Beleegyezett a család, hogy állami tiszteletadással búcsúztassák Karel Gott cseh popsztárt, ahogy azt Andrej Babis miniszterelnök javasolta.

MTI

Az énekes özvegye, Ivana Gottova az interneten jelentette be csütörtökön, hogy “alapos megfontolás után” elfogadta a kormány ajánlatát. Mint közölte, tisztelői október 11-én, pénteken a prágai Zofin-palotában vehetnek búcsút férjétől reggel 8 és este 10 között. Másnap délelőtt Dominik Duka prágai érsek mutat be gyászmisét meghívottak számára a Szt. Vitus székesegyházban. A kormány felajánlotta azt is, hogy a család beleegyezése estén nemzeti gyásznappá nyilvánítja Karel Gott temetésének napját. Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz a temetés, sem azt, hogy az valóban nemzeti gyásznap lesz-e. Az állami tiszteletadással történő temetés nem azonos az államfőknek kijáró állami temetéssel, de ez is a nemzeti lobogó és katonák jelenlétét jelenti.

Állami tiszteletadással legutóbb Otakar Motejl volt ombudsmant és igazságügy-minisztert búcsúztatták 2010-ben. A kormány felajánlott hasonló megtiszteltetést 2000-ben Emil Zatopek atlétának, 2016-ban pedig Vera Caslavska tornásznőnek is, de a család mindkét esetben elutasította az ajánlatot. A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában hunyt el kedd éjszaka prágai otthonában. A sztár szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiában szenved, 2016 óta küzdött súlyos betegségekkel. Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon.

Kép: Variety