Ma ünnepli 50. születésnapját Edward Norton, a Harcosok klubja és az Amerikai História X című filmek sztárja. A színész legutóbb a 2014-es Birdman-ben alakított emlékezeteset Michael Keaton oldalán, azóta csak elvétve találkoztunk vele. Év végén azonban egy ’50-es években játszódó krimi alapján készült alkotással, a Motherless Brooklyn-nal tér vissza, amelyben nem csak szerepel, de ő is rendezi. A kerek évforduló alkalmából összeszedtünk Norton legjobb 8 filmjét.

MM-061.hu

8. Pókerarcok (1998)

A Pókerarcok a Texas hold ’em és más pókerjátékok népszerűség-növekedésével kultikus filmmé vált. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a filmben látható kártyajelenetek, illetve szóhasználat meglehetősen közel áll a valóságoshoz. A történet szerint (Matt Demon) a kártyaasztal királya, megszállott játékos, szenvedélye a póker. Egy rosszul sikerült játék során elveszíti jogi tanulmányaira félretett pénzét, így kénytelen belátni, végleg búcsút kell intenie a szerencsejátékoknak. Frissen szabadlábra helyezett barátja, Lester Murphy (Edward Norton) pénzügyi nehézségekkel küzd, ugyanis tartozik egy maffiózónak, ezért megpróbálja újra a póker világába csábítani Mike-ot, aki nem ellenkezik, hiszen nincs mit veszítenie.

7. Az utolsó éjjel (2003)

Az utolsó éjjel (25th hour) Spike Lee 2002-es filmje, amelyet többek között jelölték Golden Globe-díjra a legjobb eredeti filmzene kategóriában, és a Berlini Filmfesztivál Arany Medve díjára. A történet szerint Monty Brogan (Edward Norton) számára vészesen fogy az idő – 24 órán belül börtönbe vonul, hogy letöltse hétéves büntetését. Manhattan egykori királyaként Montynak most búcsút kell vennie attól a világtól, amely megnyitotta előtte az utat New York legmenőbb klubjaiba, de amely megfosztotta legközelebbi barátaitól. Utolsó szabadon töltött napján Monty újra felkeresi apját (Brian Cox), aki soha nem hagyta cserben, és találkozik két régi jóbarátjával, Jacobbal (Philip Seymour Hoffman) és Slaughteryvel (Barry Pepper). Vele van barátnője, Naturelle is (Rosario Dawson) – talán éppen ő volt az, aki feladta a rendőrségnek. A rendező, Spike Lee (Szemet szemért, “Malcolm X”) ezúttal egy olyan, nehéz életű emberről beszél, akit rengeteg kétely gyötör azzal kapcsolatban, hogyan is juthatott idáig, miközben az utolsó utáni pillanatban is küzd, hogy visszanyerje egykori énjét…

6. Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014)

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) 2014-ben bemutatott amerikai vígjáték. Alejandro González Iñárritu rendezte, aki a forgatókönyv írója is egyben. A filmet 2014. augusztus 27-én, a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be és Arany Oroszlán díj-jelölést is kapott. 2015-ben 7 Golden Globe-díjra jelölték a filmet, amelyekből a 72. Golden Globe-gálán kettőt vihetett el. Riggan Thomson egykor a legnépszerűbb sztárok egyike volt, aki nagy sikerrel alakította az ikonikus képregényhőst. Mára azonban leáldozott a csillaga, elfelejtették, a pálya szélére szorult. A Broadwayn kapott lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy visszaszerezze önbecsülését:, hogy visszakapaszkodjon a csúcsra, és visszahódítsa a közönséget. Megrendezi saját színdarabját, és a főszerepet is magára osztja. Miközben a nagy visszatérésre készül, Riggan ezernyi problémával kénytelen szembenézni.

5. Legbelső félelem (1996)

Norton ezzel az 1996-os thrillerrel robbant be a filmvilágba, amelyben Richard Gere oldalán láthatjuk. Egy kórista tinifiút (Aaron Stampler) alakít benne, akit egy pap meggyilkolásával vádolnak, és Martin Vail sztárügyvéd, a jogi csűrcsavarás nagymestere lesz a védője. Nortont alakításáért Oscar és BAFTA-díjra jelölték, a Golden Globe-ot meg is nyerte érte. Érdekesség, hogy a William Diehl regényéből készült thrillerre viszonylag korán megnyerték Richard Gere-t, viszont hiába hallgatták meg Hollywood összes szóba jöhető, 16 és 22 év közti ismertebb férfiszínészét, egyetlen kivételtől eltekintve senki sem nyújtott meggyőző teljesítményt. Az egy szem kivétel pont Leonardo DiCaprio volt, aki a Paramount számára tökéletes választásnak tűnt. Csakhogy DiCaprio habozott. Épp csak befejezte a Teljes napfogyatkozás forgatását és nem volt biztos abban, hogy rögtön újra kamerák elé akar állni. Nortont az utolsó utáni pillanatban találták meg, Deborah Aquila casting director elmondása alapján Norton magabiztos és tökéletes volt.

4. A Mágus – Illuzionista (2006)

A Mágus 2006-ban bemutatott filmdráma Neil Burger rendezésében. A forgatókönyvet Steven Millhauser Eisenheim the Illusionist című novellája alapján Burger írta. Eisenheim, az ünnepelt mágus (Edward Norton) nem csak egész Bécset kápráztatja el mutatványaival, hanem az ambiciózus Leopold herceget (Rufus Sewell), Ferenc József fiát is. Ám amikor Leopold menyasszonya, Sophie (Jessica Biel) megpillantja gyerekkori szerelmét, Eisenheimet, és újra fellobban iránta a tűz, a herceg érdeklődése megszállottsággá válik. Uhl, a város főfelügyelője (Paul Giamatti) hirtelen egy sokkoló bűncselekmény kellős közepén találja magát, és miközben Leopold megbízásából egyre közelebbről figyeli a mágust, Eisenheim élete legnagyobb és legmesteribb trükkjét készül végrehajtani.

3. Holdfény királyság (2012)

A Holdfény királyság Wes Anderson talán legerősebb rendezése. New England partjainál fekvő szigeten, 1965 nyarán játszódó Holdfény királyság két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek, titkos egyezséget kötnek és együtt a vadonba szöknek. Különböző hatóságok próbálnak a nyomukra bukkanni, vad vihar készül kitörni a partnál – és a sziget nyugodt közösségének élete a feje tetejére áll.

2. Harcosok klubja (1999)

Kultikus film 1999-ből, Chuck Palahniuk azonos címűregényének adaptációja. A filmet David Fincher rendezte. A főszereplők Edward Norton, Brad Pitt és Helena Bonham Carter. Amerika nagyvárosainak pincéiben egy titkos szervezet működik: ha egy éjjel az utca összes nyilvános telefonja összetörik, ők jártak ott; ha egy köztéri szobor óriás fémgömbje legurul talapzatáról, és szétrombol egy gyorsétkezdét, az az ő művük; ha egy elegáns bank parkolójának összes autóját rettentően összerondítják a galambok – az sem véletlen. Vigyáznak a leveleinkre, átveszik telefonüzeneteinket, kísérnek az utcán: és még csak készülnek a végső dobásra: a nagy bummra… Pedig az egészet csak két túlzottan unatkozó jóbarát találta ki: azzal kezdték, hogy rájöttek, nincs jobb stresszoldó, mint ha alaposan megverik egymást. Pofonokat adni jó. Pofonokat kapni jó. Számukra ez a boldog élet szabálya. A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

1. Amerika História X (1998)

“Az én Mein Kampfom” – ezzel a dolgozattal sokkolja tanárait Danny Vinyard, aki egyébként kiváló tanuló. Talán ez az iromány adta a végső lökést, hogy bálványozott bátya, Derek, aki apjuk meggyilkolása óta csak a gyűlölet filozófiája és gyakorlata szerint él, egy hihetetlenül kegyetlen faji gyilkosságot kövessen el, amely “példaértékű” lesz a neonácik, skinhead bandák és a hatóságok előtt is. A rácsok mögött Derek fokozatosan ráébred az erőszak kétarcúságára. Felismeri az örök igazságot: a gyűlölet mindig visszaszáll arra, akitől ered. Norton a megvilágosult bőrfejű, Derek Vinyardot alakítja a filmben, 1998 egyik legkiválóbb színészi teljesítménye: 15 kilónyi plusz, mélyen átélt alakítás, amelyért a legjobb férfi főszereplő kategóriában Golden Globe-ra és Oscarra jelölték.

Vezető kép: Getty Images