Kilencvenöt évvel ezelőtt, 1923. július 13-án készült el a Hollywood-felirat a filmezés fővárosában. Összeállításunkban bemutatunk néhány érdekességet az egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványosságáról.

MM-061.hu

  1. Hollywoodot 1888-ban alapította Harvey és Daeida Wilcox, de hogy a név honnan ered, azt senki nem tudja pontosan. Egyesek szerint a házaspár chicagói nyaralójukról nevezte el, mások állítják, hogy a területen gyakran előforduló ‘California holly’ nevű vörös bogyós cserjére utalhat a név.

  2. A Mount Lee hegyoldalba épített felirat Harry Chandler ingatlanügynök fejéből pattant ki. Az ötletgazda az itt épített házakra akarta felhívni a figyelmet. Az eleinte 13, egyenként 9 méter széles és 15 méter magas betűk a Hollywoodland elnevezésű ingatlanfejlesztést reklámozták, de a tervezett egy év után mégsem távolították el.

    Az eredeti Hollywoodland-felirat (fotó: thefilmexperience.net)

  3. Miután Chandler ingatlanbiznisze a világválság idején csődbe ment, a felirat gondozása elmaradt, a „H” betű hamarosan le is bucskázott a hegyoldalon. 1940-ben a részeg gondnok is belehajtott, később pedig a többi betű is megrongálódott. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (‘land’) távolították el.