Ahol a csillagok születnek – Tíz érdekesség a ma 95 éves Hollywood-feliratról

Kilencvenöt évvel ezelőtt, 1923. július 13-án készült el a Hollywood-felirat a filmezés fővárosában. Összeállításunkban bemutatunk néhány érdekességet az egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságáról.

MM-061.hu

 1. Hollywoodot 1888-ban alapította Harvey és Daeida Wilcox, de hogy a név honnan ered, azt senki nem tudja pontosan. Egyesek szerint a házaspár chicagói nyaralójukról nevezte el, mások állítják, hogy a területen gyakran előforduló ‘California holly’ nevű vörös bogyós cserjére utalhat a név.

 2. A Mount Lee hegyoldalba épített felirat Harry Chandler ingatlanügynök fejéből pattant ki. Az ötletgazda az itt épített házakra akarta felhívni a figyelmet. Az eleinte 13, egyenként 9 méter széles és 15 méter magas betűk a Hollywoodland elnevezésű ingatlanfejlesztést reklámozták, de a tervezett egy év után mégsem távolították el.

  Az eredeti Hollywoodland-felirat (fotó: thefilmexperience.net)

 3. Miután Chandler ingatlanbiznisze a világválság idején csődbe ment, a felirat gondozása elmaradt, a „H” betű hamarosan le is bucskázott a hegyoldalon. 1940-ben a részeg gondnok is belehajtott, később pedig a többi betű is megrongálódott. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (‘land’) távolították el.

Hugh Hefner a felirat előtt (fotó: screencrush.com)

 • 1978-ban a rocker Alice Cooper és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosa állt a felirat megmentésére indított mozgalom élére. 250 ezer dollárt sikerült szerezniük. A felirat néhány acéllábazatát telefonpóznákkal erősítették meg. Azóta a betűket rendszeresen lemázolják.

 • 1932. szeptember 16-án Peg Entwistle színésznő azt mondta a nagybátyjának, hogy találkozni megy egy barátjával. Ehelyett azonban a híres felirat felé vette az irányt. A 24 éves lány megmászta a Hollywoodland felirat, megvilágított kezdőbetűjét, levette, és összehajtotta a kabátját, végignézett az előtte elterülő város fényein, majd a több mint 15 méter magas ‘H’ betű tetejéről a mélybe vetette magát. Két nappal később, szeptember 18-án egy nő egy fél pár cipőt és néhány női holmit talált a felirat közelében a földön heverve. Nem sokkal később a holttestet is megpillantotta az egyik szakadékban, értesítette a rendőrséget, de nem akart belebonyolódni az ügybe, ezért nem volt hajlandó felfedni a kilétét. Peg holttestét a nagybátyja azonosította, aki az újságból értesült az esetről. A színésznő holmijai közül egy búcsúüzenet is előkerült, a papíron az állt: „Félek. Gyáva vagyok. Sajnálok mindent. Ha ezt korábban megtettem volna, rengeteg fájdalomtól megkímélem magam. P.E.“ Később kiderült, hogy mielőtt Peg Entwistle elindult véget vetni életének, nem nézett bele postaládájába, ahol ott volt egy főszerepet kínáló ajánlat. Példáját később többen követték, de ők már a harmadik, ‘L’ betűről vetették le magukat, mert az éppen egy szakadék fölött állt.
 • Peg Entwistle (fotó: vanityfair.com)

 • 1976. január 1-jén Danny Finegood és barátai átalakították a feliratot Hollywoodból Hollyweedre (a weed angolul marihuánát is jelent), amivel a kis mennyiségű marihuána birtoklásának legalizálását kívánták megünnepelni. Finegood  húsvétkor is alkotott, akkor a feliratot ‘Holywood’-ra változtatta meg. Az eset 2017. január 1-jén megismétlődött, Zachary Cole Fernandez is Hollyweed-et varázsolt a feliratból. Pár nappal később a férfi feladta magát a rendőrségen. Azt mondta, Finegood emléke előtt akart tisztelegni. Az eset szó szerint felrobbantotta a Twittert, rengetegen posztoltak egy képet az “új” feliratról.

 • A celebek összefogásának köszönhetően a Hollywood jelképe körüli föld védett, és nem épülhetnek köré lakások.
 • Fotó: cnn.com

 • A felirat már több tucat filmben semmisült meg. Volt, hogy egy földrengés során lett belőle romhalmaz, egyszer egy vadászgép lőtte szét, máskor fölrobbantották, de volt, hogy a tűz martalékává vált, és egy tornádó is felemelte a helyéről. 1992-ben Joe, az óriásgorilla is eljátszadozott vele, 2010-ben pedig egy zombitámadás áldozatává vált.

 • Az 1978-ban lecserélt “Hollywood” feliratot 2005-ben árverésre bocsátották az eBay-en. A kikiáltási ár 200.000 amerikai dollár volt, végül a minnesotai Billy Mack 450 400 dollárt (109 millió forint) fizetett ki érte.
 •  

 • 2018 februárjában összeült egy Los Angeles-i bizottság, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg, mi legyen a Hollywood-felirattal, mert annyira sok a turista a környékén, hogy az már gondokat okoz. A javaslatok közül a legradikálisabb, hogy építeni kell egy második feliratot is a hegy másik oldalára. De arra is tettek javaslatot, hogy alakítsanak ki vécéket a környéken, épüljön látogatóközpont, és oldják meg különféle tömegközlekedési lehetőségekkel, hogy a turisták el tudjanak jutni a felirathoz. A Warner Bros. filmstúdió a napokban nyújtotta be a városnak a terveket, amelyek szerint a látogatókat egy több mint 1,6 kilométeres pályán haladó kabinos felvonó vinné a város nevezetességéhez.
 • Vezető kép: fineartamerica.com

  13
  2018-10-18T21:19:34+00:00 2018. július 13.|