909-ben ismerkedett meg Ady Endrével, 1911-ben kérték fel a költő új verseinek kötetbe foglalására és sajtó alá rendezésére. Így jelent meg 1912 januárjában A menekülő élet című kötet, ezt követően az irodalomtörténész Ady Endre elválaszthatatlan társa, “poétai-adminisztrátora” lett – olvasható a közleményben.

A csupán a legbenőségesebb barátoknak és családtagoknak kijáró “Adybandi” aláírás bizonyítéka a költő és Földessy Gyula 1914-re elmélyülő szoros kapcsolatának. A megvételre ajánlott kötet címlapján Ady Endre dedikálása alatt Földessy Gyula felesége, Hermann Lula zongoraművésznő névbejegyzése olvasható (“Lula 1910. december 16.”), majd egy újabb, gyengéd hangvételű beírás Földessy Gyulától (“Mindenkém írása!”).

A szinte minden oldalon Földessy Gyula saját jegyzeteivel, elemzéseivel ellátott kötetről, melynek kikiáltási ára 600 ezer forint, bővebb információ az antikvárium internetes oldalán (www.konyvlap.hu) olvasható. A december 15-i, összesen 286 tételt felsoroló könyvaukciót a budapesti Medosz Hotelben rendezik meg.

Kezdőkép: cultura.hu