Az Armel Operafesztivál kiírta az énekesek számára a versenyfelhívást 2017-es évadára: jövőre is öt opera főszerepére várják a hazai és külföldi jelentkezőket. A jövő évi, immár 10. évadra 2016. április 22-ig jelentkezhetnek az énekesek. 

MTI

A 21. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azon művészek jelentkezésére számítanak, akik nemcsak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek – olvasható a közleményben. A kiválasztottak 2017-ben a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban, intézményben töltik, ott készülnek fel a nyári budapesti premierekre, amelyeket a 10. Armel Operafesztiválon láthat majd a közönség. A közleményben kitérnek arra is, hogy az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) az Armel Operafesztivállal együttműködésben idén június 2. és 8. között szervezi meg nemzetközi fesztiválakadémiáját. Az eseményt 10. éve rendezik meg a világ különböző pontjain, 2015-ben Bejrút adott otthont a rendezvénynek.

Az Armel Operafesztivál 2017 darabjai és versenyszerepei a következők: Udo Zimmermann: Die Weisse Rose (Biel Solothurn Színház és Zenekar, Biel, Svájc, versenyszerep: Hans Scholl – bariton); Laurence Osborn: The Mother (Mahogany Opera Csoport, London, Egyesült Királyság, versenyszerep: Sofia – koloratúr szoprán); Leszek Mozdzer: Immanuel Kant (Varsói Kamaraopera, Varsó, Lengyelország, versenyszerep: Lady Millionaire – szoprán); Jakov Gotovac: Ero s anger svijeta (Ero the Joker) (Rijekai “Ivan pl. Zajc” Horvát Nemzeti Színház, Rijeka, Horvátország, versenyszerep: Mica (Ero) – tenor); Rufus Wainwright: The Prima Donna (Pannon Filharmonikusok, Pécs, Magyarország, versenyszerep: Marie – koloratúr szoprán).

Az első forduló válogatásai Budapesten április 22-én, Párizsban április 25-én és 26-án lesznek, egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. Miután mindkét első forduló lezárult, a zsűri elnöke, Vajda Gergely zeneszerző-karmester, a fesztivál művészeti vezetője dönt és a két helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába. A Budapesten június 5-én tartandó második fordulóban az énekeseknek már a versenyelőadásokat rendező és dirigáló szakemberek előtt kell szerepelniük. Míg Vajda Gergely a verseny első fordulójában a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, a júniusban zajló második fordulóban a továbbjutóknak már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell majd felelniük, mivel az operafesztivál különös hangsúlyt fektet a műfaj előadói aspektusára is.