Az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb építészeti és már- már életmóddal és életérzéssel is összefüggő trendje a kicsi faházak, kabinok iránti rajongás. A közösségi oldalakon, könyvekben és tematikus kiadványokban millió számra találunk erdőben, mezőn, vízpart mellett megbúvó apró épületekről készült fotókat, amelyek egyszerűségükkel, de annál otthonosabb, természetközeli megjelenésükkel csábítást jelentenek a nyugalomra vágyó, nagyvárosi embereknek. Azok, akik még nem találkoztak a 21. század kabinjaival és lombházaival ne úgy képzeljék el azokat, mint egy balatoni kis nyaralót szedett- vedett bútorokkal, összetákolt fürdővel és villanyrezsós konyhával, hanem sokkal inkább mint az ötletesség, a magas minőségű kivitelezés és a legcoolabb design egyvelegét. De vajon mennyire gyűrűzött be hazánkba ez a trend a Hello Wood eszméletlenül jó terveit leszámítva a valódi vendéglátásba? Most összeszedtük inspiráció gyanánt azt a TOP 5 kiadó magyar faházikót, ahol bárkit elkaphat a világméreteket öltő kabinláz. 

C.N.- 061.hu

1.Erdei Kisház- Noszvaj

Képzelj el egy házat az erdő szélén, közvetlen tóra néző panorámával, ahol csend, nyugalom és béke honol. Telefon helyett madárcsicsergésre ébredsz, a reggeli kávédhoz pedig egy-két mókus is becsatlakozik. Az estéket töltheted egy jó könyv és egy pohár bor társaságában a függőágyban, vagy szeretteiddel a fürdődézsában, csillagokat nézve. Ebben a házban megvan minden, amire csak szükséged lehet a kikapcsolódáshoz. Meghitt szaunázásra vágysz a pároddal? Vagy szívesen beszélgetnék át az éjszakát a barátaiddal grillezés közben? Itt megkaphatod. 

2. Dióliget- Zöldfészek Lombház- Lovasberény

A Zöld Fészek Lombház a Dióliget legújabb kis csodája, amely valóban szerelmi fészek egy óriási tölgyfa lombja alatt. A tölgyfa elágazó törzse közötti kis zöld ajtó egy minden komforttal ellátott házikót rejt. Található benne konyha és  zuhanyzókabinos fürdő is WC-vel. A fenti teraszról akár a hintaszékben pihenve csodálhatjuk a Vértes-hegységre nyíló panorámát vagy a lenyűgöző csillagos égboltot, a házikó alatti teraszon pedig kétszemélyes függőágy csalogat romantikus összebújásra. A birtok közel 300 diófájával, gyönyörű panorámájával, két kis kőházikójával, a négy stúdióapartmant magába foglaló vendégházával, egy lombházával, kedves állataival (köztük egy barátságos és játékos Border Collie kutyával), vidéki hangulatával minden látogató szívét rabul ejti. 

3. Cabin and Canvas- Zugliget

Normafa szélén bújik meg ez a kis vendégház. A bátrabbak kipróbálhatják a télen is fűthető vászonsátrat, amely az udvaron áll. Ez a kabin remek alternatíva azoknak, akik közel szeretnének lenni egyrészt a nagyváros zajához, de a természet nyugalmát is szeretik. A rusztikus külsejű faház modern belsőt rejt: fatüzelésű kis kályhával, lemezjátszóval és írógéppel, valamint tökéletesen gépesített konyhával. Ideális lehet pároknak, de négyszemélyes családoknak is. 

4. Naphegy Vendégház- Zebegény

Ez a fantasztikus vendégház a Dunakanyar leginkább magával ragadó településén, Zebegényben bújik meg, a Duna-Ipoly Nemzeti Park erdejének fái között. A Duna és megbabonázó partja, a Börzsöny csúcsai s völgyei, az erdőknek köszönhető friss levegő és a falu bájos utcái mind mind feledhetetlenné teszik Zebegényt. A ház különleges hangulata a tájba illő egyedi tervezésnek és a természetes anyagok harmonikus felhasználásának köszönhető. A nyitott belső teret különleges dél-kelet ázsiai bútorok teszik varázslatossá, s hozzák el Indonézia és Thaiföld színvilágát, egyszerűségét, harmóniáját. A kabin ékessége a fürdőszoba és az azt elválasztó gyönyörű, kézzel festett-faragott indonéz teakfa ajtó. Egyedülálló élményt nyújt a dézsakádban egy gyertyafényes meleg fürdő. Télen a kandalló melegében, a tűz ropogását hallgatva lazulhatunk el akár egy forró tea mellett.

5. Treehouses- Noszvaj

Az ország legtisztább levegőjű településén négycsillagos lombházakban vészelhetjük át a telet erdei környezetben, a Síkfőkúti tó partján, fantasztikus kilátással a tóra és a környező hegyek erdeire, a Bükk déli völgyében. Ezeket a luxus épületeket két személyesre tervezték. Minden házban van kétszemélyes jakuzzi, terasz, minibár, sőt reggeli is jár, amit a ház hídján található breakfast boxba szervíroznak a vendéglátók.