Világszínvonalú tárlattal mutatkozott be hétfőn a Pesti Vigadóban 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé. A több évtizedes múlttal rendelkező textilművészeti kiállítás nemzetközileg is különlegesnek számító, 18 országból 168 művész 202 alkotását vonultat fel. A triennále egyik fő alapanyaga a selyem, központi témája pedig az „imago”. 

061.hu

Az 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé művei közül a Magyar Művészeti Akadémia díját az autonóm textil kategóriában Baráth Hajnal, az alkalmazott textil kategóriában pedig Tóth Lívia kapta meg.

A megnyitón Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója felidézte, hogy a vasi megyeszékhelyen 1970 óta tartják meg az elődrendezvénynek számító Textilművészeti Biennálét, majd a Triennálét, és ezekre 45 év alatt összesen 5000 munka érkezett 3000 alkotótól. Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy bár a kiállítás igazi otthona Szombathely, remélhetőleg a fővárosi bemutatkozás hagyományteremtő rendezvény lesz.

A miniatűrtextil, a szalag és a zászló kategóriákban magyar és nemzetközi alkotások szerepelnek (110 mű). 2015-ben a minitextil kategóriában először került átadásra a Nagano Goro-díj, melyet a triennálékon többszörösen díjnyertes japán textilművész alapított.

A díjakat Nagano Goro személyesen adta át a magyar és a külföldi alkotónak. A fal- és tértextil, illetve a design kategóriában csak magyar alkotók munkái láthatók (100 mű).

A kiállítást március 27-ig tekinthető meg.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Dohi Gabriella

Fotó: MMA / Szöllősi Mátyás