Új kiállítás- és programkínálattal nyitnak újra a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei 2023. április 1-jével. A bezárás alatt több nagyszabású projektet is befejeztek, új kiállítási forgatókönyvek és stratégiák is készültek.

061.hu

A Palóc Múzeumban Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba című időszaki kiállítás nyílt, amely az eddigi hétvégi alkalmak után már a teljes nyitvatartási időszakban várja a Balassagyarmatra érkezőket. Esztergomban a Babits Emlékházban a költő nyári villáját és annak panorámáját csodálhatják meg a látogatók. A Balassa Bálint Múzeum régi épülete megújul, a tervek szerint nyáron nyílik meg a nagyközönség előtt, ahol új várostörténeti kiállítás is várja majd az érdeklődőket. Vaján, a Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben új időszaki kiállítás nyílik, emellett számos különleges műtárgy is megtekinthető a kastélyban, melyek közül kiemelkedik egy barokk szánkó, valamint egy századfordulós világóra is.

A fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és az Arany Sas Patikamúzeum kuriózumnak számító állandó kiállításaikkal nyitnak újra, de a Malenkij Robot Emlékhely is várja áprilistól látogatóit. A csoportok számára előzetes bejelentkezéssel működő kiállítóhely számos érzékenyítő programmal és kulturális eseménnyel jelentkezik 2023-ban.

A téli időszak alatt hagyományosan is zárva tartó régészeti parkok is számítanak a családok látogatására, így újra kinyitja kapuit a Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhely és a Villa Romana Baláca régészeti park is. A három vármúzeum – a Rákóczi Múzeum Sárospatakon, a Mátyás Király Múzeum Visegrádon és az Esztergomi Vármúzeum – az őszi-téli időszakban is nyitva volt a látogatók előtt, így lesz április 1-jét követően is.

Vezető kép: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum