Nemrég jelent meg a Coldplay Live In Buenos Aires című koncertalbuma, aminek borítója úgy néz ki, mintha a Nespresso limitált argentin kávéválogatásának papírtáskája lenne, de sebaj, ettől az albumtól is garantáltan felébredünk.

PZL – 061.hu

A Coldplay kiváló koncertzenekar, számos élő anyaguk jelent már meg, most sem tudták kihagyni azt, hogy egy aktuális sorlemez mellé egy élő albumot is szervírozzanak. És hogy melyik a Coldplay valódi arca? A koncerteken mindig progresszívebben, izgalmasabban megszólaló zenekar, vagy például a legutóbbi, A Head Full of Dreams című  albumon Beyoncével együtt alámerülő Coldplay? Persze, mi inkább a koncertlemezt ajánljuk, az élő adás varázsa szerethetővé teszi azokat a dalokat is (pl. Paradise-t) amivel mindenkit ki lehet kergetni a világból, akik az utolsó jó Coldplay albumot mondjuk az X&Y-t tartják. Annyira energikus és pozitív – az egyébként végig spanyolul konferált koncert – hogy fel sem tűnik a végére: már a 24 számnál tartunk.

És hogy sok-e Chris Martin modorossága? Nos, igen. Ha el tudunk tekinteni az önimádat pózaitól és a demagógiától, akkor egészen kellemes élményvilág a Coldplay, bár kétségtelenül az a színorgia, amit a koncerten látunk, az durvább, mint a Gangeszbe szórt szirmok mennyisége egy száz kilométeres szakaszon, de a Debreceni virágkarneválon is kevesebb sziromból alkotják meg Ludas Matyi és a hét vezér kompozíciókat, mint amennyi sziromra emlékeztető konfetti hull egy percben Chris Martin színesre fújt zongorájára. A két CD-n található felvételeket 2016-ban, a zenekar A Head Full of Dreams World Tour koncert turné Buenos Aires melletti állomásán rögzítette, és a tracklista valójában egy best of, csupa slágerlistás dallal.

Ez bizonyos szempontból meglepő, mert azért régebben bevállalósabbak voltak, viszont amikor már tízezrek előtt lépnek fel stadionokban, minden lépés és lélegzetvétel le van próbálva. Itt a Yellow, a Viva La Vida, a Paradise, a Fix You, az In My Place, a The Scientist….Szóval, még a Rush of Blood to the Head album klasszikusainak is jót tett a plusz dinamika, így simán ajánlhatjuk best of-albumnak ezt a koncertlemezt, ami annyira színes és pozitív, mint a szépségkirálynő választások békeüzenetei a világnak.

Coldplay
Live In Buenos Aires
Warner
12+12 szám 110 perc