Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 7
 •  
  7
  Shares

Március 30. és április 22. között rendezik meg a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget. 

MTI

A Budapesti Tavaszi Fesztivált első alkalommal 1981 márciusának utolsó két hetében rendezték meg, hogy az idegenforgalom szempontjából előszezonnak számító időszakban fellendítsék a kulturális turizmust. A fesztiválok programját elsősorban a komolyzene határozza meg, több ősbemutatóra, illetve magyarországi premierre kerül sor, pályakezdő tehetségek kapnak bemutatkozási lehetőséget. A különböző zenei műfajú produkciók mellett a közönség képző- és iparművészeti tárlatokat, fotókiállításokat, irodalmi esteket, színházi és kortárs táncelőadásokat, néptáncprodukciókat is megtekinthet, országos táncháztalálkozót és kirakodóvásárt tartanak, s a Vörösmarty téren megrendezik a Budapesti Tavaszi Vásárt. 

A BTF keretében idén másodszor kerül sor az UNESCO szellemi kulturális örökségeit bemutató Pont Fesztiválra, amelyen most a magyar mellett a mediterrán térség húsvéthoz köthető szokásai, szakrális népi hagyományai kerülnek fókuszba. A BTF-hez idén is csatlakozó BudapestArtWeek keretében csaknem hetven múzeum, galéria és műterem várja az érdeklődőket. A most debütáló Zsabó Fesztivál fókuszában a barokk zene, a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll. A fesztivál programját általában egy-egy évforduló vagy mottó köré szervezik. Az első évben Bartók Béla, a következőben Kodály Zoltán születésének volt centenáriuma, 1999-ben a Búcsú a 20. századtól, 2002-ben az Európai kézfogások, 2004-ben (az Európai Unióhoz való csatlakozásunk évében) az Üdvözlünk, Európa – Isten hozott, Magyarország!, 2009-ben az Öt éve az Európai Unióban volt a mottó. 2005-ben a fesztivál huszonöt éves történetéről emlékeztek meg, 2006-ban Mozart és Bartók művészete állt a középpontban.

2011-ben Vendégünk Európa mottóval a soros magyar uniós elnökség és a Liszt Ferenc-évforduló, 2013-ban Giuseppe Verdi és Richard Wagner születésének 200. évfordulója köré szerveződtek a rendezvények. Három éve Liszt Ferenc öröksége és az olasz kultúra, illetve Mosonyi Mihály és Goldmark Károly, két éve ismét Liszt Ferenc és Bartók Béla állt a BTF fókuszában. Tavaly Kodály Zoltán munkássága előtt tisztelegtek a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulóján, a programok a kiegyezés 150. évfordulójához is kapcsolódtak. A BTF nagypénteken indul, ezért a húsvéti ünnepkör több produkcióban is megjelenik, a nyitányon Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma hangzik el. Kiemelt figyelmet szentelnek a száz éve született Leonard Bernstein életművének is. Első alkalommal kapcsolódik be helyszínként az Uránia Nemzeti Filmszínház és a TRIP hajó, s szokatlan helyen, a Liszt Ferenc repülőtéren hallhatják az érdeklődők Mozart A varázsfuvola című operáját.

A budapestivel párhuzamosan már több magyar városban is rendeznek fesztiváli rendezvénysorozatot. A BTF-re 2002-ben hívtak meg először külföldi régiót, a németországi Baden-Württemberget, azóta a vendégek között volt már Franciaország, Japán, Csehország, Kolozsvár, Dánia és – Magyarország 2011. évi soros európai uniós elnökségéhez kapcsolódóan – az EU összes tagországa. A BTF alatt ötödik alkalommal rendezik meg a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyen 14 országból 27 produkciót láthat a közönség. Az idei MITEM mottója egy Szophoklész idézet: “Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre.” A szervezők meghívását számos világsztár fogadta már el, 1992-ben itt lépett utoljára színpadra a múlt század egyik legnagyobb táncosa, Rudolf Nurejev.

Koncertet adott Jelena Obrazcova orosz operaénekesnő, a spanyol sztártenor José Carreras, Msztyiszlav Rosztropovics orosz gordonkaművész, Elena Bashkirova orosz zongoraművész, a hegedűművészek közül az orosz Igor Ojsztrah és Vagyim Repin, a brit Nigel Kennedy, a lett Gidon Kremer, az amerikai Joshua Bell, a moldovai születésű osztrák Patricia Kopatchinskaja. Fellépett a spanyol flamenco-királynő, Maria Serrano és a műfaj másik jelentős képviselője, Carmen Cortés, az új-zélandi Kiri Te Kanawa énekesnő, az argentin tenor José Cura, Maurice André francia trombitaművész, Philip Glass amerikai zeneszerző, az orosz Kirov Balett, az Angol Nemzeti Balett és a Dán Királyi Balett, a chicagói, a berlini, a bécsi és a londoni Royal Filharmonikus zenekar, a King’s Singers énekegyüttes, a német Max Raabe és a Palast Orchester, Sinéad O’Connor ír énekesnő. Dirigált a legnevesebb karmesterek közül Lorin Maazel, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Muti, Claudio Abbado, valamint Kobajasi Kenicsiró. 2012 után az elmúlt évben ismét a BTF vendége volt John Malkovich amerikai színész.

Az idei külföldi vendégek között lesz mások mellett Marta Argerich és Danyiil Trifonov zongoraművész, a BTF-re visszatérő Maxim Vengerov hegedűművész, Sir Roger Norrington brit karmester és a Felvilágosodás Korának Zenekara, valamint Emmanuelle Haim francia karmesternő, aki saját régizene-együttese élén ad kivételes Händel-műsort. A Budapesti Tavaszi Fesztivál promenáddal zárul, amelyen énekesek, zenészek, táncosok vonulnak végig az Andrássy úton, a menetet nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén. A programok közül az érdeklődők a most első alkalommal megjelentetett BTF Magazinból is válogathatnak. A Március 15. téren, a Piarista Rendház homlokzatán a fesztivál egész ideje alatt fényfestés is várja a közönséget.

Kép: BTF


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 7
 •  
  7
  Shares