Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A 21. Nemzetközi Aratófesztiválra készülnek Ópályiban, ahol július 11-én a régmúltat visszaidéző Hoffer traktor is szerepet kap a hagyományos gabona-betakarítást felelevenítő rendezvényen.

MTI

064Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere elmondta: régóta kerestek már egy felújítható Hoffert, hiszen a helyiek szerint a régi, kézzel történő aratás “mit sem ér izzófejes traktorral hajtott cséplőgép alkalmazása nélkül”.

Több mint egy évtizedes keresgélés után Ózdon találtak rá egy felújítható GS 35-ös típusú traktorra, amelyet az Ópályiak Baráti Köre segítségével, adományokból vásároltak meg. Az erőgépet elszállították a Zala megyei Sand településre, ahol Varga Béla gépészmérnök hozta működőképes állapotba, s a traktor ma már Ópályiban várja, hogy kipróbálhassák a szatmári aratófesztiválon.

252-984-nemzetkozi-aratofesztival-opalyiban-2011A Hoffer traktorokat a Hofherr Mátyás és Schrantz János által 1900-ban alapított kispesti gépgyár készítette, amely később – miután Hofherr Albert 1912-ben megvásárolta a Clayton-Shuttleworth Gépgyárat – Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Gépgyári Művek Rt. néven működött. Az államosítás után pedig Vörös Csillag Traktorgyár volt a neve, és sorra készítette a Hoffer traktorokat, amelyek az 1950-es évekig a mezőgazdaságban általánosan használt erőgépek voltak. A lendkerekes, egyhengeres, az indításhoz izzófejjel ellátott traktorok közül a GS 35-ös típus volt a korszerűbb, hátsó hajtótengellyel is ellátták az általa vontatott munkagépek működtetéséhez.

Erdélyi Miklós arról is szólt, hogy a traktorhoz cséplőgépet is csatlakoztatnak majd, kettőt vásároltak Ózdon és Derecskén, s azokból készítenek egy működőképeset, ami várhatóan – a jelentős rekonstrukciós munkálatok miatt – csak a 2016-os ópályi aratófesztiválon állhat munkába. A polgármester tájékoztatása szerint az idei aratófesztiválon a GS 35-ös Hoffer traktor így egyelőre szállítási feladatot kap, pótkocsiján viszi majd ki a gabonaföldre a betakarítókat, a kaszásokat, marokszedőket, kévekötőket és keresztrakókat. A résztvevők között a hazai aratók mellett ezúttal is lesznek lengyelországi, szlovákiai, romániai és ukrajnai kaszáscsapatok, így a legnagyobb nyári munka teljes kelet-európai változatait visszaidézhetik a Mátészalkához közeli településen július 11-én.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •