Két férfi, egy eset. Seal és Phil Collins is új albummal állt elő, mindketten közeliket mutatnak a lemezborítókon az arcukról. Tessék, itt vagyok, itt vannak a dalaim, ez vagyok én. Van, amikor az arc és a lemez barázdái nem sokban különböznek. 

PÁN – 061.hu

A többszörös platinalemezes Seal 7 címmel publikálta új albumát, ami mesebeli szám, és úgy kezdődhetne, hogy egyszer volt, hol nem volt egyszer egy kapcsolat. Aztán nem éppen mesebeli fordulatok jönnek, közismert, hogy Seal nemrég elvált Heidi Klum extopmodelltől, de szerencsére a szakítást ki tudta énekelni magából, és most egy újabb modellel jár. Joggal tehetjük fel a kérdést: szerepelnek-e a lemezen olyan nagy slágerek, mint a Crazy, a Kiss From A Rose vagy a Fly Like An Eagle?

Deal cover

Nos, nincsenek, de elkeseredésre semmi ok, az album jó színvonalon teljesít, sőt kimondottan atmoszférikus, Seal nem énekli túl az egyébként remekül karban tartott dalokat, igényesen hangszerelt kompozíciókról van szó, amelyek közül kiemelkedik a Daylight Saving és a Do You Ever. A produceristen Trevor Horn mellett olyan közreműködők nyújtottak segítő kezet Seal-nek, mint a 10cc-ből ismert Lol Creme, vagy a Rihannával és Lana Del Rey-el is dolgozó Justin Parker.  Kétségtelen, hogy nincsenek rajta olyan számok, amelyek jól, eladnák a „szakítós” 7 című albumot, de az is biztos, hogy a mainstraim pop ritkán áll elő ilyen választékos és igényes munkával.

Phil-Collins coverPhil Collins is túl van néhány váláson, nemcsak a múzsáival kellett megküzdenie, hanem az alkohollal és a depresszióval is, de már jól van, és ha már 65 éves, és 35 éve jelent meg első, legendás szólólemeze, a tízmillió  példányban értékesített Face Value, hát azt is kiadta újra, extra tartalmakkal kiegészítve. A kiadvány a Take A Look At Me Now Collector’s Edition  újrakiadás-sorozat első része.

Az 1981 februárjában megjelent album akkora siker lett, hogy Collins anyazenekarát, a Genesist is magával húzta. Az album – amin Eric Clapton is játszik – afféle etalon-lemez, bizonyos hangszerelési mutatványai komoly hatással voltak Stingre, George Michaelre, és még tucatnyi világsztárra. Legnagyobb sikere, a nyitódal, a In the Air Tonight afféle szignálja is lehetne nyolcvanas éveknek, a sokszínű, fúziós album vezette a brit albumlistát, és öt kislemezt másoltak ki belőle. Az eredeti, híres Trevor Key-féle portréfotót, aktualizálták, ugyanabban a képi kompozícióban Patrick Balls fotózta újra a művészt.

A demókból és koncertfelvételekből álló bónusz CD-re felkerült Please Don’t Ask és a Misunderstanding demója, amiket Collins eredetileg a Face Value-ra szánt, később mégis a Duke című Genesis-albumra kerültek, de helyet kapott Against All Odds demó változata is – ez a dal is eredetileg a Face Value-ra készült. Ennél többet nem kell tudni Collins e korszakáról, aki ennél is többet tud, annak a művész ügyvédje elintéz egy távoltartási végzést.

Seal
7
Warner
11 szám 49 perc

 

Phil Collins
Face Value
Warner
12 + 12 szám 48 perc + 55 perc