Ha már létezik Napi zeneesztétikai holokauszt Facebook-csoport, érdemes lenne létrehozni egy, a tévés trash műsoroknak otthont adó fórumot is, ahol előkelő helyet kapna az RTL Klub, még inkább a TV2 új maszkos műsora. Hétvégente mindkét csatorna ugyanazzal a formátummal jelentkezik: álarc mögé bújt celebek táncolnak és énekelnek, a nyomozó csoportnak, azaz a zsűrinek pedig ki kell találnia, kit rejthet a jelmez. Vasárnap este ide-oda kapcsolgatva adtunk az agyzsibbasztásnak, alább elmondjuk, hogy az Álarcos énekest vagy a Nicsak, ki vagyok?-at érdemes-e (?) nézni.

MM – 061.hu

Az RTL-es műsor eredetije dél-koreai, ez sok mindent megmagyaráz: gigantikus díszlet, brutális fénytechnika, csillogó jelmezek, sok cukiskodás és nevetés: az egész olyan, mint egy high tech díszletbe öltöztetett Barbie-univerzum, vagy a Toy Story élőszereplős változata, azzal a különbséggel, hogy míg ott a játékok csak akkor kelnek életre, ha nem látják őket az emberek, itt épp fordítva történik. Az RTL-nél mindenképp ott az előny, nem csak azért, mert egy héttel korábban indították az Álarcos énekest, mint örök vetélytársuk, a TV2 a Nicsak, ki vagyok?-at, hanem mert égbekiáltóan nagy szakadék tátong a két műsor között – koncepcióban és színvonalban is. Míg az Álarcos énekesnek egyértelműen a zsűribe ültetett, kellemetlen és egyáltalán nem szellemes „poénokkal” dolgozó Dancsó Péter a gyenge pontja, a TV2 műsora több sebből vérzik.

Az RTL Klub polipja és Istenes Bence műsorvezető (Forrás: media1.hu)

Dancsó egy Youtube-vlogger, Videómánia című csatornája 2018 végére elérte az egymilliós feliratkozószámot, azonban a zsűrizéshez, és úgy általában a zenéhez semmi köze nincs: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nem ismerte a Guns n’ Roses You Could Be Mine című dalát, ezzel már rögtön az első adásban szénné égette magát. Innen nehéz lesz szépíteni. Még úgy is, ha a trollkodás nyilvánvalóan a Dancsó-koncepció része.

Ceremóniamesternek a jól bevált Istenes Bencét választották, a zsűriben azonban ott ül még egy óriás ego Sebestyén Balázs személyében, kettejük viaskodása, froclizása pedig nem biztos, hogy adásról adásra élvezhető lesz. Istenes egyébként nem csak őt, hanem a szintén zsűritag feleségét, Csobot Adélt is piszkálhatja, a magánéleti szféra behozása pedig láthatóan szárnyakat ad a műsorvezetőnek. A negyedik „nyomozó” pedig a Gucci-kardigánban feszítő, bénácska, ám annál szórakoztatóbb poénokkal operáló Gáspár Laci.

A versenyzőkről egyelőre nem sokat tudni, igyekeztek olyan ismert embereket összeverbuválni, akik alig azonosíthatók be énekhangjuk alapján, és/vagy nem is tudnak énekelni. De nem is igazán ők a főszereplők, inkább a nyomozás, az, hogy az apró jelekből mire következtetnek, hogyan merül fel a detektívekben Csűrös Karola, vagy épp Dzsudzsák Balázs neve. A műsor végén aztán egy cuki figura kiesik, csak ő veszi le a maszkját, róla tudjuk meg, hogy ki. Az első adásból Csepregi Éva esett ki (jellegtelen hangja alapján mi azonnal beazonosítottuk), akinek egész biztosan nem esett jól, hogy hamiskás produkciója után azt mondták róla, ő tuti, hogy nem énekes. Az RTL nem tolja túl a műsoridőt, a 90 percben így is akadnak üresjáratok, és Dancsót leszámítva az Álarcos énekes egészen élvezhető.

A TV2 inverz polipja, akinek a fejéből is csápok nőnek ki (Forrás: media1.hu)

Szemben a TV2-n egy héttel később debütáló maszkabállal, ami irritálóan gagyira sikeredett. A Nicsak, ki vagyok? RTL-es testvérének vidéki művházas változata ciki jelmezekkel, kétszer annyi műsoridővel és zsűritaggal. Az utóbbi egy-két évben óriási népszerűségre szert tevő Kajdi Csaba, alias Cyla zsűribe ültetésén egész biztosan van, aki megrökönyödik, ám ő mégis többet tesz a műsorhoz, mint mondjuk Hajós András, akinek az arcára van írva, hogy „jaj, ezt mégsem kellett volna bevállalni”, ráadásul a hazai celebritásokat illetően sincs képben (miért is lenne), szerintünk jobb lett volna, ha az energiáit továbbra is a Dalfutárba teszi bele. A fehér Prince-nek öltöztetett Majka hozza a tőle megszokott pronyó humort, ez nyilvánvalóan sok mindenkinek bejön, ahogyan női alteregója, Ábel Anita lakossági kommentjei is. A műsoridő rettenetesen hosszú – 180 perc még Tarantino-ból is sok, nemhogy az elszabott kék szőrmóknak öltöztetett Vajna Timiből, vagy a bagolymaskarába bújtatott Berényi Miklósból, azaz Szőke Zoltánból.

https://nullahategy.hu/neked-irom-a-dalt-avagy-a-slager-es-ami-mogotte-van-hajos-andras-dalfutar-cimu-musorarol/

A két csatorna között ugrálva tényleg szembetűnő a színvonalbeli különbség, s habár nyilvánvalóan az RTL sem gazdálkodik annyi pénzből, mint dél-koreai testvére, profi, 2020-as tévés követelményeknek megfelelő műsort hoztak a képernyőre, a Tv2 retro show-ját nézve viszont félúton vagyunk a szekunder szégyen és az agyhalál között.