Harminc éve, 1991. szeptember 28-án halt meg Miles Davis amerikai dzsessztrombitás, a műfaj egyik legnagyobb hatású és legkiemelkedőbb alakja. Cikkünkben 10 érdekességet szedtünk össze az egyetemes jazztörténet ikonikus alakjáról, a műfaj forradalmasítójáról.

061.hu

Jómód

A korszak legtöbb híres fekete zenészével ellentétben Davis rendkívül jó körülmények között nevelkedett. Első otthona egy 200 hektáros birtokon volt Arkansasban, ahol kedvenc időtöltése a lovaglás és a vadászat volt.

Versenyről versenyre

Tizenévesen kezdett zenei versenyeken indulni a East St. Louis Lincoln Gimnáziumban. Ezt akkori barátnője, Irene Birth biztatására tette, aki nem sokkal később első gyermekének édesanyja lett, közvetlenül a középiskola elvégzése után.

32 Grammy-jelölés

Davist rengeteg, számszerűen 32 Grammy-díjra jelölték – karrierje négy évtizede alatt kilencet söpört be, a legkorábbit 1960-ban, az utolsót 1993-ban, két évvel halála után.

Filmvászon

A zenélés mellett Davis alkalmanként színészi munkát is vállalt, filmekben és tévéműsorokban is szerepelt. A Bill Murray főszereplésével készült Szellemes karácsony (Scrooged) című vígjátékban utcazenészt játszik, de feltűnt a Miami Vice egyik epizódjában és az 1991-es ausztrál Dingo című filmben is. 

Hatszázezer ember előtt

1970-ben Davis az Isle of Wight Fesztiválon a valaha volt legnagyobb közönsége előtt lépett fel, több mint 600 000-en voltak kíváncsiak a koncertjére.

Fotó: Getty Images

Eggyel kisebb méretű cipő

Davisnek különös rutinja volt a koncertek előtt: közvetlenül a fellépések előtt nem fogott kezet senkivel, mert félt, hogy ráragadnak szennyeződések más emberek kezéről, és ezek megzavarják a játékban. Másrészt mindig eggyel kisebb méretű cipőt húzott, és a lehető legszorosabban kötötte meg a cipőfűzőt. 

No sex

Davis soha nem szexelt koncert előtt. De nem csak az effajta élvezetektől vonta meg magát, hanem az ételtől is. Úgy gondolta, ha éhes és elégedetlen, az a jazzhez tökéletes hangulatba hozza őt.

Agyvérzés

1982-ben drog és alkohol kombinációjától agyvérzést kapott, amelynek következményeképp jobb keze megbénult. Egy kínai akupunktúrás kezelés eredményeképp végül sikerült rendbe hoznia.

Karcos hang

1957-ben Davisnek torokműtéten esett át. Amikor a műtét sikeresen befejeződött, az orvos figyelmeztette Davist, hogy legalább tíz napig pihentetnie kell a hangját. Mindössze két nappal a műtét után Davis elvesztette önuralmát, hangja végleg megsérült, onnantól haláláig “karcos” maradt.

Duke Ellington mellett

1991 szeptemberében Davis sztrókot kapott, kómába esett, amelyből soha nem ébredt fel. 1991. szeptember 28-án  kapcsolták le a gépekről. Davis temetése a New York-i Szent Péter-templomban volt, amelyen több mint ötszázan részt vettek. Egyik trombitájával temették el a Woodlawn temetőben, nem messze Duke Ellington, egyik legnagyobb inspirációja sírjától.