Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Éliás  Gyula Jr. több arcát is megmutatta már a közönségnek. A koncerteken bársonyos hangú énekes, aki saját dalai mellett funky slágerek legkiválóbb hazai „hangja”. Láttuk menetelni A Dal című tévé showban a Run To You című számmal és sokan dúdolták Jól vagyok” című slágerét a rádiót hallgatva. Sztárénekeseket tanított, sokaknak közülük dalokat is írt. Most végre ismét saját felvétellel és klippel állt elő, ennek kapcsán beszélgettünk Éliás Jr-rel, Artisjus díjas énekessel.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Hogyan született a Tabuk nélkül című dal?
Eredetileg nem is magamnak írtam. Egy tanítványom keresett meg, hogy írjak neki egy dal, de végül annyira magaménak éreztem, hogy megtartottam. Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi, de most annyira a „saját gyerekemnek” éreztem, hogy nem bírtam elengedni, tudtam, hogy nekem kell elénekelni. Kezdetben csak angol nyelvű verzió készült, A Dal 2017-be neveztünk vele, de később felmerült, hogy milyen jó lenne, ha magyar nyelvű változat is készülne belőle, de nagyon sokáig nem született meg a megfelelő dalszöveg.

Mire utal a Tabuk nélkül cím?
A Tabuk nélkül szófordulatot Pilát Gábor párkapcsolati terapeuta inspirációjára találtuk ki, akinek ezen a néven fut rádióműsora és weboldala, sőt legutóbbi könyve is ezzel a címmel jelent meg. Kiderült, hogy szeretne egy főcímdalt, és a könyvét olvasva pattant ki a fejemből, hogy a magyar dalszöveg írásakor ezen az úton kellene elindulni. Major Esztert kértem fel, akivel már többször dolgoztunk együtt és hamar kiderül, hogy a „tabuk nélkül” szóösszetétel pontosan stimmel az eredeti angol dalszöveg ritmikájára. Innen már könnyű volt elindulni, Eszter zseniális szöveget írt, nagyon mai, nagyon aktuális és nagyon passzol hozzám. Talán még drámaibb és fájdalmasabb, mint az eredeti angol szöveg. Éppen ezért nagyon nehéz is elénekelni, mert nagyon felkavar minden egyes alkalommal.

 

Az Eurovíziós dalfesztivált emlegetted, ahol te már szerepeltél korábban is a Run To You című dallal.
Eredetileg nem is magamnak írtam a dalt, de végül azt gondolom, nagyon jó, hogy mégis elénekeltem, nagyon szerette a közönség. Bevallom őszintén, kicsit többet vártam tőle, de sajnos a sok pozitív visszajelzés, amelyet a műsor alatt kaptam nem váltotta be a rádiós játszáshoz fűzött reményeket. A koncerteken viszont a mai napig a közönség egyik nagy kedvence.

Rádiós siker volt viszont néhány éve a Jól vagyok.
Igen, a dalt ma már különböző rendezvényeken „bulizenekarok” is játsszák. Nagyon érdekes egyébként a szám karrierje, hiszen annak idején a Való Világ szériájában énekelgette az egyik szereplő. A műsort rengetegen nézték, a számot sokan, sok helyen felkapták és játszani, énekelni kezdték. Vicces, mert sokan a mai napig nem tudják, hogy ki énekli és rendesen rácsodálkoznak, hogy: „Ja, az egy tök jó szám. Tényleg te énekled?”. Ilyenkor nem tudom, hogy nevessek vagy sírjak inkább.

 

Termékeny zeneszerző vagy, sokaknak írsz számokat. Általában azokat tartod meg magadnak, amiről érzed, hogy rólad szól, ami nagyon „te vagy” ?
Előre sosem tudom eldönteni. Nagyon sok dal van, amelyet eredetileg másnak szeretnék adni, végül – sokszor rajtunk kívül álló okok miatt – az enyém lesz. De persze az is előfordul, hogy miközben írom, annyira megszeretem, hogy meg kell tartanom, mint a Tabuk nélkül címűt. Mindig az élet alakítja a dalok sorsát, sosem tudunk róluk előre dönteni.

Könnyen írod a dalokat?
Azt hiszem előbb írtam számokat, mint énekelni tudtam volna. Már tizenévesen is kreáltam dalokat, pedig akkoriban még nagyon gátlásos és visszahúzódó voltam, eszembe sem jutott volna kiállni a színpadra. Édesapám árnyékában éltem, aki nagyon erős egyéniség volt, így össze kellett szednem magam, ha érvényesülni akartam mellette.

De azért tanultál zenét nem?
Persze, zongorázni tanultam, beírattak, hogy jobb tanuló legyek. De szerepelni sosem szerettem. Anyukám mellett gyakoroltam a hajvágást, nagyon jól ment, sokáig úgy volt, hogy fodrász lesz belőlem.

 

Mikor derült ki, hogy mégsem áll tőled annyira messze a szereplés?
Mivel jól zongoráztam, sikereim voltak a zeneiskolában, ezért szívesen csináltam. Sokat játszottam otthon, néha énekeltem is hozzá, Beatlest, Rolling Stonest, ami éppen eszembe jutott. Aztán a gimnáziumi évek alatt, immár gitárosként az iskolai zenekarnak is tagja lettem. Ekkor is csak baráti körben játszottam, de nagyon élveztem, hogy a körülöttem álló embereknek tetszik, amit csinálok. Élveztem, hogy szeretetet, rajongást kapok az éneklésért, zenéért cserébe. Ez óriási motiváció volt.

Zenét szerzel, tanítasz, énekelsz. Melyik a fő irány számodra?
Nagyon sok dalom van, rengeteget írtam másoknak is, sok közülük sikeres is lett. De nem zeneszerzőnek, hanem énekesnek tartom magam. Örülök a dalaim sikerének, szeretek tanítani és örömmel tölt el, ha egy-egy tanítványom karrierje jól alakul, de alapvetően énekes vagyok. Akkor érzem elememben magam, ha a színpadon lehetek.

 

fotók: Éliás Jr. Official


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •