Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Másfél hete mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban Huth Gergely és Kerekes András Lejáratás és bomlasztás- A hálózat örök című dokumentumfilmjét, amely a kommunista állambiztonság eddig kevésbé ismert, a címben is szereplő módszerét mutatja be. A pártállami titkosszolgálat a megfigyelés és a megfélemlítés mellett a rendszer ellenségeit ügynökök beépítésével saját barátai, társai, családja előtt igyekezett lejáratni, sokszor képtelen vádakat terjesztve. A legtöbb esetben ez sikerült is, évtizedekre megbélyegezve embereket, tönkre téve életüket.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy.hu

Hankiss Ágnesnek, a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet igazgatójának kutatására épül a film, amely a neves akadémikus-szociológus, Szalai Sándor sorsán keresztül vezet be a titkosszolgálat fondorlatos módszereinek tárházába. A súlyos dokumentumok ismertetését, bemutatását, több neves szakember elemzését, beszámolóját és a rendszer ellen lázadó művészek történeteit játékfilmes jelenetekkel magyarázzák, keltik életre az alkotók, ezzel segítve a néző fantáziáját abban, hogy megértse, mit is jelentett a lejáratás célszemélyévé válni?

Kerekes András játékfilmes rendező a Nullahategy.hu-nak elmondta: Szalai Sándorhoz kapcsolódó ügynöki jelentések szinte kész forgatókönyvként szolgáltak a jelentekhez.

A teltházas premier után a játékfilmes rész szereplőit és rendezőjét is mikrofonvégre kaptuk azzal kapcsolatban, hogy mit gondolnak a magyar történelem eme rettegett korszakáról? “ Ebben a korszakban senkiben nem lehetett megbízni. Nem egyszer fordult elő, hogy az ember legjobb barátjáról derült ki, hogy ügynök. Félelmetes lehetett így élni, nekünk elképzelésünk sem lehet erről”- summázta gondolatait Michna Sándor, főszereplő.

Jó hír azoknak, akiket érdekel a dokumentumfilm, hogy február 24-én 23:15-kor az M1-en bárki megnézheti a Lejáratás és bomlasztás- A hálózat örök című dokumentumfilmet. (Aki a keddi televíziós sugárzásról lemaradna, az váltsa meg jegyét az Urániába, és nézze meg széles vásznon az aljas kommunista módszereket feltáró alkotást.)

A film Facebook oldalán a forgatáson készült werkfotókat találtunk, amelyekből a Nullahategy.hu is kiválogatott egy csokorra valót. 

A videót készítette: Szabó Fruzsina és Török Ferenc 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •