Tizenöt éve, 2003. szeptember 12-én hunyt el a 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze, aki a country és a folk műfaját a mainstreambe emelte, az egyetlen, aki egyaránt tagja a rock, a country, a gospel és a dalszerzők dicsőségcsarnokának. Pályája során mintegy félezer dalt szerzett, 90 millió albuma kelt el, 17 Grammy-díj tulajdonosa. Alább 10+1 érdekességet olvashatnak a legendás Johnny Cashről.

MM – 061.hu

1. A név. Cash-t születésekor a J.R-ra keresztelték, mivel a szülei nem tudták eldönteni, hogy mi legyen a neve. Édesapja viszont csak „Shoo-Doo“-nak becézte. 1950-ben bevonult a hadseregbe, de mivel ott nem fogadtak el csak kezdőbetűket, John R. Cash-re változtatta a nevét. A „Johnny“-t pedig a Sun Records-nál találták ki neki. A Sun Studio-ban készültek többek között Elvis Presley, Jerry Lee Lewis és Roy Orbison felvételei is. A stúdiót Memphis Recording Service néven 1950-ben alapította Sam Phillips. Az épület nem csak stúdióként szolgált, ugyanitt nyílt meg a hozzá szorosan kötődő lemezkiadó, a Sun Records.

Szenzációs négyes, avagy jammelés a legendás memphisi Sun Studio-ban: a zongoránál Elvis Presley, mögötte balról jobbra Jerry Lee Lewis, Carl Perkins és Johnny Cash (Fotó: George Pierce/Sun Records)

2. Megásta testvére sírját. 1944-ben, amikor Johnny még csak 12 éves volt, tragédia sújtotta a családot: egyik testvére, Jack egy körfűrész okozta balesetben életét vesztette. A részletekről annyi került napvilágra, hogy a gyerek fafűrészelés közben előreesett, és a fűrész kis híján kettévágta a testét. A sérülést súlyosbította, hogy a fiú a balesetet után a koszos földön húzta végig magát, hogy segítséget kérhessen. Jacket egy hétig kezelték kórházban, de már nem tudták megmenteni. A halálos ágyán azt mondta, látja a Mennyországot és az angyalokat, erről később John azt mondta, alig várja, hogy ő is találkozhasson velük. Nővére, Joanne elmondása alapján, John korán érkezett bátyja temetésére, odament a sírásókhoz és segített nekik kiásni testvére sírját. A búcsúztatón talpig földes ruhában, mezítláb jelent meg, egy szög ugyanis felsértette a talpát az ásás közben, így megszabadult cipőitől. A szörnyű emléktől sokáig nem tudott szabadulni, az addig mosolygós és vicces John befelé fordulóvá vált. A tragédia hatására kezdte el írni a dalokat, verseket.

Johnny és Jack 1934-ben (Fotó: pinterest)

3. Az író. Sokan nem tudják, hogy Johnny Cash nem csak dalokat, hanem verseket és regényeket is írt. Már gyerekként verseket körmölt, tinédzser korában is folytatta, sőt, az írással akkor sem hagyott fel, mikor belépett a légierőhöz. Az első írása, a Hey Porter a Stars and Stripes című katonai lapban jelent meg. 1953-ban írt egy sci-fit a 21. századi Amerikáról, amelyet elfoglalt Oroszország. Két önéletrajzot is kiadott: a Man in Black 1975-ben, a Cash: The Autobiography 1997-ben jelent meg. Megpróbálkozott a regényírással is: 1986-ban került a polcokra a Man in White (Férfi fehérben) című műve Pál apostolról, amely tükrözi Cash mély érdeklődését a vallás iránt. A regény jó kritikákat kapott, elsősorban az egyházi periodikák hasábjain. De ami ennél is fontosabb, hogy John élete egyik fő művének tartja a regényt.

Forrás: baumanrarebooks.com

4. Legnagyobb slágerét nem ő írta. Cash 1963-ban rögzítette a Ring of Fire-t, a dal azonban pár hónappal előtte már megjelent June Carter (Cash felesége) testvére, Anita Carter előadásában. A dalt June és Merle Kilgore írta. Az Anita-féle verzió nem ért el nagy sikereket, Cash mexikói hangulatú átirata viszont rögtön sláger lett, 7 hétig vezette a country slágerlistát. A dal – June elmondása alapján – azokról az érzésekről szól, amelyek abban az időben kavarogtak benne, mikor még Cash és ő is házasságban éltek, de már egymásba voltak szerelmesek.

https://www.youtube.com/watch?v=MbOrcLIUQt0

5. Man in Black? Az 1970-es évek végén rendszerint feketében lépett fel a koncertjein. Ez a fellépőruha teljesen ellentétes volt azzal, amit az akkori countrysztárok viseltek, ők ugyanis csillogó, feltűnő színekben léptek fel. Önéletrajzi írásában elmeséli, hogy szeretett feketét viselni a mindennapokban is. 1971-ben megjelent a The Man in Black című lemeze. A címadó dalban kifejtette, hogy addig lép fel feketében koncertjein, amíg háborúk sanyargatják a világot, és vannak olyan emberek, akik nyomorogna. Mások szerint a dolgot túlmisztifikálták, Cash és zenészei (Tennessee Two) valójában azért viseltek feketét, mert ez volt az egyetlen olyan szín, amelyik mindenki ruhatárában megtalálható volt. Cash sokszor lépett fel fehér ingben, fehér zakóban és az albumok borítóin sem erőltette a feketét.

Man in white (Fotó: Getty Images)

6. Hétszer tartóztatták le. Johnny Cash legnépszerűbb, legnagyobb példányszámban eladott albumai a börtönkoncertjeit rögzítő korongok, az 1968-as Johnny Cash at Folsom Prison és az 1969-es Johnny Cash at San Quentin. Cash 1957-től kezdve több börtönkoncertet is adott, a folsomi koncert legendáját a róla készült felvétel biztosította, ennek sikere nyomán jelent meg még több börtönös élőalbuma. Bár Cash igyekezett fenntartani a róla kialakult „törvényen kívüli” imázst, ő maga soha nem ült hosszabb ideig börtönben, igaz, kisebb kihágások miatt egy-egy éjszakára rács mögé dugták. Egy alkalommal, 1965 júniusában miatta égett le a Los Padres Nemzeti Park fele, mivel kigyulladt a traktorja. Amikor megkérdezték, hogy ő tette-e, csak annyit válaszolt, nem ő, hanem a traktorja a hibás. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor 1966-ban El Pasoban elkapták a rendőrök, mert drogot csempészett be az országba Mexikóból. Azonban ezek a tabletták akkor nem voltak illegálisak, ezért a bíróság ítélete felfüggesztett büntetés és 125 ezer dollár bírság volt. De 1967-ben is letartóztaták, mert Starkville-ben belopózott egy kertbe virágot szedni. Ezt az emléket örökítette meg a Starkville City Jail című dalban.

7. A filmsztár. Az ötvenes évek végén Cash Kaliforniába költözött és Elvis Presley nyomdokain elindulva, ő is belevágott a filmezésbe. Debütálása az 1959-es The Rebel című sorozatban volt, két év múlva pedig megkapta első filmszerepét a Fiev Minutes to Live című alkotásban, amelyben Johnny Cabot bűnözőt alakítja. A film nem volt túl sikeres, az 1971-es western, A Gunfight – ahol Kirk Douglas oldalán láthatjuk – annál inkább. A hatvanas évek végén szerződést kötött az ABC televíziós társasággal, és elindította saját műsorát The Johnny Cash show címmel. Műsorában olyan hírességek szerepeltek, mint a Statler Brothers, Bob Dylan, Neil Young, Kris Kristofferson, Roy Orbison és Judy Collins. A műsor végül 1972-ben megszűnt, mert a producer és a rendező olyan változtatásokat szeretett volna, amikbe Cash nem egyezett bele. 1971-ben dokumentumfilmet készített Izraelben Gospel Road címmel.

Johnny Cash és Kirk Douglas a Gunfight-ban 1970-ben (Fotó: Getty Images)

8. A legszebb szerelmeslevél. Egy brit szavazáson Cash feleségének, June-nak írt levelét választották a világ legromantikusabb levelének. Az 1994-es írás a szavazáson többek között Winston Churchill és Jimi Hendrix leveleit is megelőzte. Cash felesége 65. születésnapjára írta a levelet, amelyben ez állt: „Még mindig lenyűgözöl és inspirálsz engem, te vagy rám a legnagyobb hatással. Te vagy a vágyaim tárgya, és az első számú dolog, amiért a Földön létezem (…) Olvasunk egymás gondolataiban, és kérdés nélkül tudjuk, mit akar a másik. Néha ingereljük egymást és néha magától értetődőnek vesszük azt, hogy itt van a másik. Aztán mindig rájövök, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert a legcsodálatosabb nővel vagyok, akivel valaha is találkoztam”.

June, Johnny és a levél (Forrás: sunnyskyez.com)

9. Vacsora Cashéknél. 2005-ben került a mozikba a zenész életét feldolgozó film, A nyughatatlan. Miután látta Joaquin Phoenixet a Gladiátorban (2000), Johnny Cash áldását adta rá, hogy a színész játssza a film főszerepét. Habár Cash nem érhette meg a film elkészülését, egy alkalommal azért találkozott Phoenix-szel, de ez jóval A nyughatatlan szereplőválogatása előtt történt. Körülbelül hat hónappal a casting előtt Cash és June vacsorát adtak a házukban, egy közös ismerős révén pedig Phoenix-et is meghívták. A színész egy interjúban azt mesélte, Johnny és June igazán kedves emberek, jó hangulatú, intim, beszélgetős estét töltött el a párral. A vacsora után átmentek a nappaliba, ahol Cash gitárt ragadott és elkezdett játszani nekik. Phoenix elmondása alapján ez az élmény, hogy testközelből láthatta-hallhatta a zenészt, rengeteget segített neki később, a forgatás alatt. Mint mondta, akkor egyértelművé vált számára, hogy Cash akkor érzi igazán jól magát, ha gitár van a kezében. Neki ez jelenti a kommunikációt: gitározik és elénekel egy dalt. Ekkor érkezett meg igazán az este folyamán.

Johnny Cash és Joaquin Phoenix (Forrás: dailygeekshow.com)

10. Minden idők egyik legjobb feldolgozása. Johnny Cash Hurt című daláról sokan nem is tudják, hogy eredetileg egy Nine Inch Nails szerzemény. A feldolgozás olyannyira jól sikerült, hogy sokan abban a hitben voltak, Trent Reznorék használták fel Cash dalát, nem fordítva. A NIN frontembere egyébként úgy nyilatkozott a feldolgozás kapcsán, hogy ez a dal többé már nem az övé. Eleinte furcsának találta az ötletet, de a videó őt is meggyőzte: folytak a könnyei, libabőrös lett, és nem tudott megszólalni. „Olyan érzés volt, mintha elvesztettem volna a barátnőmet, mert az a dal már nem volt az enyém. Komolyan elgondolkodtatott, hogy a zene milyen erős médium és művészeti forma”. A dal Cash egyik utolsó slágere volt, a hozzá készült videót pedig minden idők egyik legjobbjának választották. A videóban szereplő felesége, June Carter Cash három hónappal a forgatás után hunyt el, Johnny Cash pedig négy hónappal élte túl a szerelmét.

https://www.youtube.com/watch?v=vt1Pwfnh5pc

10+1. Cash Budapesten. A fővárosban 1983-ban lépett fel a zenész, a koncerten elhangzott többek között a Folsom Prison Blues, az If I Were a Carpenter, az I Walk The Line, a Hey Porter és A Boy Named Sue is. Ebben az évben jelent meg a ’78-as prágai koncertjét rögzítő albuma is.

Vezető kép: soundlikenashville.com