Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nevét hallva mindenkinek a szex, pontosabban a szexuálterápia jut az eszébe. Azt kevesebben tudják, hogy az országos hírű tudós egyben kiváló sportpszichológus, aki például súlyemelőket segített sikerre, továbbá a gyógyító hipnózis elsőrangú gyakorlója és közkedvelt csoportterapeuta. Azt, hogy valóban remek szexuálterapeuta, a közelgő 48. házassági évfordulója is bizonyítja. Sztárkonyha rovatunk vendége dr. Rusz Edit.

ERDÉLYI E. PÉTER

Sokan hiszik azt, hogy egyes anyagok, vagy élelmiszerek fokozzák a nemi vágyat. Például a szarvasfélék szarvából őrölt porok, az osztriga, a ginzeng, vagy a fürjtojás, sőt, még a csokoládé is. Ezek valóban növelik a férfipotenciát?
Szó sincs róla, egyik anyag, vagy étel sem afrodiziákum. Ezek csupán hiedelmek, ha azonban valaki mélyen hisz bennük, segíthetnek, de ártani biztosan nem ártanak.

Akkor hagyjuk is az afrodiziákumokat, beszéljünk a hétköznapi ételekről. Ön jól főz?
Minden szerénység nélkül állíthatom, hogy kiválóan főzök. Szinte mindent meg tudok főzni, sütni. Rendszeresen varázsolok valamit a konyhában, majdnem mindennap készül idehaza meleg étel, vagy kint a kertben sütögetünk, bográcsolunk.

Mit gondol, nyomott-e a latban a főzési tudománya, amikor a férje önt választotta élete társának?
Biztos vagyok benne, de emellett csinos, szép, okos és derűs lány voltam. Sokaknak megakadt rajtam a szeme, de csak a szemük lakhatott jól belőlem, ezt a vőlegényem is pontosan tudta… 

Kitől tanult főzni?
Édesanyámnak köszönhetem, hogy gyakorlott szakács lettem és otthonosan mozgok a konyhában, vagy a kerti grillezők, bográcsok körül. Hozzáteszem, hogy nagyon korán megtanultam használni a konyhai berendezéseket, eszközöket és sok-sok recept már egészen fiatalon a fejemben, a kezemben rögzült. Jó példa erre, amikor 11 éves koromban kölcsönkért a katolikus pap keresztapám, mert megbetegedett a házvezetőnője. Egy hétig főztem keresztapunak, aki nagyon elégedetten engedett haza.

Tehát mindent meg tud főzni-sütni?
Érdekes, hogy én, aki bármit el tudok készíteni az erdélyi Ferdinánd tekercstől a bejgliig mindent, Gábor, a férjem és Ákos, a fiam kedvencét, vagyis a palacsintát azonban nem voltam képes megtanulni. Férjem egyik születésnapján nekigyürkőztem, hogy végre palacsintával lepem meg, de az Istennek sem jött össze, ötször kellett a WC-be öntenem a löttyöt, olyan rossz volt! De palacsinta fronton változott a helyzet, mert a fiam kiválóan megtanulta elkészíteni, így sosem szenvedünk belőle hiányt.

Imádja a szakmáját, egyszerre több munkahelye szokott lenni. Hogyan tudja ezt az őrült munkatempót időben összeegyeztetni a konyhai feladatokkal?
Korábban, amikor valóban rengeteget dolgoztam az egyik szolgáltatótól rendeltük a meleg ételt, de némi idő elteltével a férjem közölte, hogy nem jó ötlet, mert nem finom és ezért többet eszik belőle a kutyánk, mint ő maga. Végül olyan napokon, amikor több időm akadt, néhány napra előre megfőztem és a férjemet is megtanítottam erre-arra, szóval, jókat főzünk. Példa erre Attilám, a pici unokám, aki egyszer kicsit pikáns paprikás csirkét kapott tőlem. Szóltam is neki, “ha túl csípősnek érzed, ne edd meg!” Mire ő azt felelte, hogy “te nagyi, te mindig olyan finoman főzöl, hogy ezt is megeszem.” Ez nekem igazán nagy elismerés volt a kis embertől.

Szereti a külföldi ételeket? 
Imádom a valódi itáliai pizzát és az erdélyi konyhából szinte mindent. Az amerikai utcai-, autós gyorskajákat sosem esszük, egyáltalán nem szeretem a német gemüséket, a főtt húsokat főtt krumplival, az angoloknál csak a reggeli jött be és a francia konyhától sem ájultam el. A fura kajákat, mint a tenger gyümölcsei, azokat meg sem kóstolom, a nyers hal szagától „bekábulok”, az extrémektől pedig, mint a tücskök, vagy a kutya, egyenesen undorodok.

Tehát az erdélyi konyha vonzza?
A pacalleves kivétel, az nem lett a kedvencem. Itt jegyzem meg, hogy sokat számít a környezet. Azt hiszem fontos, hogy édesapám zágoni származású, ezért nekem Erdély meseország. Három évvel ezelőtt nekivágtam egyedül és élveztem, ahogyan beszéltek, ahogyan szerettek! Mondtam is a fiamnak, ha fiatalabb lennék, vennék ott egy birtokot!

Van-e összefüggés az evés és a szex között? Talán ez az előjáték előjátéka?
Az evés napi szükséglet, ahogyan a szex is, közvetlen összefüggés mégsincs a kettő között. De közvetett biztosan van: ha valaki igényesen tálal, figyelmesen készíti az ennivalókat és civilizált módon étkezik, valószínűleg figyelmesebb a szexben is.

Az Indul a bakterházban Pécsi Ildikó színművészünk az étellel igyekszik erotikára csábítani Koltai Róbertet, a baktert. Mit szól ehhez?
Nem viselem el, ha valaki zabál, közönséges az asztalnál. Ákost gyermekkorában viccesen azzal fenyegettem, ha nem eszik szépen, mehet a kutya mellé étkezni. Nem tudok nem normálisan enni, bunkó módjára enni.

Somogyban van egy gyönyörű háza és szőlője. A vágyfokózó élelmiszerekben nem hisz, a gyógyszerekről lebeszéli azokat a párokat, akiknek szexuális gondjaik vannak, de mi a helyzet az alkohollal, amely ösztönzi a nemi vágyat.
Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy nagyon finom borom van. A fehérbe kerül csemegeszőlő is és bár ez száraz, a csemegeszőlőtől egészen különleges ízt kap. Egyébként a vörös Otelló szőlőből készül, ettől gyönyörű színt kap, olyan, mint a legszebb rubint kő.

Egyébként az alkoholt nem engedem használni a pároknak. Azt javaslom, hogy azt és annyit igyanak meg este, amit és amennyit szoktak, de az alkoholt, mint pótszert nem tűröm, mert akkor megideologizálódik az alkohol hatása: „Nekem az alkohol jó, mert az fokozza a szexuális vágyamat!”

A feszültséget oldja ugyan, de nem ennek kell dolgoznia, hanem a szerelemnek, vagy a természetes testi vágyakozásnak. Ismerjük az alkohol hatását, de idővel a mennyiségét egyre fokozni kell, míg egyszer csak eljön az pillanat, amikor kevés lesz, többet már inni nem lehet és a pozitív élmény helyett csak a remény marad meg.

A családjuk szertartásosan étkezik?
Őrült világban élünk, általában mindenki máskor eszik, de ha tehetjük, Gáborral leülünk közösen ebédelni, vagy vacsorázni. Régen, amikor a fiam itthon élt, más világ volt. Most a hétköznapokra gondolok, az ünnepeket közösek szoktuk tartani persze. Szeretjük a jó kajákat, de nem tulajdonítunk nagy jelentőséget az étkezésnek.

Melyik ételét ajánlaná szívesen a Sztárkonyha olvasóinak?
A húslevesemet! A hozzávaló húsokat egy győri húskombinátból kapom, akik nekem mindig szólnak, hogy kedden vágnak és csütörtökön már itt is van a friss hús. A csomagba kerül húsos csont, szürkemarha rostélyos, marha csont. Ezt lassú tűzre teszem fel főni. Egy idő után két fej nagy hagyma, egy nagy krumpli, sok sárgarépa, még több fehérrépa, karalábé, karfiol kerül a lébe. Miután rottyant egyet, azután ízesítem sokféle fűszerrel, amik közül soha nem marad ki a zsálya. Nagyjából öt óra alatt készül el. Cérnametélttel tálalom, és aki szereti, annak erős paprikát kínálok hozzá. Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •