Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 13
 •  
  13
  Shares

Testi épségét, akár életét kockáztatja egy-egy munka kedvéért, sok film neki (is) köszönheti hírnevét, Oscar-díját, legendáját. Vele vált hitelessé a Titanic, a Terminátor, vagy a Világok harca. Meghatározó szerepet kapott a Szabadság, szerelem, a Linda sorozat, vagy a Kisváros széria epizódjaiban, amelyek mára a magyar filmvilág közkedvelt és meghatározó darabjai. Mint alább megtudjuk, Piroch Gábor világhírű magyar kaszkadőr „a kását forrón szereti!”

ERDÉLYI E. PÉTER

Megnéztem a Piroch Gábor, a kaszkadőr című filmjét és kirázott a hideg, mert nem csak tömény életveszélyt láttam, hanem több, eddig ismeretlen werkfilmet, amitől még közelebbivé, hitelesebbé, egyszerűen valóságossá vált a munkája. Mely jelenetet vállalta el a legnehezebben?
Minden akciót szívesen elvégeztem, kizárólag az alapos tervezés a fontos.

Olyan kaszkadőri munka sincsen, amelyet kivételesen szeret? 
Olyan van. A kalandfilmek lovas munkáit, például a középkori lovagi tornákat és a western show-kban, és a western színházban a trükklovaglást, a bunyózást, colt forgatást, a harci jeleneteket imádtam. Hadd jegyezzem meg, hogy a Kincsem volt minden idők legizgalmasabb lovasfilmje! Kár, hogy manapság ritkán lehet ilyen nagy magyar filmet forgatni.

A lovasjeleneteket lehetetlen teljesen biztonságossá tenni, hiszen sok múlik az adott lovon. Maga a betanulás, begyakorlás is veszélyes. Sokszor sérült meg?
Össze sem tudnám számolni, de rengeteg röntgenfelvételem gyűlt össze, amelyek tele vannak az orvosok jelzéseivel: koponyacsont repedés, 8 platina csavar a bal kézfejemben, bordatörések, jobb és bal térdem porcoperációi, agyrázkódás eszméletvesztéssel, vese bevérzés, csigolyarepedések, törések a bal és jobb bokacsontokon, vállizom-szakadás, jobb vádli izomszakadás, varratok az állkapcsomban és az állcsontomban, szalagszakadás a bal és jobb bokámban, keresztszalag szakadás a bal és jobb térdben, letört metszőfogak, tüdő bevérzése, lovaglóizom szakadás, harmadfokú égési sérülések, megroppant nyaki csigolyák.

Ez húsz embernek is sok trauma lenne… A magánéletben is keresi a veszélyt?
A civil élet nem tévesztendő össze a kaszkadőr szakmával. Az értelmetlen veszély keresése nem juttat el sehová, ellentétben a tudatos, rendszeres gyakorlással és edzéssel kifejlesztett mutatványokkal. A forgatásokon mindent megteszünk azért, hogy csökkenjen a veszély, értékeljük a kockázatot, megfelelő intézkedésekkel jelentős százalékos arányban mérsékeljük a baleseti kockázatot, de bizonyos kiemelt akcióknál tapintható a veszély közelsége. Efféle például a 10 emeletnyi magasból való ugrás, vagy amikor egész alakjában lángol a kaszkadőr, de ilyenek az autós borulások 100 km feletti sebességgel. Szintén sok veszélyt rejt magában, amikor motorkerékpáros álló járműbe rohan. Megviseli az embert, ha meztelenül zuhan le a hídról a jeges Dunába, de az is, ha vágtában lovat buktat, miközben egy kopját, és egy pajzsot is a kezeiben tart.

Kivel működött könnyen és szívesen együtt?
Nagyszerű csapat dolgozott össze például a Hosszú vágtában – John Savage, Kelly Reno, Bánsági Ildikó, Bács Feri, Đoko Rosić. Dzsokó bácsi imádta az életet, szerette a női társaságot és néha tintázott is egy kicsit. Nem én voltam a dublőrje és annak dacára barátja lettem ennek az arany embernek, hogy én sportos életet élek, hozzá képest aszkéta vagyok. Imádtam együtt dolgozni Bujtor Istvánnal is, aki gyakorlott, edzett színész, igazi sportman volt. Hamis a baba, Három testőr Afrikában, Csak semmi pánik… Forgatáson kívül is sokszor találkoztam vele a Balatonon, terveztük az új filmjeit. Kiváló színészek és emberek Koncz Gabi, vagy Szacsvay Laci is nagyon szerettek bennünket!

Úgy tudom, hogy Banderas is közel került Önhöz és Billie Jean is megnyílt önnek, akiről az hírlik, hogy zárkózott ember. Igazak a pletykák? 
Banderas majdhogynem családi barát lett, Billy Zane pedig nem kimondottan barátkozós pali, de a Titanic forgatása idején a felborult mentőcsónakon álldogálva sokat beszélgettünk. Végtelenül aranyos és tök jó fej csávó Matthew Modine, akivel szinte tökéletesen hasonlítottunk egymásra. Liam Neesonnal pedig a Mennyei királyságban barátkoztunk össze.

Minden sztár ilyen kedves, nyitott a munkatársaival?
Sajnos nem. Például Bruce Willis egyáltalán nem beszédes, amint befejezte a jelenet forgatását, azonnal bevonult a lakókocsijába és magára zárta az ajtót. Eddie Murphy is ezt tette, magányra vágyott ő is. Munka közben Nicolas Cage sem keresi a „rivaldafényt”.

Már fiatalon arra törekedett, hogy sokoldalú legyen, sőt később létrehozott egy univerzális kaszkadőr csapatot.
Így igaz, a kollektívámat Stant Universal Hungary néven hoztuk létre 1981-ben. Ez azt jelenti, hogy a csoport minden kaszkadőre kiválóan értett a szakma négy alap ágához: a gyalogos feladatokhoz (bunyózás, vívás, különböző esések, zuhanások stb.), a lovas trükkökhöz (buktatás, leesés, úsztatás, egyebek), az autós mutatványokhoz (fölborulás, ugratás, felrobbanás, vízbe zuhanás, ilyesmik) és a motoros fortélyokhoz (ugratás, égve menekülés, autó alá csúszás, vízbe zuhanás és társai). Az alapkategóriákhoz persze sok más társul. Én is begyakoroltam mindezt, ezért univerzális voltam, vagyis nem kellett párhuzamosan velem még egy, vagy több kaszkadőrt alkalmazni. Így történt például A kincses sziget kalózaiban, ahol Matthew Modine dublőrjeként robbanásból menekültem ki, a tengerbe kellett vetnem magamat, rengeteget vívtam, lovagoltam, hintót hajtottam. Mindenféle, a 17. századnak megfelelő akciót be kellett mutatnom. 

A kaszkadőr szakmához hozzátartozik-e az egészséges étkezés?
Tiszteletben tartom mindenki vallását, étkezési szokásait és egyebeket, de az élelmiszerek körüli kialakult mizéria, amelyet ma tapasztalatok, az abszurd. A laktózmentes, a kiőrlésű-beőrlésű, a vegetáriánus, a cukormentes cukor és egyebek… 

Arnold Schwarzeneggerrel

Mit eszik a világ legismertebb magyar kaszkadőre?  
Naponta ráállok a mérlegre, hogy lássam, hízok-e. Egyébként változatos, hasznos, friss, egészséges élelmiszereket eszem és hagyományos értelemben normális módon étkezem. A jelszavam az egyensúly. Nem eszem sokat, de fogyasztok húst, belsőségeket, csirkét, tojást, halat. Szóval mindent, amit megkívánok. Ma reggel két tükörtojást sütöttem, amihez pulykasonkát és pirítóst falatoztam. Igazi angol reggeli, ilyesmit szolgálnak fel a szállodákban. Mindig megválogatom, mit eszem, amit legtöbbször a drága feleségem főz. Ebéd után megiszom egy jófajta pálinkát, amit egy pohár sörrel öblítek le. Ha pedig a Náncsi Néniben kötünk ki, a vacsora után jólesik egy pohár kiváló bor. És még valami: nekem nagyon fontos a szép tálalás, a megfelelő környezet, hogy az étel tetszetősen, kívánatosan mutasson.

Sokáig élt Andy Vajna barátjánál és az anyukájánál. Igaz, hogy Andy nem csak szeretett, de kiválóan tudott főzni? 
Igen, és ezt most mesélem el először riporternek. Hét évig éltem Andy bácsinál és amikor csak ketten voltunk a házában, ő főzött rám. Mint családtagot fogadott be, erre nagyon büszke vagyok. Nagyon hiányzik… Andynek egyébként a főzés volt a hobbija, hazajött és megkérdezte: „Gabi! Na, mi legyen ma? Mit főzzek neked? Van zöldborsófőzelék tejszínesen behabarva. És hozzá steak.” Olyan fantasztikusan sütötte a steaket, annyira zamatos és szaftos volt, amilyet sehol másutt nem ettem. A sóletjét pedig 7-8 órán keresztül készítette – mindenki el volt ájulva tőle!

Matthew Modine-nal

Emlékeim szerint Vajna úr az édesanyjától leste el a konyhai tudományát. Ez sem városi legenda?  
Klári néni olyan fantasztikus szakácsnő volt, hogy a hírességek is hozzá jártak enni! Madonna, Schwarzenegger, Banderas is az ő asztalánál nyalta meg a tíz ujját.  

Huszonkét éve ingázik az USA és a szülőföldje között. Mit eszik a tengerentúlon?  
Az amerikai konyha nem az én világom. Az élelmiszer áruházakban nagyon silány a kínálat. A zöldségeknek és a gyümölcsöknek ízük sincsen. Szóval főleg az olasz éttermeket jártam zömmel és a thai kaját bírtam nagyon. Nehéz találni arrafelé otthoni ízeket, bár vannak magyar boltok és hentes is. „Ottó bácsi magyar boltjában” (LA – Burbank) a fűszerpaprikától a szalámiig mindent lehet kapni. Kaliforniában pedig él egy magyar hentes. Rendszeresen vág disznót és azokat feldolgozza, vagyis nála disznósajtot, hurkát, kolbászt, szalonnát és egyéb finomságokat lehet vásárolni. És megfigyeltem, hogy minden magyar háztartásban tartanak Erős Pistát, azzal magyarosítják az amerikai étkeket.

A világ szinte minden pontján forgatott már. Melyik ételt nem fogadta be a szervezete, melyik nem ízlett önnek?
Szívesen megkóstolok minden helyi ízt, de a mongol kumisz az nem jött be. Sem az íze, sem az a tudat, hogy az kancatej.

Helen Mirrennel

Manapság is vállal kaszkadőr feladatokat? 
A mi szakmánkat a profi labdarúgáshoz tudnám hasonlítani, hiszen ők is egyre kisebb csapatokhoz igazolnak, kevésbé megterhelő feladatokat vállalnak. Azután edzővé, szakértővé igyekeznek válni. Nálunk is ez figyelhető meg: a veszélyesebb, nagyobb kondit igénylő mutatványok elmaradnak, maradnak például az autós feladatok, majd végül kaszkadőr szakértővé, majd kaszkadőr rendezővé válik az ember, tehát ő rendezi meg és irányítja az akciójeleneteket. Nagy öröm, amikor régi tanítványaimmal dolgozhatok együtt, mint például Szabó Gazsival, vagy Farkas Balázzsal. Én is ezzel az összetett feladattal foglalkozom, vagyis bizonyos jelenetekben én helyettesítem a rendezőt. 

Melyik film a következő?
Önéletrajzi ihletésű kaszkadőrfilmet tervezünk. Életszerű, romantikus mozi lesz. 

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 13
 •  
  13
  Shares