Az algériai Abdelouahab Aissaoui kapja idén az International Prize for Arabic Fiction (IPAF) elnevezésű, arab nyelvű regényeket jutalmazó nemzetközi elismerést az Algéria gyarmatosításának idején játszódó regényéért – jelentették be kedden a szervezők.

MTI

A The Spartan Court című könyv öt karakter életét követi nyomon, akik Algírban élnek az 1800-as évek elején zajló gyarmatosításkor.

“Ez egy polifonikus regény, több hang is szerepet kap a történetmesélésben. Az olvasók ezáltal mélyebb betekintést nyernek Algéria elfoglalásának történetébe és ezen keresztül az egész földközi-tengeri régió konfliktusaiba”

– mondta a díjat odaítélő zsűri elnöke.

Aissaoui 1985-ben született az észak-algériai Djelfában, és mérnöknek tanult, jelenleg is villamosmérnökként dolgozik. Az elmúlt nyolc évben öt regénye és egy novelláskötete jelent meg. A győztesnek járó elismerés mellé 50 ezer dollár (15,6 millió forint) pénzdíjat kap, emellett regényét lefordítják angolra. Aissaoui művét hat jelöltre leszűkített listáról választotta ki a bírálóbizottság. A jelöltek mindegyike tízezer dolláros jutalomban részesül.

Az arab Booker-díjként is emlegetett IPAF-ot 2007-ben alapították Abu-Dzabiban, az arab nyelvű regények elismerése és idegen nyelvekre való lefordításának elősegítése céljából. A díj nyertesét minden évben egy ceremónia keretében jelentik be Abu-Dzabiban, ám az új koronavírus-járvány miatti korlátozásokra tekintettel idén online hirdettek győztest.

Az irodalmi díjat a Booker-díj londoni alapítványa támogatja és Abu-Dzabi turizmusért és kultúráért felelős hivatala finanszírozza.

Képek: arabnews.com