Újranyitott az ország egyik legnépszerűbb múzeuma: a karbantartási munkálatok befejeztével az ötvenes-hatvanas évek sztárkerámikusáról, Kovács Margitról elnevezett intézmény április 12-től várja a látogatókat Szentendrén. A megújult állandó kiállítás nagyban kiszélesíti a világhírű alkotó életművének bemutatását, az eddig feldolgozatlan hagyatéki anyag és a ma már jól ismert művek mellett az újonnan azonosított köztéri munkákat is a közönség elé tárja, a volt Híradó mozitól az egykori Úttörő Áruházig.

061.hu

A szentendrei Kovács Margit Múzeum régóta a hazai kulturális turizmus egyik ékköve: mindeddig az egyetlen olyan vidéki kiállítóhely, amely elérte a bűvös évi egymilliós látogatószámot. Sokáig kötelező programhelyszíne volt a Magyarországra látogató állam- és kormányfőknek – az iráni sahtól az angol királynőn át a spanyol királyig sokan megcsodálták a különleges alkotásokat. Mostanában is érkeznek a világ minden részéről a Kovács Margit Múzeumba, amely télen az épület műszaki problémái miatt kénytelen volt bezárni. A szükséges karbantartási munkálatok után megújult az állandó kiállítás is, amelynek újrarendezését a múzeum két kurátora, Eged Dalma és Szilágyi Zsófia végezte el.

 

A kiállításban feltűnnek a művész eddig feldolgozatlan hagyatékából származó levelek és fotók, a már jól ismert darabok mellett pedig rég nem látott kerámiaművek is. A tárlat nagyban kiszélesíti Kovács Margit életművének bemutatását azzal, hogy a Magyarország területén található, eddig ismert, illetve újonnan azonosított köztéri munkákat is bemutatja, a volt Híradó mozitól a már szintén nem létező Úttörő Áruházig. Az Úttörő Áruház igazi látványossága volt a Kovács Margit által készített, világtérképes díszkút az áruház előcsarnokában: a színes kerámiatérkép vízben állt, felette aranyhalak és teknősök úszkáltak. A korszakot jelképező térképre egyébként csak Európa, Ázsia, Ausztrália és Afrika fért fel Amerika és a sarkok nélkül – volt viszont sok kisdobos és úttörő, meg vörös csillag, ami hol a moszkvai Kreml tornyából, hol az Északi-sarkról világította be fényével a világot. (Ma a First Site irodaház és szálloda működik az egykori áruház helyén – ahol szerencsére a díszkút is megmaradt, igaz, kissé arrébb telepítették egy félreeső átjáróba.)

Az Úttörő Áruház világtérképes díszkútja

 

Egy másik jelentős köztéri munka egy a várnegyedben található középkori ház homlokzatán (Tárnok utca 18.), 1957-ben feltárt barokk kori szoborfülkében látható szoborposztamens. A fülke eredeti festésének  visszaállítása után Kovács Margitot bízták meg a hiányzó fülkeszobor elkészítésével. A művész végül két korongolt, formázott szobrot készített, amelyek közül a zsűri a barokk homlokzathoz jobban illő Ülő Madonnát (1972) választotta, így a másik, Gótikus Madonna című alkotás a Kovács Margit hagyatékba került.

Az Ülő Madonna

A mintegy 150 látható műnek több mint egyharmadát restaurálták a kiállításra, a korábban megsemmisült munkák pedig digitális paneleken láthatóak. Létrejött egy teljesen új múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, és megjelent egy reprezentatív, kétnyelvű katalógus is a tárlatról. Az újrarendezett kiállítást Vadas József művészettörténész nyitotta meg, a CSAKUGYAN együttes közreműködésével, akik az Agyagozz velünk Margit! kezdetű nagysikerű számukat is előadták.

Csakugyan

Fotók: Kovács Margit Múzeum