Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 344
 •  
  344
  Shares

Kedd este érkezett a hír, hogy 65 éves korában meghalt Edward Lodewijk Van Halen, közismert nevén Eddie Van Halen, minden idők egyik legjobb gitárosa. A rock társadalom gyászol, nézzük, hogy emlékeznek a zenészek, barátok a legendára Ozzy Osbourne-tól Gene Simmons-on át Tom Morello-ig.

MM – 061.hu

“Nem tudom elhinni, hogy ezt írom, de apám, Edward Lodewijk Van Halen reggel elveszítette hosszú és kimerítő harcát a rákkal” – írta Wolfgang Van Halen, a sztár fia a Twitteren. “A legjobb apa volt, akit csak kívánhattam. Minden egyes pillanat, amelyet megoszthattam vele a színpadon és azon kívül, ajándék volt” – tette hozzá. A holland származású rockzenész azonos nevű együttese, a Van Halen az 1980-as évek egyik legnépszerűbb rock zenekara volt. Az együttest Eddie és testvére, Alex a korai 1970-es években alapították Los Angelesben. A zenekar első lemezét 1978-ban adta ki, amellyel hatalmas sikert aratott. A zenész torokrákkal küzdött, amelyről Van Halen nyilatkozott korábban:
“Mindig fém gitárpengetőket használtam, amik vörös- és sárgarézből készültek. Mindig a számban tartottam őket, pont ott, ahol a rák kifejlődött. Ehhez hozzájön az is, hogy nagyjából a fél életemet egy lemezstúdióban éltem le, ami tele van elektromágneses energiával. Szóval ez is egy elmélet arra, miért lettem rákos. Ehhez hozzájön az is, hogy világéletemben cigiztem és drogoztam is, ami, gondolom, nem sokat segített”.
A virtuóz gitárszólóiról ismert Eddie Van Halen legismertebb számai a Jump, a Panama és a Hot for Teacher címűek. A Van Halent 2007-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

A Rolling Stone magazin Eddie Van Halent nyolcadik helyen tartja számon a világ száz legjobb gitárosának a listáján.

Fotó: twitter

Ozzy Osbourne:

“Az egyik legjobb srác volt, akivel valaha dolgoztam, annyi nevetettünk együtt. A zenére és különösen a gitárra gyakorolt ​​hatása mérhetetlen. Egy legenda volt. Eddie, találkozunk a másik oldalon, barátom. Szeretlek, Ozzy.”

Gene Simmons:

“A szívem összetört. Eddie nem csak egy gitár isten volt, hanem egy gyönyörű lélek is. Nyugodj békében, Eddie.”

Greg Harris, a Rock & Roll Hall of Fame igazgatója:

“Eddie Van Halen örökre megváltoztatta az elektromos gitározás szókincsét. Őrületes sebességgel, kontrollal és érzéssel tökéletesítette a gitárszaggatás művészetét, a kétkezes tapping technikát, a drámai whammy-bar mozdulatokat, és más elképesztő soha nem látott technikákat…Eddie újragondolta a gitár hangzási lehetőségeit, és inspirációvá vált egy egész zenészgeneráció számára, akik imádták a hangját és stílusát. A Van Halen zenekar a hetvenes évek végén berúgta az amerikai hard rock színteret, a nyolcvanas években rockhőssé vált az MTV-n, és azóta is folyamatos inspirációt nyújt.

Pete Townshend:

“Tragédia, hogy elveszítettük…Nem csak egy innovatív, stílusos és nagyszerű ízlésű zenész volt, hanem egy laza, virtuóz showman is, aki minden alkalommal lenyűgözött minket.”

Lenny Kravitz:

“A legendás gitáros és zenei újító 1955-2020. A menny ma este elektromos lesz.”

Tony Iommi:

“Szomorúan hallom kedves barátom, Eddie Van Halen távozásáról szóló híreket. Hosszú és kemény csatát vívott a rákkal. Eddie egy nagyon különleges ember volt és igazán nagyszerű barát. Nyugodj békében, kedves barátom, hamarosan találkozunk.”

Flea

Ó, ember, Isten áldja meg azt a gyönyörű, kreatív szíved! Szeretlek Eddie Van Halen, egy fiú LA-ből, egy igazi rocker. Remélem, ma este Jimivel keversz. Törj át a másik oldalra, testvérem!”

Tom Morello:

“Az emberiség történelmének egyik legnagyobb zenésze, páratlan titán a rock and roll évkönyveiben.”

Billy Idol:

“Nyugodj békében, legenda. A szívem összetört, hiányozni fogsz nekünk.”

John Mayer:

“Eddie Van Halen egy gitárszuperhős volt. Igazi virtuóz. Lenyűgözően jó zenész és zeneszerző. Gyerekkoromban felnéztem rá, az egyik mozgatórugó volt abban, hogy gitárt fogjak. Annyira el voltam ragadtatva, amikor néztem, ahogyan irányítja a hangszerét, ahogyan ki tud fejezni a hangszerével. A gitározás sok mindenre megtanított, de hogy hogy kell Eddie Van Halen módjára játszani, azt sose fogom tudni megtanulni…”

Tommy Lee

“Nyugodj békében, barátom, a férfi, aki örökre megváltoztatta a gitározást…nincsenek szavak.”

 

Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 344
 •  
  344
  Shares