A 2023/24-es évad Nádor Teremben helyet kapó Animato-bérletsorozatának keretén belül ismét a legkiválóbb hegedűművészek érkeznek egy- egy este erejéig a zenekar élére vendég koncertmesterként, hogy változatosságukban gyönyörködhessünk.

A zenekar vendége lesz november 17-én Bánfalvi Béla Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Budapesti Vonósok alapító koncertmestere, a pécsi Tudományegyetem hegedű tanszakvezető professzora; december 8-án Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere, 2024. január 13-án Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere, valamint 2024. február 24-én Kalló Zsolt Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Capella Savaria koncertmestere. A fiatal kamarazenekar kivételes befogadó közegével sajátítja el a vendégek játékmódját és zeneiségét, hogy ezzel is új színt vigyenek a hazai koncertélet vérkeringésébe.

November 17. péntek, 19:00, Nádor Terem
Koncertmester: Bánfalvi Béla
Letűnt korok örökérvényű dallamai a sorozat első estéjén: Vivaldi és Bach, Michael Haydn és
Mozart. Mindkét szerzőpár esetében az elsőtől merített ihletet a második, hogy egyedülálló
géniuszával integrálja művészetébe annak stílusjegyeit.
Vivaldi: A-dúr concerto, RV. 158
Bach: d-moll versenymű két hegedűre, BWV 1043
M. Haydn: C-dúr quintetto concertante, MH 187
Mozart: D-dúr divertimento, K. 334

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar mára Magyarország meghatározó együttesévé vált. Karmester nélküli zenekarként működésük a legmagasabb fokú kamarazenén alapul, amelyet művészeti vezetőjük, G. Horváth László hegedűművész fog össze. Az együttes 2010-es megalakulása óta több nemzetközi verseny (SCL Fesztivál – Bécs, Musikverein, kiemelt 1. díj, T. I. M. Competition, Párizs, 3. díj) és hazai díj (Artisjus-díj, Junior Prima-díj, Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím) kitüntetettjeként Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. Az együttes visszatérő vendége a legnevesebb koncerttermeknek, mint a Zeneakadémia, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, a lipcsei Gewandhaus, és olyan rangos fesztiváloknak, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Nomus Fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest, az Ars Sacra Fesztivál, a belgrádi Guitar Art Festival vagy a bilbaói Musika Festival. Az Anima Musicae a legnevesebb szólistákkal ápol baráti kapcsolatot, akik mindig szívesen játszanak együtt az együttessel. Visszatérő partnereik Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi

Gergely, David Grimal, Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás, Alexander Sitkovetsky, Kirill Troussov. Az Anima Musicae missziójának tekinti az ifjúság zenei nevelését. Önállóan és a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezve évente több ezer gyermekhez juttatja el az igényes, élő klasszikus zenét Magyarország-szerte. Ugyanilyen küldetéstudattal szolgálja a kortárs zene ügyét. Koncertjeiken rendszeresen hangzanak el új, a zenekarnak ajánlott kortárs művek, valamint hazai bemutatók. Céljuk a kortárs zene felé irányuló nyitottság és befogadás megragadása.