Helyi idő szerint vasárnap este adják át Los Angelesben a Golden Globe-díjakat, amelynek győztesei jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is. Az idei, 77. alkalommal megrendezett díjátadó egyik különlegessége, hogy a streamingszolgáltató Netflix két mozija, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és a Noah Baumbach Házassági történet című drámája gyűjtötte a legtöbb jelölést a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) díjaira. A másik meglepetés, hogy a környezettudatosság jegyében most először csak vegán ételeket szolgálnak fel a gálán. Cikkünkben összefoglaltuk a díjátadó történetének fontosabb eseményeit és érdekességeit. 

061.hu-összeállítás

Az első gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát, és átvegyék a testület által öt kategóriában adományozott elismeréseket.

 • A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett a Bernadette című dráma főszerepéért, a színészek között Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Őrség a Rajnán című antifasiszta háborús drámában nyújtott alakításáért, utóbb mindketten megkapták az Oscart is. A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, mégpedig – függetlenségüket bizonyítandó – az Oscar-díjkiosztó előtt. Azóta rengeteg klasszikussá vált és feledésbe merült filmalkotás, számtalan filmes szakember és színész megfordult, és több emlékezetes beszéd elhangzott az Oscar előszobájának tekintett díjátadón.  

Bette Davis és Lukács Pál Őrség a Rajnán című háborús drámában

 • 1945-ben még annyira kevés volt a pénzük, hogy az ünnepi asztalra Joan Bennett színésznő kertésze szívességből szállította a virágokat. A győzteseknek járó szobrocska is 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. Az átadást először 1964-ben közvetítette országos televízió, a helyszín 1971 óta a Beverly Hilton Hotel, ahol a sztárok fehér asztal mellett ülve élvezik a szórakoztató gálát.
 • Ma már a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja 25 kategóriában dönt, ezek közül 14 mozifilmes, 11 tévés produkciókat ismer el. A legjobb filmeket több műfajban is – dráma, vígjáték/musical, animációs, illetve idegen nyelvű alkotás – díjazzák, az egész estés animációs filmek kategóriáját 2007-ben vezették be, akkor a Verdák nyert.

Az idei díjátadón Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza hat, Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája pedig öt jelöléssel izgulhat, mindkettő Netflix-film.

 • 2017-ben a Kaliforniai álom mind a hét jelölését díjra váltotta, korábban az 1975-ös Száll a kakukk fészkére volt az egyetlen film, ami mind az öt fő kategóriában bezsebelte az Arany Glóbuszt. A Ken Kesey regényéből készült dráma ’76-ban hazavihette a legjobb rendezőnek, a legjobb női alakításnak, a legjobb férfialakításnak, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb filmdrámának járó díjat. Plusz egy hatodikat, a legjobb színészi debütálás díját, ami Brad Dourif alakítását dicséri. A dobogó harmadik helyén öt elnyert díjjal a Doktor Zsivágó (1966), a Love Story (1971), A Keresztapa (1973) és az A Star is Born (1977) osztozik.

Száll a kakukk fészkére

 • A másik végletet a Nem félünk a farkastól, az Óvakodj a törpétől! és A Keresztapa III. képviseli, amelyek hét jelölés után maradtak díj nélkül. A legtöbb, kilenc jelölést 1976-ban a Nashville című film kapta, de végül csak egy díjat nyert, a legjobb betétdal kategóriában.
 • A színészek közül a legtöbb díjat, szám szerint kilencet Meryl Streep nyerte (nyolc szobrocskája mellé három éve elhelyezhette az életműdíjat is), aki a jelölések terén is csúcstartó: idén 32. alkalommal nominálták. Szintén kilenc díjjal büszkélkedhet Barbra Streisand, aki színészi elismerései, különdíjai és életműdíja mellett a Csillag születik című film betétdaláért is kapott Golden Globe-ot, és akit – eddig egyedüli nőként – rendezőként is díjaztak a Yentl című filmért.
 • Őket hét elismeréssel Jack Nicholson, Angela Lansbury és Shirley MacLaine követi.

Meglepő, de a Golden Globe-szobrocska többet ér egy Oscar-díjnál: Az Arany Glóbusz-szobrok értéke nagyjából 800 dollár, a duplája az Oscar-aranyfigurának. A súlya sem piskóta: három kilót nyom.

 • Hármas befutóra eddig egyetlen példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött – a díj történetében addig nem volt példa arra, hogy valaki egyazon évben két színészi kategóriában nyerjen. Azóta Joan Plowright (1993), Helen Mirren (2007) és Kate Winslet (2009) is “duplázott”. Mirren mellett Jamie Foxx az egyetlen, aki egy évben három jelöléssel is büszkélkedhet.
 • A prezentáció 1958-ig az újságírók dolga volt, akkor azonban a Rat Pack, vagyis Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott, és “ellopta a show-t”. Produkciójukat a következő évben megismételték, de már nem spontán akcióként, hanem a szervezők kérésére.

A Rat Pack: Dean Martin, Sammy Davis Jr. és Frank Sinatra

Azóta minden évben hírességek vezetik a műsort, idén pedig – immár ötödik alkalommal – A Hivatal című sorozattal befutott és Hollywoodba exportált Ricky Gervais angol komikus, színész és rendező lesz a házigazda.

 • A díjak átadásában 1963 óta segédkező Miss Golden Globe szerepét két éve vette át a Golden Globe-nagykövet, a címet az új elnevezés óta idén először viselhetik fiúk, Paris és Dylan Brosnan a HFPA egész évben folyó jótékonysági tevékenységének nagykövete is lesz.
 • A színészek között a legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a nyolcvanéves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt, őt idén lekörözheti Anthony Hopkins (A két pápa). Az abszolút korrekorder Ennio Morricone zeneszerző, akit 2015-ben 87 évesen ismertek el az Aljas nyolcasért.
 • A díj visszautasítására is akad példa a Golden Globe történetében: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői azt nehezményezték, hogy a legjobb film helyett “csak” a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az “amerikai imperializmus és rasszizmus” ellen tiltakozott, a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el, egy indián származású színésznőt küldött maga helyett, aki alaposan beolvasott a hollywoodi képviseletnek.
 • A gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja idején a munkabeszüntetéssel szolidaritást vállaló sztárok sem fogadták el a meghívást, így csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek. 2018-ban a hollywoodi sztárok feketébe öltöztek, hogy jelezzék szolidaritásukat a szexuális zaklatások áldozataival.
 • 2016-ban első magyar alkotásként Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Utána pedig az Oscart.

Idén Tom Hanks kapja a filmes életműért járó díjat, amelyet 1952-ben alapított a HFPA. A kitüntetés televíziós megfelelőjét tavaly osztották ki először, az első díjazott, Carol Burnett tévés személyiség nevét viselő elismerést ebben az évben Ellen DeGeneres veheti át.

Íme, a főbb kategóriák idei jelölései:

Legjobb dráma
Az ír
Házassági történet
1917
Joker
A két pápa

Legjobb vígjáték
Volt egyszer egy Hollywood
Jojo Nyuszi
Tőrbe ejtve
Rocketman
A nevem Dolemite

Legjobb rendező
Bong Joon-ho (Élősködők)
Sam Mendes (1917)
Todd Phillips (Joker)
Martin Scorsese (Az ír)
Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood)

Legjobb színész (dráma)
Christian Bale (Az aszfalt királyai)
Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség)
Adam Driver (Házassági történet)
Joaquin Phoenix (Joker)
Jonathan Pryce (A két pápa)

Legjobb színésznő (dráma)
Cynthia Erivo (Harriet)
Scarlett Johansson (Házassági történet)
Saoirse Ronan (Kisasszonyok)
Charlize Theron (Botrány)
Renée Zellweger (Judy)

Legjobb színész (vígjáték)
Daniel Craig (Tőrbe ejtve)
Roman Griffin Davis (Jojo Nyuszi)
Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy Hollywood)
Taron Egerton (Rocketman)
Eddie Murphy (A nevem Dolemite)

Legjobb férfi mellékszereplő

Tom Hanks (Egy kivételes barát)
Anthony Hopkins (A két pápa)
Al Pacino (Az ír)
Joe Pesci (Az ír)
Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő

Kathy Bates (Richard Jewell balladája)
Annette Bening (The Report)
Laura Dern (Házassági történet)
Jennifer Lopez (A Wall Street pillangói)
Margot Robbie (Botrány)

Legjobb forgatókönyv

Noah Baumbach (Házassági történet)
Bong Joon-ho és Han Jin-won (Élősködők)
Anthony McCarten (A két pápa)
Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood)
Steven Zaillian (Az ír)

Legjobb eredeti filmzene

Thomas Newman (1917)
Hildur Guonadottir (Joker)
Randy Newman (Házassági történet)
Alexandre Desplat (Kisasszonyok)
Daniel Pemberton (Árva Brooklyn)

Legjobb televíziós sorozat (dráma)

Hatalmas kis hazugságok
A korona
Megszállottak viadala
The Morning Show
Utódlás

Legjobb televíziós minisorozat vagy film

A 22-es csapdája
Csernobil
Fosse/Verdon
A legharsányabb hang
Hihetetlen