Egy koncerten a színpad, a nézőtér és a büfé mellett a szuveníreket árusító standnak van kiemelt szerepe. Mindenki akar vásárfiát, medvecukrot, bocskorszíjat, turnépólót, sapkát, bármit. De mit kínáljanak Leonard Cohen shopjában?

POÓ ZOLTÁN – nullahategy

leonard_cohen_b_cantforget_cdcovGitanes cigarettát, inget, nyakkendőt, kalapot, és jegyzetfüzetet versek írásához? Nem, Cohen szuvenír gyanánt is dalokat árul, legalább is erről árulkodik Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour című új lemeze, jórészt ritkaságokkal, olyan dalokkal, amiket az idős művész nagy sikerű Old Ideas című világkörüli turnéján, illetve a fellépések hangbeállásain rögzítettek.

Azok, akik ismerik Cohent, tudják, hogy a ritkaságok nem B-oldalas tölteléket jelentenek, hiszen ő nem írt, és nem adott elő ilyeneket. A nagyformátumú előadó többek között arról ismerszik meg, hogy „reszlijei” is első osztályú dalok, a mester jól karbantartott melankóliája, halál elegáns, mégis káprázatosan közvetlen megszólalásai, melodikus, már-már slágergyanús dalai a garanciák a minőségre.

Cohen nem pihen, a 2012-es Old Ideas és a tavalyi Popular Problems után új lemezzel állt a nyilvánosság elé, az elmúlt években 470 (!) koncertet adott, miközben megfordult 31 országban. Az albumon nincsenek olyan „slágerek”, mint amilyen a Hallelujah, a Dance Me to the End of Love, az I’m Your Man vagy a Suzanne, mégis, minden dal értékes, gazdagon hangszerelt, vokálokkal díszített megnyilvánulás, mind a tíz felvétel benne van az ún. slágernek nevezett tartományban.

Annak ellenére, hogy valójában nincsenek különösebb meglepetések, csak a védjegyértékű, rekedtes hang, a puhaléptű macskák osonására emlékeztető orgonajáték és az élményszerű, mégsem tolakodó vokál. Meghitt bárzene, annál is meghittebb szobazene, miközben a dalok jórészt stadionokban szólaltak meg. Van itt blues (Never Gave Nobody), ír folk (Choices), amit a nemrég elhunyt country művésznek George Jonesnek dedikált, de francia nyelven hallhatjuk Georges Dor La Manic című dalát is.

A hat évtizede színpadon álló Cohen hatása felmérhetetlen a populáris kultúrára, 2010-ben megkapta a Grammy Életmű Díját, beiktatták a Rock & Roll Hall Of Fame-be, de hogy mást ne mondjunk, Sztevanovity Zorán életműve is elképzelhetetlen lenne Cohen nélkül. Jó ritmusban felhajtott kávék, ihletett mozdulatokkal megigazított nyakkendők, költői igényű dalszövegek, alázat, elegancia, és most tíz szuvenír.

Leonard Cohen

Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour

Sony

10 szám 50 perc