Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Vannak, akik zenés filmekkel álmodnak (Kaliforniai álom), míg mások szeretnék, ha agyukban kikapcsolna a szélsebesen pörgő zenés mozi (Trainspotting 2.), mert így kerek a történet. A Kaliforniai álom egy jól karbantartott Oscar-díjas musical frissen borotvált, józan férfiakkal és olyan nőkkel, akiknek a táncrendjükbe belefér egy kis romantika is. A Trainspotting 2. filmzenéje olyan party, ahol vetésforgóban jönnek a retró cuccok (Blondie, Queen, The Clash, Run DMC, stb.) a kristálymet hatékonyságával felérő számok (High Contrast: Shotgun Mouthwash, Young Fathers: Rain or Shine).

PZL- 061.hu

A Trainspotting 2. filmzenéje egyenes folytatása a húsz évvel ezelőtt bemutatott, első részhez csomagolt filmzenealbumnak. Ezúttal is Iggy Pop Lust for Life-ja adja meg az első löketet, de most a klasszikusba belepancsolt a Prodigy, és milyen jól tette: tényleg lehengerlően jól sikerült. A 1996-os Trainspotting  filmzenealbum minden idők egyik legsikeresebb kompillációja, maga a tracklista képes volt egy-egy előadót visszaemelni az első vonalba, nyílván a másodiknak is lenne egyfajta kanonizációs jellege, de ehhez képest kevés az újdonság, a szerkesztők jórészt jól csengő nevekkel operálnak.

Szóval, nincs különösebben nagy tétje egy albumnak, amin ott van a Queen Radio Ga Gája, a Frankie Goes To Hollywood Relax-e, a Blondie Dreamingje, a The Clash White Man-je, a Run DMC Jason Nevins-szel előadott embertelen dala, az It’s Like That. Az album közel fele tehát olyan szám, amelyik a Sláger FM-en is előfordulhatna, míg van néhány savban abált felvétel, és ott van a felülreprezentált Young Fathers, akik három számmal – köztük a Frakk, a macskák réme főcímét idéző Rain or Shine-nal – is meghatározhatták az album hangulatát.

Hogy akarsz forradalmár lenni, ha ilyen tradicionális vagy. Leragadsz a múltba. A jazz viszont a jövőről szól.” – hangzik el ez a némileg önellentmondást is tartalmazó mondat. A Kaliforniai álom (La La Land)  Justin Hurwitz kortárs, talán túlságosan is szabályos musicalje a klasszikus Broadway produkciók világát idézi meg, elképesztően magas slágerhányadossal, miközben elegáns módon tiszteleg Michel Legrand musicaljei előtt, de beidézi az Ének az esőbent is.

A Kaliforniai álom éppúgy táncra perdít, mint a Trainspotting 2, de nem mindegy, hogy a szerelemtől kábulsz el, vagy a kábulattól gondolod, hogy szerelmes vagy. A Kaliforniai álom változatos hangszerelésű, önmagukban is értékelhető hangulatfestő dalokat tartalmaz, olyan slágerekkel, mint az Another Day in the Sun, a Someone in the Crowd, a City of Stars. Ha csak egy musicalt akarsz hallgatni idén, akkor ez legyen az. A zene ugyanis olyan erős, hogy a film attraktív látványvilága nélkül is működik. Nem kell hozzá más, csak egy kis álompor, tánccipők, és egy CD-lemez.

T2 Trainspotting
Original Motion Oicture Soundtrack
Universal
15 szám 55 perc

La La Land
Oroginal Motion Picture Soundtrack
Universal
15 szám 65 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •