Ma még furcsán hat, ha befőttesüvegekkel és dobozokkal megrakodva indulunk el vásárolni, a gombamód szaporodó csomagolás-mentes boltoknak viszont éppen ez a lényege: termeljünk minél kevesebb hulladékot, és vásároljunk tudatosabban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a csalogató külcsín eltereli a figyelmünket a minőségről, ráadásul a csomagolásért is fizetnünk kell, talán könnyebben megbarátkozunk az új vásárlási szemlélettel. Szerencsénkre Berlin és Párizs után már Budapesten is elérhető olyan üzlet, ahol csak annyit kell vásárolnunk, amennyire valóban szükségünk van.

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL – nullahategy

Múlt héten nyílt meg Magyarország első csomagolás menetes boltja Budaörsön. A noPack a tudatos vásárlókat célozta meg, akiknek fontos a méltányos kereskedelem és a minimális hulladéktermelés. Monostori-Kalovits Márk tulajdonos a megnyitón arról beszélt Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. A Nopack csapata ezen szeretne változtatni.

nopack3

A bolt polcain helyet kaptak, a zöldségek, gyümölcsök, magvak, aszalványok, fűszerek, fűszernövények, természetes kozmetikumok, mézek és házi lekvárok, egészséges tésztafélék, teljes kiőrlésű péktermékek. A noPack a helyi termelők támogatása mellet elkötelezett a fair-trade kereskedelem mellett is. A barátságos, újrahasznosított bútorokkal berendezett budaörsi üzletben Monostrori-Kalovits Márkot a noPack-szemléletről és a csomagolás-mentes vásárlás jövőjéről kérdeztük.

Megkérdeztük a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) szakérőit is, melyek azok a szemetet termelő termékek, ahol a noPack szemléletre szükség leginkább szükség van. A HuMusz részéről nyilatkozó Harazin Dorottya szerint szinte nincs kivétel a termékek sorában, amit ma már ne lehetne becsomagolva is megkapni: az egyesével csomagolt uborkától elkezdve a péksüteményeken át az agyoncsomagolt papírzsepiig. Mindennapjainkban leggyakrabban az élelmiszerek vásárlásakor termelünk hulladékot, így itt van lehetőség, hogy a legtöbbet tegyünk, változtassunk.

Harazin Dorottya szerint szintén fontos, hogy törekedjünk az idényhez megfelelő alapanyagokból főzni, kerüljük a félkész termékeket, keressük az alternatív megoldásokat (pl. piac, bevásárlóközösség), vegyük észre a felesleges csomagolásokat és döntésünkkel, választásunkkal szavazzunk a kevesebb csomagolással bíró vagy csomagolásmentes termékekre. Komposztáljunk!

nopack1

A csomagolás-mentes személet nemcsak az élelmiszerekre vonatkozik. Harazin Dorottya szerint sok alternatív megoldás létezik, amivel nem csak a csomagolási hulladékot előzzük meg, de a környezetet és magunk egészségét is jobban óvjuk, pl. mosódió, mosószóda, szódabikarbóna (ezeket már kimérve, kilósan is lehet kapni), illóolaj, természetes alapanyagokból készült szappan, ecet. Ezeket ugyanúgy lehet vagy lehetne csomagolás nélkül vásárolni, mint az élelmiszereket.

nopack2A HuMusz szakértője szerint a reklámok hatására belénk ivódott, hogy milyen a “jó” termék, hogy “mitől leszünk boldogabbak”, sokszor így már nem a valódi minőség szerint választunk, hanem hogy hol jobb a marketing, melyiknek színesebb-szagosabb a csomagolása, mint kötünk hozzá, akár tudatosan, akár tudat alatt. Bizony ezek mögött nehéz megtalálni a valódi terméket és a valódi igényeinket is.

Bele sem gondolunk, de vásárláskor nem csak a termékekért, de a csomagolásért is fizetünk – amit aztán rögtön a kukába dobunk. Ha csomagolásmentes terméket választunk, azzal feltételezhetően a csomagolásra el nem költött összegeket a tartalomra, a minőségre fordították. A betétdíjas termékek esetén pedig legalább a csomagolásért fizetett összeg egy részét visszakapjuk.

Harazin Dorottya szerint talán ma még furcsán hat, ha üres befőttesüvegekkel, dobozokkal megrakodva indulunk vásárolni és abba kérjük a termékeket, vagy ha textilszatyorba vagy konyharuhába csomagoljuk a kenyeret, de minél többen vagyunk az úttörők, annál kevésbé néznek majd ránk furán. Nehéz sokszor a megszokás és a kényelem ellen menni, de hosszútávon mégis előre visz.

A videót készítette: Gaszner Veronika, Szabó Fruzsina, Susánszky Mátyás Pál