Szinte minden rockzenekar  előveszi egyszer a jövőt, mint tematikát, a Karthagótól (Ezredforduló), az Iron Maiden-ig (Somewhere in Time), és a sor kb. a végtelenig folytatható. Most éppen a Dream Theather látott a jövőbe, és ha valóban a 130 percnyi The Astonishing a jövő, akkor a metál műfaja a musical irányába megy tovább. 

PÁN – 061.hu

A 2285-ben játszódó The Astonishing kétségtelenül ambiciózus, szinte mindent magába integráló vállalkozás, van itt ragtime, musical, AOR-meseopera, glam-rock, a szokásosan magas színvonalú magamutogató szólók, vonós – és fúvós hangszerelés, Mike Oldfield futurisztikus dream-popja, és van kerettörténet is. Meglepő, hogy bármennyire is sokszínű a muzsika, legalább annyira egyanyagú is, de hiába egységesen magas színvonalú az anyag, nincsenek fókuszai, nincsenek az egyébként is magas színvonalú műsorban kiemelhető dalok, betétek.

DT1

Íme, itt egy new age-es Disney-metál, ami inkább az Avatar rajzfilmverziójának lehetne a zenéje, amiben annyi teátralitás, amennyit még a metál sem biztos, hogy elbír. Modoros, túlgondolt mestermű, ami részleteiben szerethető ugyan, de egészében már nincs sok köze a metálhoz, csak az önmegvalósítás terápiaként való alkalmazásához. Ha egy szigorú producer kézben tartotta volna a zenés fantáziálásokba bonyolódó John Petruccit, egy izgalmas, kevésbé túlírt, emberi felhasználásra is alkalmas albumot kaptunk volna.

Talán azzal kellett volna kezdeni, hogy a musical-es, színpadias zongorafutamok hangsávját kapásból letörlik, elhagyják a Roger Waters-féle ambíciókat, és a 130 percet a felére vágják, azaz maximum egy 70 perces albummal lépnek azok elé, akik azt hiszik, hogy a metál közelebb áll a 3D-s Las Vegas-i bűvész-show-khoz, és a Cirque du Soleil-hez, mint mondjuk a Kill ’Em All-hoz. A The Astonishing máris a high-end stúdiók “beállító zenéje”, azaz a metál monoszkópja, ahol be lehet lőni a színeket, míg nem jön a rendes adás, mondjuk egy olyan műsor, mint a Dream Theather egyik mesterműve, az Awake.

 Dream Theather
The Astonishing
Warner / Roadrunner
130 perc 34 szám