Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Vészjósló, futurisztikus és apokaliptikus képet fest a VIVA Comet nyertes S O N Y A zenekar az eljövendő társadalmi viszonyokról legújabb klipjében, amelyet csütörtökön este mutatnak be az AnKERT- ben. A dalhoz készülő klipet vagy ez esetben mondhatni a kliphez készülő dalt nagy titkolózás övezi, ugyanis még a szám címét sem tudhatják meg a post- rock rajongók a premier előtt. A 061.hu egy kávé mellett igyekezett a legtöbbet megtudni a klipről, a dalról és a banda további terveiről az együttes frontemberétől, Korbucz Sonyától és a klip rendezőjétől Sébastien Praznoczy- től.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

Korbucz Sonya 2013 szeptemberében mutatkozott be a S O N Y A nevű formációjával, amit néhány régi barátjával, különböző budapesti metál és hardcore zenekarok tagjaival hozott össze. A gitáros-énekesnő zenekarának még abban az évben megjelenő Kitchenfloor dala és az ahhoz készült videó az országos népszerűséget és a legjobb klipnek járó VIVA Comet- gömböt is meghozta. Akkor a zenekar egy öt dalból álló EP- t is kidobott, azóta kevesebben tudni róluk. Most azonban újra hallat magáról a S O N Y A, ugyanis egy új dallal és rögtön egy új klippel is előrukkolnak.

Fotó: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu

A klip tervezése, születése messze eltér a megszokott alkotói folyamattól, hiszen a szám még csak félig volt kész, amikor nekiláttunk a forgatásnak. Eredetileg egy másik nótához forgattunk volna videót, amit már hosszú hónapok óta készítettünk elő, de amikor meghallottam ennek a dalnak a taktusait, tudtam, hogy ehhez kell klipet készítenünk” – kezdte a sztorizást Sébastien a csütörtökön bemutatandó videóról.

Sébastien PRAZNOCZY 2-HPGY

Sébastien Praznoczy több hazai zenekar klipjét rendezte már.

‘A klip a világot fenyegető szélsőségeket eleveníti meg. Egyfajta sötét jóslat a ránk váró jövőt illetően, amelyet átszőhetnek radikális megmozdulások, féktelen bandaháborúk és összecsapások vallási, faji és politikai nézettől függetlenül.”

A Punnany Massif Vendéglátós klipjét is jegyző francia származású fiatal rendező portálunknak elmesélte, hogy a szélsőségesek világáról mesélő képsorok forgatására megrázó módon a világesemények reagáltak. “Pár héttel a forgatás után  történt a párizsi terrortámadás, amely engem különösen megrázott, több ismerősöm és barátom a helyszínen volt. Így az általunk megálmodott már- már filmbe hajló videoklip még aktuálisabb, de hangsúlyoznom kell, hogy nem ez a központi téma. A képsorokat egyébként sokszor az élet rendezte, például improvizálnunk kellett amikor egyszer csak hatalmas eső zúdult a nyakunkba, ám végül az akkor felvett kockák lettek a legszebbek, szóval megérte órákig ázni.  A látványról csak annyit árulhatok el, hogy egy újfajta vizuális aspektusból mutatjuk be a sztorit, de az utómunka során igyekeztünk némi “akciót” és izgalmas látványelemet belecsempészni a videóba. Mindenképpen szeretném kiemelni, hogy nagy segítségünkre volt sok barát, akik vállalták a szereplést a klipben.”

12507379_1716824748552838_814358286097262109_n

A  S O N Y A  tagjai: Dobos Lajos, Radics Gábor, Korbucz Sonya, Dexter és Somló Paul / Fotó: Andelka Savovic

Annak ellenére, hogy a zenekar mélyen hallgat a dal és a klip részleteiről ,- olyannyira, hogy a cím is csak csütörtökön lát napvilágot- érezhető, hogy a feldolgozott témakör igen kényes. De a babás külsejű frontember, Korbucz Sonya vajon hogyan jelenik meg a klipben? ” Ha egyszerűen kéne fogalmaznom, a jó és a rossz oldalt is képviselem, hisz egy háborúban nézőpont kérdése, hogy mi számít egyiknek és másiknak. Bár szerintem egy háborúban nem létezhet jó oldal. A videóban megelevenedő eseményekkel, szerepekkel és helyzetekkel a dalból áradó érzéseket szeretnénk megmagyarázni. A klipünk egy olyasfajta rutinszerű életről mesél, amelynek szerves részévé válhat a nem is oly távoli jövőben a félelem és az abból adódó folyamatos védekezési kényszer. Ez aztán szélsőséges, erőszakos cselekedetekre kényszeríti a különböző társadalmi rétegeket, csoportokat. Tudom, hogy sok szempontból veszélyes téma, de remélem kicsit felrázza az embereket és elindít a fejekben valamit.” 

korbucz sonya zenesz modell 2016.01.08 foto:Horvath Peter Gyula

Fotó: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu

A csinos énekesnőről köztudott, hogy a zenei életben elért sikerei és munkája mellett a fehérneműket forgalmazó Intimissimi arca lett az #ImAStory Instagram verseny jóvoltából 2015- ben.  De vajon mit tartogat az együttes még a 2016-os évre? A dal és klippremierünk után stúdióba vonulunk, hogy egy újabb EP -t rögzítsünk, amely az elsőhöz hasonlóan szintén öt számos lesz. Az viszont még kérdéses, hogy hogyan jelenik meg, mert van olyan ötletünk, hogy az első EP- hez csapjuk, így kialakul egy tíz dalos lemez.”

A 061.hu Korbucz Sonyát is megkérte arra, hogy ajánljon egy számára meghatározó dalt a világ zenei felhozatalából olvasóink számára. “Tizenöt éve, amikor beszálltam az első metál zenekaromba, akkor talán ez a dal motivált”

Vezető kép: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •