Harmincegy év után újraforgatják a két folytatást is megélt Drágám, a kölykök összementek! című vígjátékot, amiben 23 éves alkotói szünetet követően a nyolcvanas évek egyik legismertebb komikus színésze, Rick Moranis is visszatér. A kanadai színész felesége halála után vonult vissza a filmezéstől 1997-ben, hogy minden idejét közös gyerekük felnevelésére fordíthassa. Íme öt film, miniatűrré zsugorodó szereplőkkel.

MP – 061.hu

A hihetetlenül zsugorodó ember (1957)

A Richard Matheson (Legenda vagyok) tollából kipattant és Jack Arnold (It Came from Outer Space) rendezte történet főszereplője lassan, de megállíthatatlan zsugorodni kezd, miután vakációját töltve az óceánon yachtjával belesodródik egy titokzatos, sugárzó ködfelhőbe. Mint később kiderül, Robert Carey egy kísérleti atomrobbantást kísérő atomfelhőben fertőződik meg, ami a hidegháború korszakának nukleáris világégéstől tartó közönségében nem keltett akkora derültséget, mint tenné manapság. Ahogy a férfi töpörödik, egyre frusztráltabbá válik, egyre kevesebbet mozdul ki otthonról, időközben pedig saját otthonában is egyre veszélyesebbé válik számára az élet: macskája elől menekülve a házuk pincéjébe keveredik, a hazaérkező feleség pedig néhány félrevezető jelből azt gondolja, hogy az ura saját házi kedvencének a táplálékává vált. A folyamatosan zsugorodó férfi közben a pincében próbál életben maradni, ami egyre nehezebb: nemcsak ételt kéne szereznie, amire az egyetlen lehetősége az, hogy valahogy kiszedi a csali sajtot az egérfogóból, de még egy rusnya pókkal is meg kell küzdenie…. Az 50-es évek a legtermékenyebb évtized a science-fiction történetében: a műfajban minden témát, ötletet megvalósítottak (amivel a stúdiók kukacoskodtak, trash-filmként is legyártottak). A hihetetlenül zsugorodó ember pedig az évtized egyik legjobb és egyben legfurább sci-fije, ami nem csak egy egzisztencialista és filozófiai kérdéseket feszegető allegorikus film, de egyben egy izgalmas thriller is, nem véletlenül szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

Fantasztikus utazás (1966)

Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiája mellett a hatvanas évek másik emblematikus (bár összességében kevésbé színvonalas) alapműve a makrokozmosz helyett a mikrokozmoszba csábította közönségét: egy miniatürizált tudóskommandó atomtengeralattjáróval járja be az emberi test csodáit, hogy megküzdjön egy nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú elmét veszélyeztető trombózissal. A parányi búvárhajót az aprócska tudósokkal együtt – akik közt ott van a kor szexszimbóluma, Raquel Welch is – befecskendezik a súlyos beteg diplomata testébe, és a tudóscsoport megpróbálja elérni a beteg sejtet, hogy megsemmisíthessék azt. A hajó egyik utasa azonban szabotőr. Bár sokan úgy tudják, hogy a film Isaac Asimov regénye alapján készült, valójában Asimovot kérték fel, hogy írjon regényt a készülőben lévő filmhez. A soványka sztori (fehér vértestekkel a vörösök ellen) az inventív filmtrükkök következtében Kubrick klasszikusához hasonló pszichedelikus látványkörítéssel gazdagodott, a trükkök megérdemelten nyertek Oscar-díjat a legjobb látványtervezés és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában. A sikeres küldetés végén könnycseppben kibuggyanó túlélők képe pedig örök helyet biztosít Richard Fleischer alkotásának a sci-fi dicsőségtábláján. Érdekesség, hogy a film reklámkampányának keretében Salvador Dali a látogatóknak festett egy New York-i üzlet kirakatában. Mikor Arthur C. Clarke erről tudomást szerzett, azonnal elmesélte Stanley Kubricknak, akivel éppen akkor a 2001: Űrodüsszeián dolgoztak. Kubrick erre ezt válaszolta: “Ne aggódj, Artie, már lefoglaltunk neked egy kirakatot.”

Vérbeli hajsza (1987)

A producer Steven Spielberg és Joe Dante rendező (Szörnyecskék) filmjének cselekménye erősen emlékeztet a Fantasztikus utazáséra, bár látványában már nem korszakalkotó, amiben erősebb, az a humor. A nőfaló, kalandvágyó pilóta, Tuck Pendleton (Dennis Quaid) hadnagy önként jelentkezik, hogy részt vegyen egy titkos miniatürizáló kísérletben, amelynek célja, hogy egy nyúl véráramába injektált apró tengeralattjárószerű járművel belülről térképezze fel egy nyúl testét. Gonosz tudósok megbízásából azonban rosszfiúk azonban próbálják meg a már lekicsinyített járművet és pilótáját tartalmazó injekciós tűt ellopni. Az események szerencsétlen összjátékaként azután a zsugorított jármű és pilótája egy hipochonder eladó, Jack Putter (Martin Short) testében köt ki, Tuck és Jack kényszerű szimbiózisban menekülnek tovább. Egyetlen reményük Tuck barátnője, Lydia (Meg Ryan) az újságíró, akinek információi és ötletei tovább bonyolítják a komédiát. A film egyik alapkonfliktusát és humorforrását az adja, ahogy Tuck megpróbál kapcsolatba lépni a kissé paranoiás Jackkel, aki azt hiszi, hogy megőrült, mert egy férfi hangját hallja a fejében. Amikor végre kapcsolatba kerülnek, egy fura, két fizikai síkon zajló buddy-movie veszi kezdetét: Jack segít a benne kiránduló Tucknak, hogy még az oxigénellátásának közeli leállása előtt kievickéljen belőle, míg a hadnagy némi virtusra tanítja a puhos nímandot, hogy képes legyen túlélni a nyomában loholó rosszarcúakat. Ezen a forgatáson ismerkedett meg egymással Dennis Quaid és a filmbeli szerelmét játszó Meg Ryan, és pár évre rá össze is házasodtak.

Drágám, a kölykök összementek! (1989)

A forgatókönyv voltaképpen A hihetetlenül zsugorodó ember alapötletét fordítja át Disney-nyelvre. Wayne Szalinski professzor nem örvend túl nagy népszerűségnek: szomszédai őrültnek tartják, feleségének elege van az állandó kísérletezgetéseiből, kollégái pedig semmibe veszik legutolsó nagy dobását, az elektromagnetikus kicsinyítő gépet. (Rick Moranis kiválóan hozza a figurát, erre a szerepre született.) A berendezéssel azonban valami hibádzik, nem funkcionál rendesen. Wayne a gépével nem tud megfelelő eredményeket produkálni a cégénél, pedig már a családját is elhanyagolja a folytonos munka miatt. Egy reggel aztán a szomszéd gyerek, Ron Thompson baseball-labdája véletlenül berepül Szalinskiék ablakán, beindítja a padlástérben összeszerelt kicsinyítő masinát, amely “megvadul”, és nemcsak a labdáért induló Thompson-fiúkat, hanem Szalinskiék gyermekeit is lekicsinyíti. Egy balul sikerült takarítás után a légypiszok méretű fiatalok a ház előtt elhelyezett kuka tövében, egy szemetes zsákban kötnek ki. A kölyköknek minden leleményességükre és ügyességükre szükségük lesz ahhoz, hogy átverekedjék magukat a dzsungellé növekedett kerten, és visszajussanak a házba. Útjuk során ezernyi veszély leselkedik rájuk: el akarják taposni őket, a család kutyája feni rájuk a fogait, sőt a fűnyíró veszélyeivel is számolniuk kell. A készülő rebootban Josh Gad alakítja majd Moranis karakterének fiát, Wayne Szalinskit, aki csak úgy, mint az apja, feltaláló lett. A Shrunk című projektet a Drágám, a kölykök összementek! rendezője, Joe Johnston viszi tovább, aki többek között az eredeti Jumanjit és az Amerika kapitányt is jegyzi, Az elveszett frigyláda fosztogatóiért pedig Oscart is kapott annak idején.

A Hangya (2015)

A Marvel- és DC-moziverzum egy kaptafára készülő szuperhősfilm-áradatában kifejezetten üdítő színfolt a Hangya. Az eredeti Bosszúállók egyik alapítója ugyanis végre nem egy sztreccskosztümben, lobogó köpenyben jópofáskodó tranzsírmentes erőspista, hanem egy teljesen átlagos és szimpatikus fickó (Paul Rudd), akinek nem a világra leselkedő, űr- vagy dimenzióutazó szupergenyók miatt fáj a feje, hanem hogy elvált apaként és besurranó tolvajként milyen példát mutathat a kislányának. A Hangya szuperképessége, hogy spéci gúnyájában a másodperc törtrésze alatt hihetetlenül apróvá, akár a kvantumvilág elemi parányainak méretére képes zsugorodni, vagy éppen óriás húsgólemmé növekedhet, miközben ereje megsokszorozódik. A Scott Lang polgári névre hallgató tolvaj sorsa úgy alakul, hogy akarva-akaratlanul hőssé válik, amikor segítenie kell egykori mentorának, Dr. Hank Pymnek (Michael Douglas). A doktor által tervezett különleges szkafanderre gonosz erők vetettek szemet, a két férfinak ezért meg kell akadályozni, hogy a különleges öltözet rossz kezekbe kerüljön. Pymnek és Langnek ezért együtt kell dolgoznia, hogy végrehajtsák a tökéletes rablást és ezzel megmentsék a világot. Marvel-viszonylatban is szuperlátványos, laza, vicces és roppant szórakoztató film.