Február 9-én 79 éves korában elhunyt Chick Corea amerikai dzsesszzongorista és zeneszerző. Karrierje több mint öt évtizedet ölelt fel, utolsó albuma 2020-ban jelent meg. Ő a negyedik a legtöbb Grammy-díjra jelölt a zenészek rangsorában 65 jelöléssel, ebből 23 alkalommal nyert is. A valaha volt legnagyobb improvizációs zenészre – akinek kompozícióira jelentős hatást gyakoroltak Bartók Béla művei is – most legjobb produkcióival emlékezünk.

MM – 061.hu

1. Bartók: Bagatelle II, München, 1997

Ha már föntebb megemlítettük Bartókot, Corea akárhányszor játszott Magyarországon, mindig megemlítette, mekkora hatást gyakorolt rá Bartók Béla zenéje. Herbie Hancock-kal közös lemezükön négykezes variációban játsszák Bartók Ostinátóját, az alábbi videón pedig a zeneszerző Bagatellek című sorozatának egyik “megjazzesített” változatát hallhatjuk. Gary Burton vibrafonon egészíti ki a mester játékát.

2. Humpty Dumpty, Tokió, 1992

Ha három zseni találkozik: Chick Corea zongorán, John Patitucci nagybőgőn és Vinnie Colaiuta dobon, és a darab, amit játszanak, a Humpty Dumpty névre hallgat. A jazz standard eredetileg Chick Corea 1978-as The Mad Hatter albumán szerepel. Félelmetes szólók hallhatók a csaknem 9 perces opuszban, érdemes meghallgatni.

3. Armado’s Rhumba Bobby McFerrinnel, Verbier Summer Festival, 2003

“Chick Corea, drága Chick Corea. Hálás vagyok minden zenéért, amelynek együtt lehettünk részesei. Örök szeretettel, Bobby” – búcsúzik Bobby McFerrin a videóval, amelyen az azóta standard-dé váló Armando’s Rhumbát adják elő ketten.

 

4. Straight No Chaser, Jazz in Marciac, 2010

Az alábbi felvételen a Chick Corea Freedom Band hallható – Christian McBride nagybőgőn, Roy Haynes dobon, Kenny Garrett szaxofonon, Roy Hargrove trombitán kísérik Coreát.
 

5. Return to Forever, Montreux, 2008 

A Return to Forever fúziós jazz együttest 1972-ben alapította Chick Corea. Az együttes 1972 és 1977 között megjelent albumai a fúziós jazz egyik legnagyobb hatású és legfontosabb zenekarává tették a formációt, a Weather Report és a Mahavishnu Orchestra mellett. Az együttes pályafutása során számtalan tagcserén ment keresztül, állandó tagnak csak Chick Corea és Stanley Clarke basszusgitáros tekinthető. Az együttesben számos olyan zenész is megfordult, akik később saját nevük alatt is sikeresek lettek, többek között Flora Purim, Airto Moreira vagy Al Di Meola is. Az együttes 1977-ben feloszlott, de 1983-ban és 2008-ban is adtak koncerteket, mígnem 2010-ben Corea és Clarke a végleges újjáalakítás mellett döntött. Az alábbi felvétel a 2008-as Montreux-i koncertről való.