Több mint 280 pályázatból választották ki a Média a Tehetségekért Díj idei nyerteseit: a négy kategória legjobbjai között hazai fiatal művészeket, tudósokat és sportolókat bemutató riportokat és interjúkat találunk. Leirer Tímea, a 061.hu munkatársa Vecsei H. Miklós színésszel készített interjúja a pályázat online kategóriájának harmadik díját nyerte el.

061.hu

“Vecsei H. Miklós nem hétköznapi huszonéves srác és nemcsak azért mert színész és jóképű és egy ország ismeri az arcát tévésorozatokból. Szövegkönyvet ír, első önálló estjére készül, Nemecseket játssza a Vígszínházban a nagysikerű A Pál utcai fiúk előadáson, nemsokára pedig Moszkvába utazik, hogy az ottani Színművészeti Egyetem diákjainak segítsen a vizsgaelőadásban. Facebook oldalán vicces posztok és selfiek helyett elgondolkodtató idézetek és saját versek olvashatók. Reggeltől estig dolgozik, nincs mobiltelefonja és havonta két napot „nyaral”. Lehet ennyire elhivatott és tudatos egy huszonéves?” – olvasható Leirer Tímea Vecsei H. Miklóssal készített interjújának bevezetőjében. Az Egynyári kaland és a Csak színház és más semmi című tévésorozatokból széles körben ismertté vált színésszel folytatott beszélgetésben egyebek között szóba kerül, hogy miként fér egymás mellett a drámaírás, a szövegkönyvírás, a Shakespeare-darabokban és tinisorozatban való szereplés a sokoldalú ifjú tehetség életében.

A „Média a Tehetségekért Díj” pályázat tv/videó kategóriájában első díjat nyert Kilyén Tamás „Az utat nem látni kell, hanem végig menni rajta”című, az El Camino zarándokutat teljesítő Fóris Norbert látássérült judotehetségről szóló riportja az RTL Magyarország műsorában. A rádió kategória első helyezettje Csűrös Csilla lett, a Kossuth Rádió „Történet hangszerelve: Szegedi Melinda” című riportjával, mely az okosfáslit megalkotó fiatal tudóslányt és találmányát mutatja be.

Azóta minden egyes hossz, amit pillangóban leúszok edzésen, olyan érzés, mintha ott lennék a Duna Arénában, és azt a bizonyos 100 pillét úsznám. ” – mesél a hazai rendezésű úszó világbajnokságon szerzett ezüstérméről a 17 éves Milák Kristóf úszótitán Korsós Kristóf, Zsoldos Balázs és Kántor Zoltán díjnyertes riportjában, az M4 Sport műsorában.

A nyomtatott sajtó jelöltjei között Sashegyi Zsófia, a Magyar Nemzet Magazin újságírója „A vikingek napköveitől a fenyegető fénycsapdákig” című riportjával ért el első helyezést, amelyben Farkas Alexandrát, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának légkör- és környezetoptikai jelenségekkel foglalkozó kutatóját kérdezi szakmájáról. Az online pályázati anyagok között a zsűri Szabó Ádám Varga Tamásról szóló cikkét találta a legjobbnak, mely “Magyar fiú rajzolja az Operaház fantomja képregényverzióját” címmel jelent meg a fidelio.hu-n.

A 300 ezer forinttal díjazott kategóriaelsőket, valamint a 200 ezer forinttal jutalmazott második helyezetteket és 100 ezer forinttal elismert harmadik helyezetteket összesen több mint 280 pályázó közül választotta ki a zsűri, Bódis András, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Illényi Balázs, a HVG korábbi szerkesztője, Keresztes Ilona, az MTVA munkatársa és Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója.

A „Média a Tehetségekért Díj”-jal a MOL és a tehetségeket felkaroló Új Európa Alapítvány már hatodik éve jutalmazza azokat az újságírókat, akik írásaikkal, riportjaikkal segítik a fiatal művészek, tudósok és sportolók megismertetését.

Az Új Európa Alapítványról

A MOL 2006-ban hozta létre ezért az Új Európa Alapítványt, mely tizenegy év alatt több mint egymilliárd forint támogatást osztott ki. Tehetség portfólióján belül 18 év alatti fiatalokat támogat, tanárokat, edzőket, újságírókat díjaz, akik a tehetséges sportolókkal, művész és tudóspalántákkal foglalkoznak. Civil szervezetek számára kiírt pályázati programjai között kiemelkedő a MOL Gyermekgyógyító Program, amely krónikusan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek számára szervezett élmény- és művészetterápiás programokat támogat.