Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Egy ajándékban talán nem is a tárgy a lényeg, hanem a szalag, ami összehurkolódik a csomagolópapír fölött, de összehurkolódhat az életünkkel, és kiderülhet: körülöttünk minden csak színes csomagolópapír, amit egy mozdulattal a sarokba lehet dobni. Erről is szól Az ajándék című Joel Edgerton-mozi, ami megidézte a kilencvenes évek népszerű zsánerét, a betolakodós thrillert.

PZL – nullahategy

 

THE GIFT - 2015 FILM STILL - (L to R) JOEL EDGERTON, JASON BATEMAN and REBECCA HALL - Photo Credit: Matt Kennedy ©2015 STX Productions, LLC. All Rights Reserved.

Az ajándék remekül letapogatja a házastárs sötét múltját, miközben a naiv feleség ráébred arra, hogy a férje nem az, akinek gondolja. A filmben az az igazán érdekes, hogy Simon (Jason Bateman), a férj, nem gonosztevő, egyszerűen csak szar arc. Kamasz korában szívatta egyik osztálytársát, akinek részben a véletlenek összjátéka miatt is, de teljesen rámegy az élete erre a dologra. Simon karrierista, befeketíti kollégáját is amikor az előremeneteléről van szó, szóval, tényleg rossz jellem, de nem gonosztevő.

És ahogy az lenni szokott, kísért a múlt, nem lehet csak olyan könnyen túljutni a diákcsínyeken, mert feltűnik a házaspár makulátlannak tűnő életében Gordo (Joel Edgerton, a rendező alakítja), aki bizalmaskodásával kiborítja Robynt (Rebecca Hall), az érzékeny fiatal feleséget, aki számára egyre gyanúsabb lesz a férje. Ezek a történetek nem tartoznak a kriminalisztika világába, Simon csak egy karrierista fickó, aki nem érdemli meg tündéri nejét. Gordo mestertervvel készül a bosszúra, aminek aljassága nincs arányban Simon kamaszkori szemétségeivel.

622x350A néző meghökken a dolog mocskosságán, feloldás nincs, Simon megbűnhődik, mert a gimiben azt állította Gordóról, hogy meleg, és azért mert permanensen szívatta. Rászállt, látunk már ilyet, a kamaszok között mindig van egy-egy genyó.

De ezért még nem kell húsz év múlva tönkretenni a volt osztálytárs életét. Gordo egyre több ajándékot hoz, és egyre világosabb lesz, hogy valami nem stimmel körülötte sem, és hogy semmi nem számít neki, csak az, hogy bosszút álljon a kamaszkori sérelmein.

A film klasszikus thriller, készülhetett volna 1992-ben is, visszahoz egy régi zsánert, a hétköznapi világok közé telepített rettegést. Az ajándék legemlékezetesebb alakítását Rebeca Hall nyújtja (korábban a Tökéletes trükkben és a Vicky Cristina Barcelonában láthattuk), aki olyan átéléssel játszik ebben a feszült, de nem különösebben invenciózus moziban, minta az élete függne attól, hogy sikeres lesz-e a film.

A mozi végkifejlete erősen emlékeztet a spanyol Jaume Balagueró Amíg alszol című alkotására, minden idők egyik „legszemetebb” filmje, az ember úgy jött ki a teremből, hogy a száján táncolt a kérdés: ezt miért csinálták velünk? Valami hasonló érzésünk van Az ajándék megtekintése után is. Egy biztos: minden ajándék üzen, és van, amikor a színes szalag átvágása olyan szakértelmet, és óvatosságot kíván, mint a bombák hatástalanítása.

Az ajádék (The gift)

amerikai thriller

Bemutató: 2015. augusztus 13. 

Forgalmazó: InterCom

rendező: Joel Edgerton  

Szereplők:Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton  


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •