Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Budapest régi értékei, házai ma már többnyire csak a korabeli leírásokban érhetőek tetten. Az irodalomban Márai és Krúdy tette halhatatlanná a hajdani épületek hangulatait, általuk képzelhető el a régi főváros arculata. A FUGÁ-ban (Budapest, Petőfi Sándor utca 5) november 15-ig látható kiállításnak köszönhetően azonban bárki számára megnyílnak a múltba vezető kapuk.

BARTA ZSOLT– 061.hu

Építészet és ízlés a XVIII. – XIX. századi kézműves és iparosoktatásban címmel nyílt meg a belvárosi Fuga legújabb kiállítása. A kiállított anyagot a Scola Graphidis Művészeti Gyűjtemény építészeti rajzaiból, könyvritkaságaiból, valamint gipszmodelljeiből állították össze, a cél pedig az volt, hogy a régi Budapest szerelmesei végre saját szemükkel tapasztalják meg a hajdan volt valóságot.

A profi módon megalkotott tervrajzok nem mérnökök munkái, hanem az egykori Scola Graphidis Budensis, a Pesti Rajzoló Oskola, és a Budapest Székesfővárosi Rajziskola tanulói munkái. A nevek többsége semmit sem mond a mai kor emberének, névtelen ács és kőműves tanoncok készítették, abban a korban, amikor még mindenkinek meg kellett tanulnia rajzolni, igen magas fokon.

A rajzok az úgynevezett kétkezes technikával készültek, némelyikük színes, többségük pedig fekete-fehér. A hajdani tanárok célja az volt, hogy a hallgatók magas szinten sajátítsák el a tervezés technikáját, ismerjék meg a mérnöki munka precizitását, s ezeket alkalmazni is tudják munkájuk során. A kiállított munkák színvonala azt mutatja, hogy a hajdani mesterek módszere nem volt pusztába kiáltott szó. A motívumok máig visszaköszönnek a régi Budapest megmaradt épületein, gyönyörködtetik a szemet, és egy rég letűnt korszakról tudósítanak. A kiállításon többek között az is elhangzott, hogy a Művészeti Gyűjtemény most kiállított anyaga nem a jéghegy csúcsa, hanem csupán egy jégkocka, ugyanis a teljes anyag sokszorosa a jelenleg kiállítottnak. Mindenképpen jó lenne, ha a múlt e egyáltalán nem jelentéktelen szeletét mind többen megismerhetnék, akár egy állandó kiállítás keretein belül. Galériánk, ebből a hatalmas anyagból nyújt át egy csokorral.

Fotó: Barta Zsolt

« 1 A 29 »

Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •