A Johnny English-filmek természetesen Rowan Atkinson gesztusai köré épített laza kis történetek, a sztori afféle kísérőajándék, olyan, mint egy meglepetés kütyü, amivel Bondot mindig elbűvöli  Q. A Johnny English Újra lecsapban is van varázs töltőtoll, robbanó cukorkák és faljáró cipők, de az igazi nukleáris fegyver Atkinson grimasza, és mindaz, amit művelni tud a félig letüdőzött koktél napernyődíszével…

PZL- 061.hu

A Johnny English Újra lecsap – pont olyan, mint egy Bond-féle kütyü: egyszer használatos, a poén pár másodperc múlva megsemmisíti önmagát, viszont nagyot durranhat. Úgy működik, mint a kémek Mont Blanc tolla, amire ha rosszul tekerik vissza a szárát, ezért kábító anyag terjed szét a levegőben. A Johnny English forgatókönyvírói ezzel a tollal írhatták a sztorit, és nem mindig sikerült lezárni, és maguk is elkábultak, talán ezért is lett vékony a történet. No, de semmi baj, a film Rowan Atkinson magánszáma, a többieknek legjobb esetben is gólpassz jut. A mese szerint kiszivárgott az aktív ügynökök személyazonossága, így csak a leszedált, rendszeren kívüli egykori ügynök, English segíthet, akire senki nem gyanakodna. És nem véletlenül.

Egy iskolában tanít kémjátékokat gyerekeknek, és ez a feladat is sok neki, de most nem egy osztálykirándulást organizál, hanem magát a világot kell megmentenie. Ez a világ viszont túl gyorsan változott meg, English olyan analóg, hogy egy mikrohullámú sütőn se tudna megmelegíteni a cumisüveget, miközben le kéne győzze Jason Volta amerikai tech-milliárdost, aki éppen meg akarja szerezni a vezető államok digitális biztonsági anyagait. Ezt természetesen nem hagyhatja. Mivel még mobiltelefont sem használ – és annyira analóg, hogy Casio zsebszámológépet sem tud bekapcsolni -, így lenyomozhatatlan, ezért aztán az infobűnözők és az orosz maffia is azt hiszi, hogy profi ügynök szegődött a nyomukba.

A Benny Hill tévéshow-i óta tudjuk, hogy a közepes poénokat simán eladhatjuk bomba nőkkel, így aztán David Kerr rendező biztosra megy, amikor az orosz kémnő Ophelia szerepére Olga Kurylenkót szerződteti, aki olyan veszélyes és áramvonalas, mint egy termonukleáris rakéta, de valamiért Englisht nem akarja a másvilágra tessékelni. Egyébként Kurylenko A Quantum csendje című Bond-film női főszereplője volt, így tökéletesen hozzá a Bond-girl zsánert, és éppolyan jól áll neki a komika szerepkör, mint egy csillogó kisestélyi.

https://www.youtube.com/watch?v=XnYY1oYaQl0&t=64s

Emma Thompson alakítja Anglia miniszterelnökét, akiről még mindig vannak, akik azt hiszik, hogy jól áll neki a vígjáték, ezért néha vicces szerepekre kérik fel, de ő annyira vicces, mint a Temze éjfélkor. Viszont az a meglepő, hogy Rowan Atkinson olyan ócska poénokat is el tud adni (például felborulni középkori páncélban), amelyeket még a Folytassa-sorozatból is kivágtak volna. A Johnny English Újra lecsap nem más, mint egy negyedórás Mr. Bean-szett másfél órásra duzzasztása, de a mozi mégis működik. Attkinson nemcsak a világot menti meg, hanem jellegzetes gesztusaival ezt a minden szempontból, közepes filmet is. 

 

Johnny English Újra lecsap
amerikai vígjáték
rendezte: David Kerr
szereplők: Rowan Atkinson, Ben Miller, Olga Kurylenko, Emma Thompson
bemutató: 2018. szeptember 20