Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Amy Adams, az Érkezés című sci-fi és az Éjszakai ragadozók sztárja csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán.  A ceremóniát január 11-én rendezik meg, a színésznő a sétányon elhelyezett 2598. csillagot kapja.  A színésznőt korábban már öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, az Amerikai botrány és a Nagy szemek című filmekben nyújtott alakításáért pedig elnyerte a Golden Globe-ot.

MTI

Adams az olaszországi Vicenzában született, Kathryn és Richard Adams amerikai szülőktől, mialatt apja ott szolgált katonaként. Hat testvér mellett nőtt fel Castle Rockban, Colorado államban és a Douglas Megyei Középiskolában tanult, ahol megmutatkozott szereplési vágya, de akkor még a kórusban énekelt, és emellett főleg a tánc foglalkoztatta. Balerinának készült, karcsú, törékeny alkata miatt sokáig cseppet sem gondolta magát vonzónak, így eszébe sem jutott, hogy színésznő legyen. Egyedül a zene és a tánc volt képes felszabadítani a gátlásait. Egy étterem-színházban dolgozott Chanhassenben, Minnesota államban, mikor egy filmproducer felfedezte őt. Röviddel ezután szerepet kapott első filmjében, a Szépségtépő versenyben. 25 évesen Los Angeles mellett döntött, és az addig puritán életet élő, kisvárosi lányt elvarázsolta Kalifornia.

Eleinte a magány, pénztelenség és a szerepválogatások ideje jelentette a karriert a számára. Adams több játékfilm és tévésorozat egy-egy kis szerepében is feltűnt. A kiugrást 2000-ben a Kegyetlen játékok 2. hozta meg számára, majd következett 2002-ben a Kapj el, ha tudsz. 2005-ben a Junebug című filmben nyújtott alakítása révén felfigyelt rá a kritika. Játékáért elnyerte a zsűri különdíját a Sundance Filmfesztiválon, a Filmkritikusok Országos Társasága és az Independent Spirit Awards legjobb női mellékszereplőnek járó elismerését. Jelölték továbbá a Filmszínészek Szövetsége díjára és Oscar-díjra is. Az Akadémia 2006-ban meghívta tagjai közé.

2007-ben Adams a Walt Disney Pictures zenés szerelmi története, a Bűbáj főszerepét játszotta el, melyben egy hercegnőt alakít, aki a rajzolt világból New York valójába csöppen. A filmre komoly érdeklődés mutatkozott Hálaadás-hétvégi bemutatójakor, s a kritikusok is szinte egyöntetűen éltették a produkciót, kiváltképp Adams alakítását: párhuzamot vontak a film a karrierjére mért hatása, illetve a Mary Poppins és Julie Andrews esete között. A szerep Golden Globe-jelölést hozott Adams számára, míg a 2008-as Kétely című filmért Golden Globe-ra, SAG-ra, BAFTÁ-ra és Oscarra is jelölték. A 2010-es esztendő a Harcos bemutatásával meghozta harmadik Oscar-díj jelölését. Az Éjszaka a múzeumban 2. rendezője, Shawn Levy Amy Adams-et korunk legnagyobb színésznőjének nevezte.

A Muppets című filmben azt is megmutatta, hogy milyen gyönyörűen tud énekelni. 2012-ben a The Master kicsi, de annál jelentősebb mellékszerepe meghozta neki a negyedik Oscar-jelölést. A 2013-as évben három filmjét is bemutatták, ezek között ott volt az új Superman-franchise első darabja (Az acélember), Spike Jonze romantikus sci-fije (A nő) és A harcos rendezőjének új mozija (Amerikai botrány) is. Az utóbbi film szélhámosnőjének eljátszásáért megkapta első Golden Globe-díját és főszereplői Oscar-jelölését. A színésznő színpadi karrierje mostanra kiteljesedett, hiszen 2012 nyarán New York Central Park-jának szabadtéri színpadán Shakespeare-t játszott és azóta se tud elszakadni a világot jelentő deszkáktól.

A tavaly bemutatott Érkezés című filmért, amely a Földre érkező idegenekkel való kapcsolatfelvételről szól, Adamst jelölték a Golden Globe-díjra, amelyet vasárnap adnak át Hollywoodban.

fotó:pinterest

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •