Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A 150 éve született Bárczy Istvánra, a főváros egykori polgármesterére, főpolgármesterére emlékeztek kedden Budapesten, a Fiumei úti temetőben.

MTI

Tarlós István főpolgármester, a Nemzeti Örökség Intézete által, Bárczy István sírjánál tartott megemlékezésen elmondta: az 1866-ban született Bárczy István Budapest történetének egyik legfontosabb személyisége, polgármestere, majd főpolgármestere volt. Bárczy István alig múlt negyven éves, amikor – 17 éves fővárosi tisztviselői múlttal – polgármesterré választották. A megválasztását követő 12 év külön fejezetet jelent Budapest életében. A történelemkönyvek Bárczy életművének leglátványosabb eredményeit a szociálpolitikában, a lakás- és iskolaépítésben, valamint a közszolgáltatást végző üzemek fővárosi tulajdonba vétele körében tartják számon.
Emlékeztetett, Bárczy István 1906-tól 1918-ig volt Budapest polgármestere, 1918-tól főpolgármestere volt 1919 elejéig,. Bárczy István 77 éves korában, 1943 június elsején hunyt el. Tarlós István beszéde végén azt hangsúlyozta: Budapest mindenkori vezetésének nem lehet más célja mint az, hogy “tovább vigye, próbálja meg folytatni(…) az építő polgármester örökségét”.

Weszelovszky Zoltán, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja beszédében azt mondta: Bárczy István a 20. század kiemelkedő magyar városvezetőjeként kivételes hozzáértéssel, nagy empátiával és erős eltökéltséggel sokat tett azért, hogy Budapest az európai fejlődés útját kövesse. Életével és munkásságával nemcsak örökségét hagyott ránk hanem mércét is állított – tette hozzá. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója arról beszélt, hogy az intézet legfontosabb feladata a nemzeti sírkertben lévő síremlékeknek a megóvása. A nemzeti sírkert egy virtuális temető, amibe több mint hatezer síremlék tartozik az ország különböző temetőiből. Közölte, a Fiumei úti temetőben 2017-ben kezdődik az egykori miniszterelnökök síremlékeinek felújítása. A megemlékezés részeként a jelenlevők koszorúkat helyeztek el Bárczy István sírhelyénél.

Kép: Getty Images


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •