Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share

„ARBEIT MACHT FREI”, azaz a munka szabaddá tesz. Ez a felirat várta az Auschwitz-ba és más haláltáborokba érkező zsidókat a kapukon. A Német Birodalom egykori ideológiája mögött rejtező cinizmus és gúny velős megfogalmazása ez. Nem ígéret, hanem végítélet. Már alig vannak, akik első kézből el tudnák mondani a történteket, a Gondold.át – „Arbeit Macht Frei” című kiállítás képei azonban még sokáig fognak mesélni.

ZANA DIÁNA- Pesti Mese/ Nullahategy

A Gondold.át által meghirdetett pályázat célja, hogy a képzőművészeten keresztül megmutassa, hogyan lehet szembenézni a Holokauszt emlékével, és segítő módon újrafogalmazni azt, hogy az ordas eszméknek nincs helyük a világon. A beérkezett pályaművekből harminckét alkotást választott ki a szakmai zsűri, Faludy Judit és Fitz Péter művészettörténész.

Arbeit macht frei

Bús Balázs Budapest III. kerülete (Óbuda-Békásmegyer) polgármestere kitörölhetetlen emlékként tekint a Holokausztra, amely milliók lelkét mérgezte meg. Elfelejteni soha nem lehet és nem is szabad, emlékezni kell, s a visszaemlékezést össze kell kapcsolnunk a megismeréssel. Az egyéni feldolgozás talán soha nem történik meg, de kollektív szinten megtehetjük a szembenézést, ezt segíti elő a Holokauszt emlékév alkalmából rendezett kiállítás a Symbol Art Galériában.

A kiválasztott képek egytől egyik a művész egyéni látásmódját tükrözik, a művészét, aki a dolgok mögé képes látni, a szimbolikus tartalmak, gondolatok kézzelfoghatóvá válnak a vásznon, a materiálisban. A kiállított művek egytől-egyik magába szippantanak, elmélyedésre, átgondolásra ösztönöznek és mindenek előtt megértésre sarkallnak. Egyes képek hatása egészen rendkívüli volt számomra. Ez a csodálatos a művészetben, ezek az alkotások nem a valóság vagy az elmúlt események két-, vagy egyes esetekben háromdimenziós másai. Olyan érzelmek szilárdulnak meg a száradó festékben, amelyek a kollektív memória alapkövei a Holokauszt tragédiájára való emlékezésben, mert a kegyelet, a bűnbánat és a megtisztulás mindannyiunk közös felelőssége.

A Gondold.át „Arbeit Macht Frei” című csoportos kiállítás július 18-ig megtekinthető a Symbol Art Galériában, majd Szécsényben és Siófokon. Barna Sándor a galériák tulajdonosa reményei szerint a magyarországi helyszínek után külföldre is meghívást kap a kiállítás.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share