A legkülönbözőbb zenei stílusok képviselői fogják birtokba venni a Magyar Zene Háza koncerttermét, a látogatók egy valódi zenei utazáson vehetnek részt – a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a pop- és az elektronikus zenéig –, vagy akár a csángó népdaloktól a dekonstruált klubzenéig. Emellett workshopokkal, zenepedagógiai foglalkozásokkal és beszélgetésekkel, valamint interaktív zenetörténeti kiállítással várja a közönséget január 23-tól a Liget Budapest projekt keretében felépült intézmény.

MM – 061.hu

Tavaly év végén elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, amely 2022 január utolsó hétvégéjén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt. A nyitás utáni napokban zeneakadémisták adnak ingyenes koncerteket, majd január 28-tól indul az intézmény koncertprogramja, amelyre a magyarzenehaza.com honlapon pénteken megkezdődik a jegyértékesítés is – közölte a Magyar Zene Háza pénteki sajtótájékoztatóján Horn Márton operatív igazgató. A program nagyon színes – hazai és nemzetközi téren egyaránt mindenki találhat programot kedvenc műfajában, vagy felfedezhet magának újakat a változatos repertoárban.

“Zenét játszunk, zenével játszunk”

Batta András ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a Magyar Zene Háza fő célja a beavatás, új közönségrétegek megszólítása. A ház működésének három pillére a kiállítások, a zenei programok és a zenepedagógia lesznek – mondta el, hozzátéve: itt a legkülönbözőbb zenei műfajok és stílusok, különleges produkciók és együttműködések is otthonra találnak majd.

“A célunk az, hogy bevonjuk a hallgatóságot, megmutassuk a zene szépségét, az érdekességét, a különlegességét, nem csak a népzene, hanem a globál zene területén is.”

“Arra a kérdésre, hogy miért kellett még egy zenei intézmény Budapesten, azt tudjuk mondani, azért, mert a Magyar Zene Háza hézagpótló az ismeretterjesztés, a rendhagyó zenepedagógia, és a beavatás terén is, és az által is, hogy milyen asszociációk keletkeznek a különböző rendezvényeinken” – húzta alá Batta András.

A Magyar Zene Háza nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a fiatalok szerepeltetésére, szeretnék fölfedezni, és felemelni őket, hogy aztán nagy intézményekben, nagy színpadokon léphessenek fel. De az intézmény legfontosabb missziója, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát úgy, hogy a területet ismerők mellett a szélesebb, zenére nyitott közönségnek is szóló helyet hozzon létre. Egy olyan intézmény született tehát, amely segíti a tehetségek bemutatkozását, és egyaránt támogatja a hazai és nemzetközi zenei együttműködéseket.

Horn Márton operatív igazgató, Severinghaus Artemisz zenepedagógiai vezető és Batta András ügyvezető igazgató (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A program összeállításakor cél volt az egyes műfajokon belül is megmutatni a legkülönbözőbb színtereket, legismertebb előadók mellett azokat is, amelyeknek nem jut annyi a reflektorfényből. A programok jelentős része a kreatív, egyéni megoldásokra fókuszál. Szorgalmazzák az együttműködéseket, a kapcsolódási pontok keresését, az újító megoldásokat – kurátori programokkal, vidéki városok bemutatásával, koncertekhez kapcsolódó szabadegyetemekkel, műhelymunkával, mesterkurzusokkal, egyedi, a Zene Házára szabott eseményekkel.

Az intézmény január 23-tól látogatható a nagyközönség számára, az ezt követő nyitóhétvége három napja alatt az érdeklődők egyből ízelítőt kapnak az intézmény sokszínű megközelítéséből: január 28-án pénteken a Magyarországon és külföldön egyaránt méltán elismert Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg a Magyar Zene Házát. Január 29-én szombaton délelőtt a Veronaki zenekar várja a kisgyerekes családokat, délután a TanBorEn Trió mutatja be ütőhangszeres műsorát, este pedig a nemrég új lemezzel jelentkező budapesti Deep Glaze zenekar koncertje várja az érdeklődőket. A nyitóhétvégét január 30-án a Klézsei Ünnepen moldvai csángó furulya dallamok zárják, Hodorog András és tanítványai előadásában.

A Magyar Zene Háza nyitó hétvégéjének eseményeire, illetve az első féléves programjaira 2022. január 7-től vásárolhatóak jegyek az intézmény honlapján.

Sok irányból belépőpontokat találni

A Magyar Zene Háza nemcsak koncertterem, hanem zenepedagógiai központ is. Az interaktív foglalkozásokon és zenepedagógiai előadásokon a közönség igazi közösséggé változik és együtt alkot, tanul és ismerkedik a zene különböző területeivel. A programok célja a látogatók és a zene közötti kapcsolat elmélyítése.

“Az intézmény alsó szintjén nyíló kiállításhoz kapcsolódik több programunk, ezekre iskolai csoportokat várunk majd, hiszen a zenepedagógiai csapat több kiállításvezetéssel készül. Figyeltünk a korosztályi differenciálásra, és arra is, hogy az iskolák által követett tantervekhez is tudjunk kapcsolódni”

-emelte ki Severinghaus Artemisz zenepedagógiai vezető.

Szombat délelőttönként a zeneszerető családoké lesz a főszerep. Havonta egyszer a Ramazuri-napokon interaktív zenés foglalkozások keretében kel életre az egész ház, a többi alkalommal pedig matinékoncertek várják a családosokat. A szabadegyetemi programokon olyan meghívott előadók segítenek a hallgatóságnak elmélyedni egy-egy témában, mint Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró vagy Tóth Árpád karnagy. A workshopok során meghívott művészek várják a zenét testközelből kipróbálni vágyókat aktív zenei élményekkel. A Masterclass-kurzusokon neves zenészektől lehet tanulni, míg az Artist Talk programokon a koncerttermekben fellépő művészekkel beszélgethetünk. Hétköznap délelőttönként pedig az iskolai csoportokat várják a zenetörténeti kiállításhoz kapcsolódó interaktív foglalkozások. 

A klasszikustól az elektronikusig

Halmos András, az intézmény koncertprogram-vezetője a külföldi vendégek közül kiemelte John Grantet, aki szólóelőadóként először lép fel Magyarországon és először lesz hallható Magyarországon a soul, a jazz és a rock’n’roll instrumentális ötvözetét játszó Delvon Lamarr Organ Trio is. Emellett fellép a modern popzenébe tradicionális zenei elemeket is beépítő görög-szudáni énekesnő, Marina Satti, a katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz, valamint a Grammy-díjas Aoife O’Donovan is.

Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (brácsa) és Rohmann Ditta (cselló) Dohnányi Ernő, George Enescu és Hans Krása életútját idézik meg Kolozsváry Marianna művészettörténész részvételével; Pawel Zalejski hegedűművész, Ariel Barnes csellóművész és Sztojánovits Andrea médiaművész pedig a Nomadic Spirits koncerten lépnek együtt színpadra. A Debussy női szemmel: egy nimfa gondolatai című esten Győri Noémi fuvolaművész és Szabó T. Anna író, költő a női sorssal összefonódó érzelmeket elevenítik meg zenei-irodalmi performanszukban. A Szent Efrém Férfikar előbb a moszkvai Doros Ensemble-lal, majd a korzikai Ensemble Tavagnával együtt lép fel.

A Dalszerzők köre című programsorozat estjein négy dalszerző-előadó zenél, mesél a színpadon; az első est szereplői Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Henri Gonzo és Jónás Vera lesznek. Először ad közös koncertet a tuvai Huun-Huur-Tu és a Kerekes Band; a török Kudsi Ergüner, a hatlyukú török népi síp nagymestere pedig triójával a szúfi zenétől indulva kínál sokrétű zenei utazást. A Klézsei Ünnepen moldvai csángó furulyadallamok várják a közönséget Hodorog András és tanítványai előadásában.

Robert Henke öt, egymáshoz kapcsolt Commodore számítógéppel állít elő kortárs produkciót, fellép Berlin egyik emblematikus producere, dj-je és kiadóvezetője, a brit Sam Barker, és kifejezetten a Magyar Zene Házába tervezett vizuális show-val érkezik az olasz Lorenzo Senni.

A jazzkoncertek közül Halmos András kiemelte a japán zongorista, Makoto Ozone, és a magyar vibrafon- és marimbajátékos, Szaniszló Richárd közös fellépését, illetve Ben Wendel szaxofonos és zenekara koncertjét is.