Napokban jelent meg Bálint Csaba kiváló könyve, a Miklóska Lajos élete és munkássága című munka, ami az, ami: a Beatrice legendás gitárosának, Apunak a karrierjét feldolgozó, fotókkal gazdagon illusztrált életinterjú. Hogy kedvet csináljunk a könyvhöz, összeállítottunk egy listát a Beatrice fő dalszerzőjének kalandos életéből, bemutatunk olyan motívumokat, amit talán ön sem ismert.  

061.hu

 1. Miklóska Lajos apja híres fodrász volt, amikor 1948-ban elvették az apja Deák téri üzletét, elég volt kiírnia hová tette át a fodrászatot, a kuncsaftjai mentek utána.

 

 1. Miklóska Lajos feleségét, a verseket író Évát egy Majakovszij  (ma Király) utcai tánciskolában ismerte meg, akit úgy vett le a lábáról, hogy megzenésítette a verseit. Ezzel kezdődött a komponista karrierje.

 

 1. Az Atlantis No II. zenekarból Radics Béla azért rúgta ki, mert egy forró nyári napon a próbára rövidnadrágban jelent meg. Ennyit fűzött hozzá: „Nagyon kisfiú vagy te még.”

 1. Az első lemezfelvétele a Tavasszal foci című, 1967-ben kislemezen is megjelent dal, amit Aradszky László énekelt. A számot évtizedekig játszották a focimeccsek szüneteiben.

 1. Miért oszlott fel a legendás Sakk-Matt, ahol Lajos basszusozott? Anno Demjén szerzett egy üveg márkás italt, aminek nagy részét Radics megitta. Rózsi ezek után a maradékot a padlóra öntötte, majd elment, és többé nem jött vissza.

 

 1. Apunak Radics nevezte el, mert már nagyon fiatalon, 1967-ben megszületett Zoltán fia. Ahhoz képest, hogy Apu beceneve, csak egyetlen gyermeke született.

 

 1. A Syriusba Jackie ajánlotta be saját maga helyett a disszidálása előtt, 1973 nyarának végén. Ekkor hallotta Aput Júdás szerepében, amikor a Korong előadta a Jézus Krisztus Szupersztárt. A Korongból való lelépését bánta meg legjobban az életében.

 

 1. 1974-ben leszerződött a Korál zenekarral Koncz Zsuzsa kíséretére, nem sokkal az első próbák és egy berlini tévés szereplés után azonban Koncz kirúgta. A roadjával üzente meg, hogy Apu adja vissza a fellépő nadrágot is. Lajosnak volt egy szerinte vicces beszólása, hogy őt bármikor leakaszthatja Zsuzsa a fogasról, ha gondolja, és ez a célzás nem tetszett az énekesnőnek.

 

 1. Ezután Dorogra ment, ahol kubikusként dolgozott egy mezőtúri cigányokból álló brigádban, majd gobelint készített egy háziipari szövetkezetnek.

 1. Az első Beatricének írt száma a Motorizált nemzedék volt. Eredetileg 5/4-es volta szám, de Feró megkérte, hogy tegye át 4/4-be, mert az AC/DC is 4/4-ben tolt mindent….

 

 1. A Beatrice 1979-től minden április 4-én kirándulást szervezett, de ezeken a túrákon nem politizáltak, csak ismerkedtek a rajongókkal, akik az életükről meséltek. Főleg az Ördög-árkot és a Holdvilág-árkot keresték fel.

 

 1. Amikor Gidófalvy Attila 1979-ben elhagyta a Beatricét, hogy a Karthagóban próbáljon szerencsét, Apu írt egy dalt Érzem, visszahívsz címmel, amit csak egyszer, az újpesti moziban játszott el a zenekar.

 

 1. A Minek él az olyan című Fényes Szabolcs és Szenes Iván dalt az 1980-as Tessék választani versenyre játszotta el először a Beatrice. Szenes dalszövegébe Feró utólag írta bele az árnyékban is élni kell-sort, amit végül a szerzők jóváhagytak.

 

 1. Amikor már szinte mindenhonnan kitiltották a Ricsét, Nyíregyházán még mindig felléphettek. Ennek az volt az oka, hogy az ottani ifjúság park igazgatóját kicsinálták a pártból és a parkba ejtőernyőztették, és attól kezdve ő mindenkit felléptetett, akit a rendszer nemkívánatosnak bélyegzett.

 

 1. A Ricse feloszlása után 1982-ben szerepet kapott a Sztárcsinálókban, ő alakította Kiprioszt, a hamis Jézust, majd a Sugárban dolgozott. Innen ment vissza 1987-ben aztán az újjáalakult Beatricébe.

Archív képek: Fortepan/Urbán Tamás, tárgyfotó: Horváth Péter Gyula